napiszę wprost o co mi chodzi..
obecnie mam D90 z 3 szkłami: 18-55 VR, 18-200 VR i 70-300 VR.
na co dzień używam tylko 18-200 VR (czasem do fotek na aukcje 18-55 bo jest lepsze 18mm i funkcja macro zauwazylam), ale gdy wyjeżdzam na koncerty potrzebuje zakresów 18mm jak i większe do 200mm a czasem i 300mm.. ostatnio podczas robienia zdjęć na koncertach 18-200mm wiadomo w trudnych warunkach oświetleniowych (światła ze sceny, wieczór, noc) z wyłączoną lampą słabo i wolno mi ostrzy.. zauważyłam, że na 70-300 VR było wiele lepiej., zdjęcia bardziej ostre. ale.. potrzebuję częściej szkła uniwersalnego z uwagi na fotki z bliska i daleka, do 200mm starczy już wtedy przeboleje brak tych 100mm.. (z braku miejsca w plecaku w wyprawach w Polskę pociągiem i zmianą obiektywu w zamieszaniu) .. z tąd moje pytanie czy warto sprzedać obecne szkiełka i nazbierać na jeden uniwersalny 18-300VR Nikkor czy może zmienić puszkę na lepszą do obecnego 18-200VR? zależy mi na szybkim w miarę ostrzeniu na koncertach. ktoś coś poradzi sensownego?
już rozmyślałam nawet o D300s, D7000 a nawet D700... może po 2,5 roku czas na zmianę D90, nie wiem :/ jestem raczej amatorką.. laikiem.. ale lubię gdy fotki "wychodzą" ładnie ostre a nie wielkie rozmazane plamy z ludzi bądź gdy wychodzi jedna fotka na powiedzmy 8 zrobionych
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami