Close

Strona 52 z 74 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Domyślnie

Wiem, że z D700 i 35, jest lepiej lub powinno być. Kurdę miałem kupić już dawno drugie body, a tak się ciągle zastanawiam i zmieniam zdanie. D600 wydawał mi się idealny, ze względu na klawiszologie podobną do d90, jakość obrazka, brak żółtaczki, rozmiar, wagę, w końcu prawdziwy tryb cichy. Wydawało mi się, że będzie pasować idealnie do mojej malej dłoni, bo D700 jakiś za pękaty był. Ale tu przykra niespodzianka. W D600 bez obiektywu i lampy strasznie góra uciekała do przodu. może grip by poprawił wyważenie, potem chwyciłem x-e1 z kitem i w ogóle nie uciekał do przodu, a łokieć naturalnie przylegał do klatki piersiowej. Jeśli chodzi o leżenie w ręce, obsługę, klawiszo-pokrętłologielogię, Q menu, jakość zdjęć - to x-e1 jest wszystkim czego mi potrzeba. Męczy mnie chdzenie z plecakiem, plus oświetlenie, walka z kolorami. Ale trochę się boję go brać jako główny na śluby, choć większość sytuacji jest raczej statyczna lub umiarkowanie dynamiczna. Teraz jeszcze ten D7100 kusi, ale jak crop, to nie lustrzanka. Do FF mnie jeszcze ciągnie ze względu na wizjer. Jak się uda to na ten sezon plan mam taki: x-e1 S8 2:8, 18-55,35 1.4, Używane D700 ( nawet do 100 tyś), 35.1:8 Samyang 85 1:4. Do czasu wyjścia drugiej generacji X-ów z AF fazowym pozostałych stałek. Wtedy X-e1 S8, 14; x-pro 2 23 i 56. Choć zamiast opcji D700, zastanawiam się nad pozostawieniem d90 i dokupienia tokiny 11-16. Poza ślubami bym do x-e1 też ją podpinał, gdzie rozmiar i brak Af nie był wy takim problemem. Albo będzie mi brakować szerokiego konta, albo czegoś w miarę szybkiego i trochę szerszego od ekwiwalentu 50-tki.
    Sorki, za trochę offtopa.
    Ostatnio edytowane przez kaku ; 25-02-2013 o 13:57
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    Śmiesznie że pytasz, ja właśnie wczoraj sprawdzałem jak to działa. Efekt bywa bardzo dobry, ale jest nieprzewidywalny.
    Nieprzewidywalny jest ze względu na pomiar, którego implementacja w większości współczesnych cyfrówek zostaje totalnie ogłupiona tym, że nagle świat np. sczerwieniał

Zasada jest prosta, niestety - mocno upierdliwa, poza granicą użyteczności. Pomiar bez filtra, założenie, korekcja ekspozycji (często dobrana indywidualnie do sceny). Oczywiście w żadnym przypadku nie wolno ustawiać AWB.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mogę zrobić, ale cienko to widzę, przynajmniej w przypadku Fuji.

jestem ciekawy, bo tydzień temu trafiłem na Rajd Nowo Miejski i jestem miło zaskoczony efektywnością X-E1.
    Za to na prezentacji X-E1 jeden z gości miał Olka i się podłamałem jak piorunująco szybko pracuję AF !
    Niestety nie było mi dane sprawdzić jego poprawności, a Ty masz taką możliwość.
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Niekoniecznie to pytanie tu, ale czy ktoś z kolegów próbował cyfrą robić fotosy z przykręconym filtrem do kliszy czarno-białej?
    Ja korzystałem z czerwonego, ale w trybie czarnobiałym - gdy mam podgląd i zdjecia wynikowe jako BW. Działa tak jak ma działać - zwieksza kontrast i przyciemnia niebieskie niebo.
    Völkchlor

Domyślnie

Kuba, oczywista sprawa, że w trybie cz-b.
    U mnie przy czerwonym nakręconym do D90 muszę dawać +1 EV, bo inaczej jest za ciemno, pomiar głupieje. W EX2F wydaje się mierzyć dobrze. Dokładnych testów jeszcze nie przeprowadziłem.
    Dziękuję za uwagi i przepraszam za OT.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jak uda mi się znaleźć filtry (viva la przeprowadzka), to zrobie foty porownanwcze
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Za to na prezentacji X-E1 jeden z gości miał Olka i się podłamałem jak piorunująco szybko pracuję AF !
    OM-D z tymi szkłami, które ja mam, wcale nie jest piorunująco szybki. Różnica jest, ale dużo mniejsza, niż się spodziewałem. Nakręcę w wolnym czasie jakiś filmik, na którym pokażę działanie AF obu tych aparatów.

W zdjęciach seryjnych Fuji jest jednak skazany na porażkę, bo ostrość jest w nim ustawiana tylko na pierwszą klatkę. Czyli AF-C działa, ale tylko do momentu zrobienia pierwszego zdjęcia
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

ciekawe, czy wypuszczą tego nowego LR z lepszym wspomaganiem rawów z Xtransa
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Też mam pytanie: czy jest odrawiacz który z automatu daje kolory takie jak jpg z xpro1/xe1? A może jakiś profil do lr czy c1?
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    Też mam pytanie: czy jest odrawiacz który z automatu daje kolory takie jak jpg z xpro1/xe1? A może jakiś profil do lr czy c1?
    Tylko ten w puszce Gdyby jeszcze wypluwal TIFF-y byloby cacy... Podobno najlepsze efekty daje SillkyPix5 chyba od wersji 5.0.28.0, ale jakos nie moge sie do niego przekonac.

Strona 52 z 74 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów