Close

Strona 16 z 67 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Kurtynka służy do zamykania wizjera w czasie fotografowania ze statywu. Światło wpadające od tyłu przez wizjer oszukuje światłomierz. Co ma się stać z puszką która nie jest odlana z magnezu ? Nigdy tego nie mogłem pojąć. Oczywiście każdemu w/g jego potrzeb, jak ktoś lubi dźwigać to OK.
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Przykład pierwszy lepszy, mocny filtr ND lub IR + robienie zdjęć w dzień gdzie do wizjera może wpadać światło. Tor optyczny wizjera nie jest światłoszczelny.
    tyle teorii a w praktyce to nie działa.
    ND 4 + ir 720 na s10-20 +d70s i nigdy nie miałem problemów ze światłomierzem.
    Poza tym naprawdę to jest wytłumaczenie tak czysto teoretyczne że szkoda gadać. Kto polega na światłomierzu przy zdjęciach z ND lub IR? zwłaszcza że mocne ND baaardzo często wymagają bulba.

edit:

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    A czemu nie ?
    1 BARDZO szybko czyli ? Sprecyzuj jeśli możesz. Używałem wielu aparatów z ruchomym wyświetlaczem, dwa z nich dłużej niż rok. Nie popsuły się.
    2 Przez przypadek można też upuścić aparat na beton. Też może się wtedy coś urwać/zniszczyć. Trzeba zachować ostrożność, to nie jest takie trudne.
    3 Dlaczego LCD miał by być mniejszy ? W Sony A99 nie jest mniejszy a jest uchylny.
    4 Znowu A99. Zresztą nie tylko. Przyciski pozostały -zmieniło się tylko ich rozmieszczenie na body.
    5 A co złego jest w ekranie dotykowym ? W wielu przypadkach daje dodatkowe opcje, w znacznym stopniu ułatwia i przyspiesza zmianę pewnych parametrów -dla przykładu wybór pola ostrości.
    1 i 2: wystający element zwiększa ryzyko kilkukrotnie na uszkodzenie tego chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ?
    3 i 4: ruchomy LCD wymaga ramki w której będzie mógł się wychylać-> ramka zajmuje miejsce -> LCD musi być mniejszy LUB przyciski funkcyjne z lewej strony wędrują gdzieś na inną część puszki( i dostęp do tych funkcji staje się bardzo niewygodny) lub nie ma ich w ogóle ( i wszystko zmieniamy w menu co jest jeszcze gorsze)
    5: ekran zawsze jest wolniejszy i mniej wygodny niż przyciski. Albo nie zareaguje, albo zrobi coś innego niż chcieliśmy, o używaniu jakichkolwiek rękawiczek(zima pozdrawia )możemy zapomnieć. Miałem dostęp do kilku modeli z dotykowymi wyświetlaczami i z tego co pamiętam w żadnym nie działała kombinacja przyciski + rolka więc to co mogliśmy zrobić w ćwierć sekundy używając w/w kombinacji(zmiana iso balansu itp) sprawia że najpierw trzeba na ekranie nacisnąć wybrany przyciski pokaże się menu przewinąć do opcji którą chcemy i zatwierdzić, a to trwa.
    Ostatnio edytowane przez mateo912 ; 20-01-2013 o 15:10
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Pisałem wyraźnie, że wyrażam moją subiektywną opinię o polityce Canona i o 6D, a Kolega mateo912 mówi mi, co jest dla mnie lepsze Potrzebuję kurtynki, potrzebuję gibanego wyświetlacza, potrzebuję szczelnej puszki, nie potrzebuję zbędnych kilogramów. Nie urywam wyświetlaczy, nie rzucam aparatem. AMEN.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    1 i 2: wystający element zwiększa ryzyko kilkukrotnie na uszkodzenie tego chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ?
    Pewno, że nie trzeba, ale jak mamy wątpliwości, czy nie urwiemy to robimy "klik" i LCD wraca na swoje miejsce -wpasowany w body. A jak nadal czujemy się niepewnie, to dla pewności odwracamy ekranik, wyświetlaczem w stroneębody. I jest już nawet bezpieczniej, niż w body, które ruchomego LCD nie ma

3 i 4: ruchomy LCD wymaga ramki w której będzie mógł się wychylać-> ramka zajmuje miejsce -> LCD musi być mniejszy LUB przyciski funkcyjne z lewej strony wędrują gdzieś na inną część puszki( i dostęp do tych funkcji staje się bardzo niewygodny) lub nie ma ich w ogóle ( i wszystko zmieniamy w menu co jest jeszcze gorsze)
    Jeszcze raz: A99 -można ? Można.

5: ekran zawsze jest wolniejszy i mniej wygodny niż przyciski.
    Dotykowy wyświetlacz nie wyklucza istnienia całej masy przydatnych przycisków na body. A99 lub stare ale jare GH1/GH2/ -no i nowe GH3

Albo nie zareaguje, albo zrobi coś innego niż chcieliśmy, o używaniu jakichkolwiek rękawiczek(zima pozdrawia )możemy zapomnieć.
    Ekran oporowy i można w rękawiczkach. Dodatkowo pojemnościowe, też są co raz bardziej czulsze (przykład z smartfonów, czyli najnowsza Nokia chyba 920), dzięki czemu można używać ich w rękawiczkach.

Przyznam szczerze -za "gibany" ekranik w D800 oddał bym z chęcią kilka przycisków z obudowy. Jeden nawet jakiś istotny (jakoś bym to przeżył)
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Odwracanie ekranika jest piękne Ostatnio czuję się jak w analogu. Odwróciłem go i nie oglądam tego, co zrobiłem, nie muszę. Odchylam go przy manualach w celu doprecyzowania ostrości i w makro, co by się w błocie nie uwalać

Domyślnie

tyle teorii a w praktyce to nie działa.
    ND 4 + ir 720 na s10-20 +d70s i nigdy nie miałem problemów ze światłomierzem.
    Poza tym naprawdę to jest wytłumaczenie tak czysto teoretyczne że szkoda gadać. Kto polega na światłomierzu przy zdjęciach z ND lub IR? zwłaszcza że mocne ND baaardzo często wymagają bulba.
    Tu nie chodzi o pomiar światła, tylko o niepożądane światło wpadające do komory z lustrem i matrycą. Prawdopodobnie w cropach efekt nie jest tak widoczny jak w aparatach z dużym wizjerem i normalną klatką.

Domyślnie

Tu nie chodzi o pomiar światła, tylko o niepożądane światło wpadające do komory z lustrem i matrycą. Prawdopodobnie w cropach efekt nie jest tak widoczny jak w aparatach z dużym wizjerem i normalną klatką.
    i pewnie będzie dokładnie tak samo jak z 24-70 który "puszcza światło" przez tabliczkę znamionową, tyle że widać to na zdjęciu dopiero z mocnym światłem punktowym w to miejsce iso 800+ i kilku s naświetlania
    edit:
    zrobiłem test: 30 s iso 200 latarka prosto w wizjer i kompletnie żadnego światła.
    Więc widocznie mam dobrze wyczernione wnętrze
    Ostatnio edytowane przez mateo912 ; 20-01-2013 o 18:05
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

5d2 1s/iso1600 + latarka w wizjer = smuga na zdjęciu

Domyślnie

i pewnie będzie dokładnie tak samo jak z 24-70 który "puszcza światło" przez tabliczkę znamionową....
    Co to ma do rzeczy ? Piszesz aby zaistnieć, czy jak ? Kurtynka jest po to, aby światłomierz nie łapał lewego światła wpadającego przez wizjer.

Domyślnie

5d2 1s/iso1600 + latarka w wizjer = smuga na zdjęciu
    widocznie zależy od puszki.
    na d700(moim) nic takiego nie ma.
    Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Co to ma do rzeczy ? Piszesz aby zaistnieć, czy jak ? Kurtynka jest po to, aby światłomierz nie łapał lewego światła wpadającego przez wizjer.
    Ano to ma do rzeczy że takie "kwiatki" wychodzą w BARDZO SPECYFICZNYCH warunkach, które w zasadzie są niemożliwe do uzyskania przy normalnym fotografowaniu.
    Poza tym przed chwilą było wyjaśnione że nie chodzi o światłomierz a o "źle wyczernione wnętrze" w body przez co światło wpadające przez wizjer może tworzyć smugi na zdjęciu. Nikt poza Tobą nic nie mówił o światłomierzu.

Domyślnie

Właśnie testuję 6D z nowym 24-70/2.8 L II i jako użytkownika D800, pomiar środkowego punktu AF mnie powalił. Ostrzy w całkowitej ciemności. Nie widzę w wizjerze na co ostrzę, takie ciemności a ten sobie łapie na co chce. Rewelacja!
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Strona 16 z 67 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów