Weź Chipset, audio, lan, reszty Ci nie trzeba. Ewentualnie SATA.
Szukaj
Weź Chipset, audio, lan, reszty Ci nie trzeba. Ewentualnie SATA.
;]
Coś nie bangla.. ale jest dobra wiadomość : ZNALAZŁEM PUDŁO ZE WSZYSTKIMI PŁYTKAMI
Teraz chcę zrobić instal. W7 jeszcze raz już z poszczególnych płytek i tu problem : czy W 7 zawsze robi sobie swoją partycję dla siebie ? Jeśli tak, to jak się jej pozbyć przy następnej instalacji ? Oraz co zrobić przy tej instalacji aby ew. takiej partycji na nowo nie zrobić ?
Ostatnio edytowane przez grzegorzant ; 04-12-2012 o 20:12
ff
jeszcze ja
napiszę tu żeby nie tworzyć nowych tematów :
nie pamiętacie może nazwy softu do odzyskiwania danych po formacie
przed reinstalką miałem lin do świetnego sofciku,który robił to za darmo b. sprawnie ijeśli dobrze pamiętam chyba nie potrzebował nowego miejsca na odzyskane pliki
NAPEWNO DZIAŁAŁ ONLINE BEZ POTRZEBY INSTALOWANIA
może to coś Wam podpowie
ff
Panowie ja jestem TOTALNYM laikiem. Dotychczas pracowałem na laptopie ale przyszedł w końcu czas na porządny komputer. Mam zamiar pracować na plikach 17000 na 9000px na potrzeby panoram sferycznych które będą do tego łączone w HDR. W między czasie o ile to możliwe chciałbym mieć uruchomioną jeszcze przeglądarkę internetową, odtwarzacz muzyki i pewno coś tam jeszcze![]()
Z tego co doczytałem dyski SSD połączone w macierz są dobrym rozwiązaniem.
Ma sens kupno czterech dysków SSD M4 256GB i połączenie ich w macierz? Oczywiście do tego normalny dysk HDD na beckup systemu i ważne dane.
Musisz wziąść najnowszy chipset bo inaczej nie będzie działało TRIM, co drastycznie wpłynie na zużycie dysków SSD podczas pracy. To jeśli już się zdecydujesz na RAID z SSD, czego ja bym nie robił, ze względu na to że da Ci to tylko szybszy transfer (jeśli połączysz 4 dyski będzie to 2GB/s (2000MB/s), czas dostępu się nie zmieni, a różnice w szybkości nie będą chyba aż tak znaczne przy pracy przy zdjęciach jak np dołożenie tej kasy z 3 dysków do procesora i ramu... Jak się mylę, to mnie poprawcie.
;]
Ramu mam zamiar wziąć tak czy inaczej 32 ale nad tym się jeszcze nie zastanawiałem. Zaczynam od wyboru dysków (tak jakoś padło). Budżet na komputer (bez monitora) to 10 000zł więc mogę chyba poszaleć ...
Nie przesadzalbym z ta macierza SSD. Raid 0, 2 szybkie dyski.
Co chcesz na tych dyskach robic? Trzymac dane na ktorych pracujesz? Porzebny ci az 1 TB? Moim zdaniem, zysk z 2 SSD w RAID 0 vs 4 SSD w RAID 0 ( bo zakladam ze nie mowimy o RAID 5, etc ) jest niewspolmierny do kosztow w tych zastosowaniach. Chyba ze potrzebujesz tej pojemnosci. Zawsze, mozesz pozniej dokupic kolejne 2 Dyski i jeszcze raz postawic system od poczatku, jezeli uznasz ze dyski ciagle sa waskim gardlem systemu. ( moim zdaniem lepiej ta kase przeznaczyc na dobre chlodzenie i lepsze mobo )
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami