Pytanie czy w ogóle warto walczyć o hellfire ringa? Czy jeśli mam pierścionek 5%cc 40%obr od crt i 80int to opłaca mi się zmiana na hellfire?
Szukaj
Pytanie czy w ogóle warto walczyć o hellfire ringa? Czy jeśli mam pierścionek 5%cc 40%obr od crt i 80int to opłaca mi się zmiana na hellfire?
A co innego masz do roboty?Przy okazji zwykłych biegów możesz zdobywać klucze. A jak już się trochę uzbiera to próbować sił. To chyba nic nie kosztuje. Można prócz 3-ciego aktu pofarmić pozostałe przez chwilę. Oczywiście mowa o zerowym lub niskim MP. Ale jak ktoś jest w stanie powalczyć na MP5 lub wyżej, to czemu nie spróbować swoich sił?
Ring ma znaczenie przy zdobywaniu doświadczenia - czyli poziomów. 35% szybciej to jednak sporo, jeżeli komuś zależy na jak najszybszym zdobyciu dużych wartości MF (magic find). Statystyki są tu mniej istotne chyba. Co poziom zdobywasz 3% MF, czyli jakieś 7 poziomów to odpowiednik statystyki +20% MF na jednym przedmiocie. Jeżeli zatem biegamy dla kasy i przedmiotów, a nie samej frajdy z biegania, to warto chyba poświęcić trochę czasu na poziomowanie postaci. Pierścień ognia i Leoryka ułatwiają szybie znalezienie się w rejonach 30-50 poziomu mistrzowskiego. Czyli zdobycia 100-150 procent MF więcej. Przy maks 300 zostaje 150 do pełni szczęścia. Dobry amulet doda nam 40%, dodatkowe 60% też się da wycisnąć dość spokojnie. Biegamy więc już ze sporą szansą na fajniejsze przedmioty. To pomaga zdobywać fundusze na lepszy sprzęt, a tym samym przyspiesza nasze poziomowanie. Dobrnięcie powyżej 60-70 poziomu to już większy nakład pracy. Zatem pierścienie się zwracają w dłuższej perspektywie czasu, choć na początku wyglądają tak sobie. Po 50-60 poziomie powinno być widać ich wpływ na zdobywanie kolejnych poziomów, a tym samym stopniową wymianę sprzętu na coraz doskonalszy.
Czy dobrze liczę że jeśłi teraz mam 28smy paragon i razem z przedmiotami mam 125MF plus 75nv i gram na sp4 co aje dodatkowo 100MF to nie opłaca mi się farmić na sp5 bu i tak nie wzrośnie mi MF (max 300)? Czyli wyższy SP daje tylko większą szansę na wypadnięcie kluczy i organów?
SP zwiększa maksimum o 10% na poziom. Dla SP10 maksimum to dodatkowe 100%. Maksimum z przedmiotów i poziomu postaci cały czas wynosi 300%. Z paragonów 75%. To są niezależne premie. Czyli maksymalnie mamy 475%.
W powyższym przykładzie 28 poziom mistrzowski to 84%, plus przedmioty to 125%. 75% z paragonów, ale SP4 doda tylko +40%. Zatem wynik to 125+75+40 = 240%. Na SP5 byłoby to o 10% więcej.
Można zastanowić się nad czymś innym. Skoro farmisz na SP4 to masz 40% MF więcej plus dowolność wyboru aktu i jeszcze kilka bonusów (m.in. na dodatkowy przedmiot z każdego zabicia). Gdyby nie te bonusy, to byłoby to równoważne 13 poziomom mistrzowskim lub kupnie lepszego naszyjnika z 40% MF jeżeli aktualnie masz 0%.Albo kupnie Słonecznego Strażnika, który może mieć bodajże 45% MF nawet. I bieganiu w słabszym sprzęcie ale szybciej po SP0.
Trzeba by wypróbować jak to wygląda w przeliczeniu na przykład na godzinę gry. Dla jednego bardziej się będzie opłacało bieganie na SP0 dla innych SP4 bo zrobią to w niewiele dłuższym czasie, a bonusy dadzą w sumie więcej.
Z tego co pamiętam to większość sugerowała biegnie na maks SP2 w celu maksymalizacji i doświadczenia i szans na ciekawe rzeczy.
Ja w ogóle nie biegam na SP, zatem nie robiłem takich testów.
PS. A tu chyba jest wszystko niemal: http://eu.battle.net/d3/pl/blog/6187...2a_-11_10_2012
PS. Kapliczki szczęścia nie wykroczą ponad limit 300% od przedmiotów i poziomu gracza.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 04-01-2013 o 16:26
Aj tak - na inferno jest maks. 250% z SP10 i przyrost o 25% na poziom. Zgadza się. Mój błąd. Ostatnio biegałem więcej na normalnym poziomie i zapomniałem, że na inferno jest inaczej.
PS. Aha, ale cały czas mam wrażenie, że bonus z 5NV daje jeszcze jakąś ukrytą premię. Co prawda zdarzyło mi się znaleźć legendarny przedmiot od razu po zabiciu pierwszego mobka w grze, jednak ganiając na normalu z SP10 różnica z NV i bez NV wydaje się zauważalna. 5NV praktycznie gwarantuje wypadnięcie rzadkiego przedmiotu z elitów. A przecież w stosunku do 400% MF, te 75% ekstra to nie jest jakaś wielka liczba.
I odwrotnie - biegając z mniejszym MF, ale przy NV5, MF zdaje się nie mieć aż takiego wpływu. To póki co jednak odczucia - nie robiłem i raczej nie będę robił testów. Chociaż... jeżeli zrobię to się podzielę.![]()
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 04-01-2013 o 17:27
To by się zgadzało, rzadko z elit wypadają mi żółte zanim nie nabiję 5nv, po nabiciu zawsze lecą dwa-cztery żółte i tak było niezależnie od mojego bazowego mf.
Natomiast legendy wypadają mi raz na dwa tygodnie i to zwykle taki crap że żal tylko dwie znalazłem takie że się sprzedały i nie przerabiałem na siarę
Pokręciłeś. Max za samą postać to 300 MF, w to wliczają się paragony i sprzęt. Gdy masz paragon level 100 magic find na sprzęcie nic Ci nie daje. Powyżej tych 300 za Nephalem Valor masz max 75% i dodatkowo premia za Monster Power.Maksimum z przedmiotów i poziomu postaci cały czas wynosi 300%. Z paragonów 75%. To są niezależne premie. Czyli maksymalnie mamy 475%.
Nie "praktycznie", tylko gwarantuje. Na NV5 z Elity/championa/bossa/resplendent chest zawsze wypadnie żółty item, oprócz normalnego dropu.5NV praktycznie gwarantuje wypadnięcie rzadkiego przedmiotu z elitów.
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Skontaktuj się z nami