Close

Strona 51 z 74 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Domyślnie

Czytając fora strasznie się stresuję że kupiłem taki kiepski aparat AF słaby, LR rawów nie otwiera. Może sprzedać toto szybko?
    Robiąc zdjęcia za to zupełnie nie myślę o aparacie. ISO ustawiam po wyjściu z domu, czas na A, kręcę przysłoną i kompensacją i tyle. Myślę o zdjęciu, nie o aparacie. Prawie jak w me super

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Niekoniecznie to pytanie tu, ale czy ktoś z kolegów próbował cyfrą robić fotosy z przykręconym filtrem do kliszy czarno-białej?
    Cyfrowa symulacja filtrów działa tak sobie czy to bezpośrednio w aparacie czy w silver efexie. Zatem zakładam filtr powiedzmy pomarańczowy, w aparacie ustawiam tryb cz-b i jazda na miasto. Powiedzmy, że można ustawić RAW + JPEG, bo jak wyjdzie od razu dobrze, to mamy JPEG, jak nie to zostaje RAW do dłubania. Choć raczej fotosy od razu do czerni i bieli, bo ściągnięcie zafarbu z takiego filtru wymaga sporo dłubaniny.

Jakieś próby już robiłem, ale że ostatnio pogoda mało fotograficzna, to i wnioski mało jednoznaczne.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Moim zdaniem takie filtry w cyfrze nie mają racji bytu. Suwaki w LR rozwiązują problem równie skutecznie i bez żadnych negatywnych skutków.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Chodzi, m.in. żeby właśnie uniknąć tej dłubaniny.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Albo dłubiesz albo analog i nie dłubiesz

Domyślnie

Ale w LR zrobisz to w takim samym czasie, jakiego potrzebujesz na wyjęcie filtra z torby i nakręcenie go na obiektyw
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale w LR zrobisz to w takim samym czasie, jakiego potrzebujesz na wyjęcie filtra z torby i nakręcenie go na obiektyw
    To nie do końca prawda. Spektrum barw po przejściu przez filtr kolorowy zmienia się tak samo jak po przejściu przez np. połówkę, pozwalając na lepsze umieszczenie informacji ważnej w obszarze rozpiętości tonalnej matrycy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Śmiesznie że pytasz, ja właśnie wczoraj sprawdzałem jak to działa. Efekt bywa bardzo dobry, ale jest nieprzewidywalny.
    Porównanie do LR - efekt jest ZUPEŁNIE inny, nie ma wogóle co porównywać prawdziwego filtra do filtra z LR. Zdjęcia nawet nie wyglądają podobnie. Silver efex jest już bliżej, ale kontrasty i tak są inne.
    Wydaje mi się, że da się uzyskać podobne do analoga efekty, ale nie koniecznie stosując dokładnie te same filtry.
    Jest jeszcze sprawa dobrania innych ustawień (kontrasty, DR...) - sporo dłubania jak zawsze w cyfrze, ale po pierwszych testach moim zdaniem da się dobrać parametry odpowiednio.

Masz może Tomku zbędny filtr 52mm na testy? Pomarańczowy byłby idealny. Ja mam 49 albo 58 a nie chce mi sie trzymać go ciągle ręką

Edyta: ten pan robi BW z czerwonym filtrem.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 25-02-2013 o 13:32

Domyślnie

Próbowałem w LR i próbowałem w SE. Dla mnie to nijak się ma do tego co dostaję na przykład z Tri-Xa naświetlanego przez filtr.
    Jak napisał Mariusz, filtr obcina określone długości fal (częstotliwości) i to, że można selektywnie w LR zdjąć określoną barwę ze zdjęcia nie oznacza jednak tego samego co w przypadku gdy na matrycę trafia sygnał już odpowiednio przetworzony. Jak się pogoda zrobi bardziej fotograficzna, to zrobię testy terenowe.

Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    Masz może Tomku zbędny filtr 52mm na testy? Pomarańczowy byłby idealny. Ja mam 49 albo 58 a nie chce mi sie trzymać go ciągle ręką
    No w końcu ktoś widzi to jak ja.
    Wg pierwszych testów mam podobne obserwacje, że filtry nieco inaczej działają niż w przypadku kliszy.

Na 52 mm mam komplet filtrów, a czerwonkę i pomarańczę mam nawet zdublowane, zatem jak najbardziej mogę pożyczyć. Jak masz czas, to wpadnij w czwartek wieczorem do Academusa, postaram się pamiętać zabrać.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 25-02-2013 o 13:35
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

wpadnij w czwartek wieczorem do Academusa
    To umówieni. Przyniesę fuji, chciałeś pomacać to będzie okazja.

Strona 51 z 74 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów