Close

Strona 80 z 239 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Moja puszka od samego początku jest ok.
    Wszystkie moje obiektywy takie jak: N 14-24/2,8; N 24-70/2,8; N AF 200/4 Macro oraz N 300/4 doskonale współpracują z moim D800 na wszystkich punktach AF, nie miałem nigdy żadnego problemu.
    Dużo osób na forum jest niezadowolonych z D800, ktoś nawet napisał że większość, gdyby tak było na całym świecie (w krajach gdzie jest D800 dostępne) to podejrzewam że taka firma jak Nikon wycofała by się ze sprzedaży tego aparatu aż do momentu kiedy by wszystko by było w porządku, ale tak nie jest.
    My Polacy umiemy tylko narzekać i tak to wygląda.
    Jeżeli jest tak dużo niezadowolonych to zjednoczcie się i wystosujcie zbiorowy pozew do sądu przeciwko Nikonowi, może coś razem ugracie.

Domyślnie

To i ja napisze o Af w d800 i 50mm 1.8G Zaraz po kupnie aparatu trafiala w 80% z czasem zrobilo sie coraz gorzej. Chlapanie olejem doprowadza mnie powoli do szalu bo ile razy w roku mozna placic za czyszczenie matrycy. Dzwonilem dzis do serwisu gwarancyjnego w Brukseli (mieszkam w Belgii) wytlumaczylem wszystko, ze AF trafia jak mu sie chce, ze olejem chlapie i nie mam zamiaru juz wiecej placic za czyszczenie itd. Pan z serwisu poinformowal mnie, ze problemy sa znane ale przez telefon ich nie zdiagnozuje, jednak w wiekszosci przypadkow konczy sie to wymiana "malych czesci w srodku aparatu" Slyszal ktos o czyms takim? W przyszly tygodniu puszka wyladuje w serwisie. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    W tym konkretnym przypadku to ja bym bardziej Sigme obstawial niz D800. Przyjechal do mnie kolega z D800 i jakas Sigma i jak porownywalismy, to i jego i moje body chodzilo bezproblemowo na wszystkich szklach firmowych, natomiast w przypadku Sigmy i na jego i na moim trafione bylo co któres zdjecie.
    o nie - z moim body obiektywy nikona tez nie działały :/ i nie działają do tej pory za dobrze :/
    z twoim sigmy działały średnio, z moim mniej niż średnio (jest trochę lepiej)
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Akurat ta 50-tka sigmy o której pisałem celowała dobrze i ostro z d300 i d700. 95 strzałów na 100. W sklepie podpięta do d800 się popsuła trzykrotnie?
    Idąc do sklepu z pieniędzmi w kieszeni byłem mega pozytywnie nastawiony, pomyślałem, że na pewno znajdę puszkę bez wady i wszystko będzie pięknie. Niestety nie stać mnie na zakup niepoprawnie działającego aparatu. Słabe jest to, że decydując się na d800 (bądź co bądź nie tani aparat) część z użytkowników musi od razu użerać się ze sławnym już serwisem nikona, a to, że muszą płacić za czyszczenie matrycy z oleju to moim zdaniem absurd. I nie mam tu za złe serwisowi za pobieranie za to opłat, to Nikon powinien wystosować odgórnie procedury, mające na celu złagodzenie problemu w sposób nieuciążliwy dla klienta, czyli darmowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vavamaka Zobacz posta
    I nie mam tu za złe serwisowi za pobieranie za to opłat, to Nikon powinien wystosować odgórnie procedury, mające na celu złagodzenie problemu w sposób nieuciążliwy dla klienta, czyli darmowy.
    Czyli Twoim zdaniem serwis NIKON Polska nie jest serwisem Nikona? Wiem wiem, czepiam się słówek ale nie widzę żadnego powodu żeby usprawiedliwiać serwis.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vavamaka Zobacz posta
    Akurat ta 50-tka sigmy o której pisałem celowała dobrze i ostro z d300 i d700. 95 strzałów na 100. W sklepie podpięta do d800 się popsuła trzykrotnie?
    Nie bardzo wiem jak można nie zrozumieć tego :
    Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Zarowno Sigma jak i pozostali producenci szkiel third party nie licencjonuja od Nikon api zwiazanego z komunikacja body obiektyw i wszystko opiera sie na zgaduj-zgadula robionego przez inżynierów np. Sigmy. Wystarczy ze w nowym body cos sie lekko w protokole zmienilo i efekt moze byc jak wyzej.
    .
    Czy sądzisz, że któraś z tych 3, testowanych przez Ciebie, D800'tek miała inne oprogramowanie?

Domyślnie

Im gęściej upakowana matryca tym większe problemy z AF. Czy ktoś z czasów analogowych pamięta takie jaja z AF? Im więcej pikseli, tym bardziej wychodzą wszelkie wady szkieł, autofokusa. Niestety trzeba poczekać, aż będzie AF hybrydowy detekcja fazy zgrubna, a potem doostrzanie kontrastem.
    Co do skrajnych punktów, to problem może wynikać też z aberacji chromatycznej i innego kąta padania światła. AF jest wrażliwy na długość fali świetlnej.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

ale d800 to nie jest nowa jakość w kwestii upakowania matrycy. to d7k, d5,2k są najbardziej upakowanymi aparatami nikona
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

D7000 miał problemy z AF. W D5200 i D600 chyba to już całkiem opanowali, bo nie ma jakiś specjalnych informacji o problemach. D800 był pierwszym aparatem tak napakowanym dla MultiCam-3500FX. Muszą dopracować to wszystko.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Jedziesz do Nikona , zostawiasz puche i szkłą i pod kazde szkiełko Ci skalibruja i po sprawie...

Strona 80 z 239 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów