Close

Strona 130 z 239 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 291 do 1 300 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanTarn1 Zobacz posta
    Ten obrazek może dla mnie tłumaczyć "problem".
    Z moich subiektywnych obserwacji wynika, że sporadycznie AFS "przestrzeliwuje" poza granice pojedynczego, wybranego pola AF - jakby po skosie bezpośrednio obok na bardziej kontrastowy element. Czyli odpowiadałoby to w/w obrazkowi i maksymalnemu zasięgowi ramion czerwonego iksa. Nie jest to na pewno złapanie ostrości w zupełnie innym, odległym miejscu kadru, ale zaraz poza czerwonym kwadratem wybranego pola AF. I tylko jeśli ten sąsiadujący element jest bardziej kontrastowy niż element namierzony w wybranym polu AF. Więc powyższy schemat wskazujący, iż faktyczny obszar pola AF jest większy niż wskazujący go czerwony kwadrat pola AF widoczny w wizjerze - dla mnie wyjaśnia sprawę. I tym bardziej każe wybierać mocno kontrastowe punkty dla złapania pojedynczego pola ostrości.
    Moje spostrzezenia sa bardzo podobne. Czerwony kwadracik pojedynczynczego pkt. AF w moim aparacie nie jest srodkiem punktu AF a jest to gorny obszar polowy tego kwadratu i delikatnie ponad gorny bok czewonego kwadratu. Reszta jak w cytacie.

Odnosnie statycznych kadrow to 99% zdjec robie ze statywu, kiedy jest dobre podparcie i zestaw jest stabilny. Drzen rak jak i tetna nie da rady wyeliminowac przy zwolnionych blokadach WH-200 II i wtedy slysze prace AF na AF-C. Sa chwile w sytuacjach statycznych, gdy zlapie od razu i trzyma az do momentu, gdy nie przesune pkt. AF, ale sa momenty, gdy trzymam na punkcie a AF i tak dalej pracuje. Slysze go, te ciagle pierniecia. W takiej chwili robilem zdjecia probne i zawsze bylo mydlo, pudlo. Obiekt byl wystarczajaco kontrastowy, aby zlapac ostrosc a mimo to ciagle pierdzial. W punktach naprawde malo kontrastowych AF albo myszkuje albo zatrzyma sie.
    Czasami nie wiadomo dlaczego, przy bardzo kontrastowym obiekcie mam cale serie spudlowane, tak jakby system AF zawiesil sie i przestal korygowac, mimo ze na zdjeciach pkt. AF jest centralnie w miejscu w ktorym celowalem. Ale sa to sytuacje bardzo rzadkie, sporadyczne.
    W D700 nie mialem takich sytuacji.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Już się pogubiłem to niby D800 bije na głowę D700 ale to ten drugi ostrość ustawia a ten pierwszy myszkuje dając zdjęcie nie ostre. Co mi z aparatu który nadaje się tylko do dynamiki. Z Waszej rozmowy jasno wynika że to jednak szmelc straszny.
    Dla mnie jest zdecydowanie lepiej, bo uważam że lepiej mieć dobry AF-S do scen statyczny i świetny tryb AF-C do dynamicznych obiektów. A różnica w AF-C + długie szkła w D700 vs d800 jest po prostu kolosalna; ostatnio jak podpiąłem d700 do 400+tc17 to przyszło mi do głowy pytanie czy coś się nie zepsuło ? Przypomniałem sobie że za czasów używania D700 byłem na etapie konstruowania urządzenia którym będę mógł wstępnie focusować manualnie (w warunkach w których fotografuję używanie pierścienia ostrości nie wchodzi w grę) żeby tylko do-ostrzyć AFem, i ewentualnie śledzić obiekt. Bo bardzo często przy dynamicznych scenach na stosunkowo niewielkim dystansie AF zanim trafił to już nie było w co trafiać. W d800 całkowicie o tym zapomniałem- mierzę, naciskam i przytrzymuję AF-ON i momentalnie mam śledzenie na poruszającym się obiekcie. Poza tym precyzja śledzenia jest także niewspółmierna - myślę że jest ona efektem właśnie tego nerwowego zachowania AFa w trybie AF-C.
    Mam dobrych znajomych którzy kupili D4 zaraz po premierze - jeden przesiadł się z d3s, drugi z d700. Oboje mieli podobne uwagi co do pracy AF-C. Po kilku sesjach stwierdzili że "ewidentnie jest stworzony do dynamicznych ujęć i nie lubi statycznych. JAk tylko coś się zaczyna dziać to momentalnie łapie ostrość i zdecydowana większość kadrów z serii jest ostra. Przy statycznych, lubi błądzić i warto przełączyć na AF-s".
    Także sądzę że to są cechy układu a nie wada - choć fotografom przyzwyczajonym do nie wyłączania AF-C może to w pewnych sytuacjach przeszkadzać.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Dla mnie jest zdecydowanie lepiej, bo uważam że lepiej mieć dobry AF-S do scen statyczny i świetny tryb AF-C do dynamicznych obiektów. A różnica w AF-C + długie szkła w D700 vs d800 jest po prostu kolosalna; ostatnio jak podpiąłem d700 do 400+tc17 to przyszło mi do głowy pytanie czy coś się nie zepsuło ? Przypomniałem sobie że za czasów używania D700 byłem na etapie konstruowania urządzenia którym będę mógł wstępnie focusować manualnie (w warunkach w których fotografuję używanie pierścienia ostrości nie wchodzi w grę) żeby tylko do-ostrzyć AFem, i ewentualnie śledzić obiekt. Bo bardzo często przy dynamicznych scenach na stosunkowo niewielkim dystansie AF zanim trafił to już nie było w co trafiać. W d800 całkowicie o tym zapomniałem- mierzę, naciskam i przytrzymuję AF-ON i momentalnie mam śledzenie na poruszającym się obiekcie. Poza tym precyzja śledzenia jest także niewspółmierna - myślę że jest ona efektem właśnie tego nerwowego zachowania AFa w trybie AF-C.
    Mam dobrych znajomych którzy kupili D4 zaraz po premierze - jeden przesiadł się z d3s, drugi z d700. Oboje mieli podobne uwagi co do pracy AF-C. Po kilku sesjach stwierdzili że "ewidentnie jest stworzony do dynamicznych ujęć i nie lubi statycznych. JAk tylko coś się zaczyna dziać to momentalnie łapie ostrość i zdecydowana większość kadrów z serii jest ostra. Przy statycznych, lubi błądzić i warto przełączyć na AF-s".
    Także sądzę że to są cechy układu a nie wada - choć fotografom przyzwyczajonym do nie wyłączania AF-C może to w pewnych sytuacjach przeszkadzać.

Wszystko sie zgadza Pawel, ale AF D800 czasami niezrozumiale zawodzi. Stracilem przez to kilka kadrow.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

No dla mnie to średnio fajnie bo gdy wujek siedzi robie na AF-S ale gdy wujek zacznie z ciotką harcować na parkiecie muszę przełączyć na AF-C. Po 5 tańcach znowu muszę się przełączyć na AF-S bo wujek odpoczywa
    Ostatnio edytowane przez manfred ; 08-01-2014 o 12:02

Domyślnie

No dla mnie to średnio fajnie bo gdy wujek siedzi robie na AF-S ale gdy wujek zacznie z ciotką harcować na parkiecie muszę przełączyć na AF-S. Po 5 tańcach znowu muszę się przełączyć na AF-S bo wujek odpoczywa
    z AF-S na AF-S, a później AF-S
    A jak radzi sobie AF-A? Wie kiedy ma którego użyć?
    Ja najczęściej używam AF-S.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Nie wiem o czym piszesz

Domyślnie

Nie wiem o czym piszesz
    Tylko pierwsze zdanie było bezpośrednio do Ciebie, jak wujek tańczy to powinno być AF-C. Ot, taka mała literówka się wkradła Chyba, że faktycznie chcesz się przełączyć z AF-S na AF-S, aby później znowu wrócić do AF-S.

//edit
    Już edytowałeś
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Zanim skończę się przełączać wujek skończy tańczyć

Domyślnie

Ja nie widzę problemu, zawsze tak robiłem - AF-S statyki, AF-C dynamiczne. To przełączanie przecież nie jest jakimś wielkim problem, jeden prztyczek i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Dla mnie jest zdecydowanie lepiej, bo uważam że lepiej mieć dobry AF-S do scen statyczny i świetny tryb AF-C do dynamicznych obiektów.
    ...
    W d800 ... precyzja śledzenia jest także niewspółmierna - myślę że jest ona efektem właśnie tego nerwowego zachowania AFa w trybie AF-C.
    ...
    Ale to jest bardzo logiczne. Jeśli jest o tyle więcej Mpx to nie trafienie jest bardziej zauważalne, więc musieli poniekąd zwiększyć precyzję. A precyzja objawia się tym o czym piszecie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 130 z 239 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów