Close

Strona 36 z 57 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Walle Zobacz posta
    Mógłby ktoś posiadający te korpusy zrobić dwa jednakowe zdjęcia na których zobaczę tą większą rozpiętość tonalną i lepsze kolory?
    Ale nie na ISO 3200 tylko 100 dla D7000 i 200 dla D90.
    Proszę tego nie traktować jako prowokację, zastanawiam się nad zakupem D7000 z użyciem głównie w fotografii macro i landszaftów.
    Gęściejsza matryca i lepszy AF, to powody dla których myślę o zmianie korpusu.
    To rozważ jeszcze d5200. Poważnie.
    Twój tok rozumowania jest słuszny i ja nie widzę w nim niczego zdrożnego. D7000 da więcej szczegółów i dynamikę tonalną też ma lepszą. Podobnie d5100. W tych zastosowaniach ubóstwo guzikologii tańszych korpusów nie dolega tak bardzo. Odchylany ekran w makro pomaga bardziej niż zajefajny wizjer pentapryzmatyczny w d7000. Serio.
    AF jest bez znaczenia przy widoczkach i w makro (ręcznie się raczej ostrzy).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    To rozważ jeszcze d5200. Poważnie.
    Twój tok rozumowania jest słuszny i ja nie widzę w nim niczego zdrożnego. D7000 da więcej szczegółów i dynamikę tonalną też ma lepszą. Podobnie d5100. W tych zastosowaniach ubóstwo guzikologii tańszych korpusów nie dolega tak bardzo. Odchylany ekran w makro pomaga bardziej niż zajefajny wizjer pentapryzmatyczny w d7000. Serio.
    AF jest bez znaczenia przy widoczkach i w makro (ręcznie się raczej ostrzy).
    D5200 odpada z powodu ergonomii i tego, że mam 3 szkła ze śrubokrętem.
    Cały czas mam kontakt z moim byłym D40 i po 5 latach używania D80/90 nie potrafię się w nim odnaleźć .
    Poza tym interesuje mnie w D7000 możliwość pomiaru światła z manualami i parę innych przydatnych funkcji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Walle Zobacz posta
    Mógłby ktoś posiadający te korpusy zrobić dwa jednakowe zdjęcia na których zobaczę tą większą rozpiętość tonalną i lepsze kolory?
    Ale nie na ISO 3200 tylko 100 dla D7000 i 200 dla D90...
    Pewnie znasz stronę Imaging Resource, a jak nie to zerknij <<tutaj>> Można wybrać 2 dowolne aparaty i porównać jakość tego co wypluwają. Masz też zakładki do ściągnięcia sampli(jest sporo Nefów) z <<D90>> i <<D7000>>, może okażą się przydatne.

Odchylany ekran w makro pomaga bardziej niż zajefajny wizjer pentapryzmatyczny w d7000. Serio.
    Miałem okazję pracować z odchylanym ekranem w makro, bo wydawało mi się że będzie to spore ułatwienie a okazało się inaczej. W moim przypadku ponad 90% zdjęć makro powstaje na niskim ISO i przy dość mocno przymkniętym obiektywie a co za tym idzie czasy naświetlania są wydłużone co z kolei może skutkować widocznym poruszeniem na zdjęciu. Fotografuję bez statywu więc potrzebuję jakoś ustabilizować sprzęt dlatego łatwiej jest przyłożyć oko do wizjera otrzymując przy tym dodatkowy punkt oparcia niż strzelać fotki z pozycji "zombie". Także ostrzenie jest łatwiejsze gdy ma się oko przyłożone do wizjera, bo po wstępnym ustawieniu ostrości przy pomocy pierścienia ostrzenia, potem wykonuję tylko mikro ruchy do przodu i do tyłu ostrząc "ciałem" Pozwala to dość precyzyjnie ustawić ostrość co często bywa utrudnione gdy aparat trzyma się przed sobą obiema rękoma(dodatkowo dochodzi zmęczenie rąk). Oczywiście to tylko mój punkt widzenia.

Domyślnie

@cz4rnuch
    Dzięki za linki!
    Co do reszty Twojej wypowiedzi, to u mnie jest niemal dokładnie tak samo, z tą różnicą, że używam AF-u (wiem, wiem, że to profanacja macro ),
    a że dzięki strzelectwu mam "wyczucie chwili" to wciskam przycisk w momencie gdy mam ostry obiekt.
    Podobno D7000 ma nieco mocniejszy silnik i pewniejszy AF? Jeśli tak jest, to były by to dodatkowe plusy tej puszki.

Domyślnie

Odchylany ekran w makro pomaga bardziej niż zajefajny wizjer pentapryzmatyczny w d7000. Serio.
    Nie miałem na myśli z czego jest zbudowany , tylko jego pokrycie...w d5100 patrzyłem w tunel z okienkiem na koncu, w D7000 kadrowanie to luksus...W d90 nie jest tak tragicznie ale jest mniejszy niż w d7000
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woit Zobacz posta
    w D7000 kadrowanie to luksus...W d90 nie jest tak tragicznie ale jest mniejszy niż w d7000
    I tu bym dyskutował, jedyna różnica w wizjerach D7000 vs D90 to pokrycie kadru, D7000 pokrywa kadr prawie w 100%, natomiast D90 w 96%.
    Powiększenie x0,94 ,punkt oczny: 19.5 mm, matówka BriteView Clear Matte Mark II typu B z ramkami pól AF to wspólne cechy obydwu modeli.
    D7000 miałem przy oku i jakiegoś szału nie doznałem.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    I tu bym dyskutował, jedyna różnica w wizjerach D7000 vs D90 to pokrycie kadru, D7000 pokrywa kadr prawie w 100%, natomiast D90 w 96%.
    Powiększenie x0,94 ,punkt oczny: 19.5 mm, matówka BriteView Clear Matte Mark II typu B z ramkami pól AF to wspólne cechy obydwu modeli.
    D7000 miałem przy oku i jakiegoś szału nie doznałem.
    No tak, ale kolega wyżej porównywał D5100 z D7k, a w tym przypadku jest różnica diametralna. Wizjer w D5100 to tylko został chyba dla samej zasady, że lustrzanki go mają... bo używać go, to jakaś masakra.

Domyślnie

To ja tak z innej beczki.
    Jak już mi minie gwarancja to czy do d7000 będzie pasowała matówka z klinem dedykowana do d90?
    Wypijmy za blendy...

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galaza Zobacz posta
    czy do d7000 będzie pasowała matówka z klinem dedykowana do d90?
    Ze specyfikacji obu aparatów wynika że to ta sama matówka, jeśli tak jest to powinna pasować, ale niech się ktoś wypowie kto posiada oba aparaty i sprawdzi czy tak jest naprawdę.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mar3 Zobacz posta
    No tak, ale kolega wyżej porównywał D5100 z D7k, a w tym przypadku jest różnica diametralna. Wizjer w D5100 to tylko został chyba dla samej zasady, że lustrzanki go mają... bo używać go, to jakaś masakra.
    Używałem D40, D5000 i to prawda że w tych modelach wizjer jest trochę gorszy, ale masakry nie było, masakra jest w kompaktach z elektronicznym wizjerem, chociaż takie rozwiązanie ma jeden plus, histogram na żywo.

Strona 36 z 57 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów