A jak z tą nauką? Jak zacząć samemu w podeszłym wieku?
Szukaj
A jak z tą nauką? Jak zacząć samemu w podeszłym wieku?
Zależy od zacięcia. Ale to nie jest takie proste. Regularne, nudne ćwiczenia i perspektywa pojawienia się jakichś wyników za kilka lat. Też zacząłem brzdąkać w ramach pomocy dziecku, przez co załapałem podstawy, ale syn błyskawicznie mnie prześcignął. Poza tym, że dziecko uczy się dużo szybciej, to w przeciwieństwie do nas ma wielokrotnie więcej czasu.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Zacznij jak wszyscy od gam.
Zbyt wiele wiedzy nie trzeba by przeczytać nuty podstawowych gam, to pozwoli ci zapoznać się z układem dźwięku na klawiaturze a co najważniejsze złapiesz koordynację.
Po to też jest niezbędna TWARDA klawiatura by "paluchy bolały". To tak jak z ćwiczeniem na siłowni, bez obciążenia na "sucho" efektów nie ujrzysz.
Jak masz dobry słuch, to po pewnej ilości ćwiczeń powinieneś łapać gdzie "puknąć" by uzyskać odpowiedni dźwięk no i próbować ciąć acapella.
To oczywiście rada dla "emerytów" bo jakąż większą radość może Ci dać niż brzdąknąć 100lat bądź kolędę na święta. Tego nie nauczysz się z nut w rok, a jeśli już to będzie to brzmiało koślawo bardzo.
PS. Faktycznie dzieciom przychodzi nauka łatwiej, ale jest prosta zasada, jeśli po 100h ćwiczeń nie wystukasz melodyjnie na 10 palców "wlazł kotek" to szkoda instrumentu.![]()
Ostatnio edytowane przez tomajk ; 13-02-2013 o 00:17
http://www.krupienko.pl/galeria/
Nie jest tak, że kompletnie nic nie umiem. Umiem czytać nuty i jedną ręką to nawet z nut zagram. Ale jak układać palce na klawiaturze, dowolnie?
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
I zwracać uwagę na sugestie palcowania w nutach. Ja to zawsze ignorowałem a potem się mściło![]()
Właśnie do nauki używania odpowiednich palców i w odpowiedniej kolejności służą gamy.
Ćwicząc to nauczysz się przekładania odpowiednio palców, 1-2-3-1-2-3-4-5 itp.
Tam masz rozpisane który palec powinien w kolejności uderzyć w klawisz.
Na początku musisz starać się nie odrywać od klawisza poprzedniego palca zanim nie przełożysz kciuka by nacisnąć następny, choćby to był nawet 4.
Zginanie nadgarstków może być męczące, najwygodniej jest utrzymać dłoń prosto w nadgarstku a palce wygięte na podobieństwo grabi.
Ważna jest wysokość siedziska, ręka od łokcia nie może unosić się ku górze ani też nadmiernie opadać. To zapewnia, iż będziesz miał miejsce na "palcówkę".
To w takim razie ponawiam pytanie - a czy jest jakiś kurs, który to wszystko pokazuje, np. kurs video czy książka?
A co do sprzętów to ten używany M-Audio pewnie taniej niż 1200 nie będzie, nowy jest za 2000 a nowa Yamaha P-35 za 1700. Co z tego warto kupić?
Ostatnio edytowane przez ropusz ; 13-02-2013 o 13:35
Klechniowska. Lektura obowiązkowa
Również Gamy i pasaże Drzewieckiego. Potem Łatwe utwory na fortepian Bacha.
A potem to już dowolnie.
Ostatnio edytowane przez tomajk ; 13-02-2013 o 14:04
Skontaktuj się z nami