Close

Strona 137 z 338 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187237 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 361 do 1 370 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Być może, ale wolę dmuchać na ciepłe, niż służyć za doświadczalny poligon producentom, którzy stosują, produkując dyski SSD klasy Client, jakąś potworną partyzantkę.

Jak już zaistnieją normy JEDEC dla tej klasy urządzeń, a producenci zaczną je wprowadzać w życie, to może sytuacja odrobinę ulegnie zmianie z korzyścią dla nabywców tych urządzeń.

Na razie, tak jak mówiłem już przy innej okazji, mamy w tej dziedzinie zapuszczony żołnierski zamtuz.

Co do dysków SSD/MLC, to sam używam kilku, więc z musu musiałem pokonać niechęć do nich, ale mam problemy z zaufaniem tym nośnikom, dlatego właśnie tyle jest we mnie goryczy.

Zresztą, jak się okazuje uzasadnionej, bo postęp w tej dziedzinie idzie jakoś w zupełnie inną stroną, niż zazwyczaj.
    Ale nie wiem o co chodzi ?
    logiczne jest że pamięć w technologii 50nm musi być droższa niż w 20nm, tak samo jak to że NAND SLC muszą być droższe niż MLC czy TLC. Fajnie więc że na rynku są różne produkty do różnego przeznaczenia - dlaczego zawsze miałbym użytkować 50nm SLC jeśli w okresie którym chcę eksploatować dysk, nie wykorzystam w 1% możliwości kasowań pamięci ?
    Sądząc po tym jakie zużycie jest we wszystkich dyskach SSD które używam, jak i po tym co obserwuję u moich klientów, nigdy nie kupiłbym dysku na SLCkach (do obecnych zastosowań) ze względu na to żę ich nie potrzebuję a są za drogie, natomiast dyski o trwałości mniejszej niż te obecnie sprzedawane (25nm MLC), jeśli spowoduje to obniżenie ceny, jak najbardziej tak.
    Ty nie masz zaufania - twoja sprawa - najdroższe dyski z przeznaczeniem serwerowym, ale nie oczekuje tego od wszystkich.

No więc pokaże mi te dane które zasieją we mnie zwątpienie ?
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 11-11-2012 o 22:32
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie bardoz czuje absurd - widze po prostu, ze w tej chwili postepem i rozwojem najbardziej rzadzi pieniadz, co nie jest w sumie niczym dziwnym bo badania kosztuja krocie, a co nam potechnologiach ktorych nikt nie kupi? To pytanie zadane dosc przewrotnie, bo kiedys, wynalazki powstawaly aby czynic swiat lepszym, a nie robic wiecej kasy. Swiat sie zmienia.
    Wiem o tym, dlatego każdego dnia dziękuję Stwórcy, że nie jestem w położeniu kogoś, kto musi dokonywać niekorzystnych dla siebie wyborów.

Fakt, Świat potwornieje, ale dzieje się tak nie bez powodu, bo w większości wypadków sami się do tego przyczyniamy, poprzez nasz minimalizm, konformizm, czy wygodnictwo, że nie wspomnę o technicznym analfabetyzmie, na którym bazuje cała marketingowa maszynka.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ...
    No więc pokażesz mi te dane które zasieją we mnie zwątpienie ?
    Nie i nie dziw się temu, bo jeżeli nie przekonuje Cię fakt, że produkcji dysków SSD klasy Client nic jak dotąd nie normuje i ufasz bezgranicznie producentom tych urządzeń, to w jaki sposób ja, biedny robaczek, miałbym Cię przekonać?

Jakimiś niewiarygodnymi danymi statystycznymi, które są zwykle niekompletne i przeprowadzone na wycinku produktów?

Dajmy temu spokój.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 11-11-2012 o 22:58
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Być może, ale wolę dmuchać na ciepłe, niż służyć za doświadczalny poligon producentom, którzy stosują, produkując dyski SSD klasy Client, jakąś potworną partyzantkę.
    Jak już zaistnieją normy JEDEC dla tej klasy urządzeń, a producenci zaczną je wprowadzać w życie, to może sytuacja odrobinę ulegnie zmianie z korzyścią dla nabywców tych urządzeń. [...]
    Co do dysków SSD/MLC, to sam używam kilku, więc z musu musiałem pokonać niechęć do nich, ale mam problemy z zaufaniem tym nośnikom, dlatego właśnie tyle jest we mnie goryczy.
    Nie traktuj tego proszę jako jakąś osobistą wycieczkę, ale współczuje Ci tego kłębka złych emocji, rozgoryczenia, żalu, obaw itd. Przecież do SSD nikt nie zmusza - wróć do HDD. Choć pewnie okaże się że i one mają wady i zdarza się im zepsuć/zużyć. Więc jak HDD też nie, to może... dyskietki? Taśma magnetyczna? Kartki z dziurkami?

Wybacz, ale Twoje podejście od kliku stron twierdzące że wszystko jest złe, trochę wg mnie jest bez sensu. Oczywiście masz do niego prawo i ani myślę próbować do czegokolwiek Cię przekonywać, ani nie zamierzam tego rozwijać.

Od 3 dni w końcu wpakowałem ssd'ka do swojego blaszaka, za 660zł kupiłem 256 gigowego Samsunga, klienckiego konsumenckiego badziewiastego, bez żadnej kosmicznej technologii. I jestem zachwycony! I w nosie mam jakie ma teoretyczne możliwości, ile tysięcy zapisów deklaruje producent itd. Mam 3 lata gwarancji, jak przez ten czas się zepsuje - naprawią/wymienią. Na ów dysku mam system z programami, żadnych wrażliwych danych - więc jak dysk nawet padnie, postawię sobie system, zainstaluje z powrotem programy i tyle, dane istotne mają backup gdzie indziej. A jak padnie po 3 latach, kupię wtedy po prostu nowy dysk, bo korzyść, komfort codziennej pracy z kompem, jest absolutnie warty tych $$. Ba, może wtedy coś takiego dość już stanieje i będzie jeszcze szybciej (choć już pewnie różnicy takiej jak hdd vs. sdd nie będzie).
    Wydaje mi się że głupotą jest oczekiwanie rzeczy 100% idealnych. Można cieszyć się z poprawy, albo narzekać że nie jest ze wszystkim idealnie.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Amen

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    ...

Wybacz, ale Twoje podejście od kliku stron twierdzące że wszystko jest złe, trochę wg mnie jest bez sensu. Oczywiście masz do niego prawo i ani myślę próbować do czegokolwiek Cię przekonywać, ani nie zamierzam tego rozwijać.

...
    Nie chcę Ci zaglądać w metrykę, ale wygląda na to, że należysz do pokolenia młodych niecierpliwych konsumentów, dla których de facto nie liczy się nic poza samą konsumpcją, choćby i za cenę zdrowego rozsądku.

To smutne zjawisko, szerzy się niczym jakaś pandemia pozwalając producentom na coraz swobodniejsze działania, poza wszelkimi standardami, albo wręcz bez standardów, bo i po co o nie zabiegać, ustanawiać je, skoro konsument i tak zeżre wszystko co się mu podrzuci pod nos?

Jak już powiedziałem, na szczęście ja nie muszę się zmuszać do zgniłych kompromisów, ale wszystkim, którzy muszą, zwyczajnie nie zazdroszczę.

Kropka.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 12-11-2012 o 10:03 Powód: Błąd
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jak już powiedziałem, na szczęście ja nie muszę się zmuszać do zgniłych kompromisów, ale wszystkim, którzy muszą, zwyczajnie nie zazdroszczę.
    Oczywiscie, ze musisz. Tylko ewentualnie nie jestes swiadom w jak duzym stopniu
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiscie, ze musisz. Tylko ewentualnie nie jestes swiadom w jak duzym stopniu
    Przyjmując Twoją retorykę, "wszystko jest względne", "wszystko jest iluzją" i takich pustych haseł można układać całe szpalty, tylko powiedz mi po co?

Pewnie, że wolałbym, żeby producenci zamiast z sobą konkurować o największy kęs rynku, skupili się raczej na jakości produktu, ale póki mamy gospodarkę rynkową, to mając minimum wiedzy technicznej i tak da się wybrać produkt lepszy.

Istnieją oczywiście dziedziny, takie jak np. telewizja cyfrowa, gdzie nie ma żadnych standardów, więc panuje tak zwana rozpierducha i hulaj dusza piekła nie ma, ale póki jeszcze w ogóle jakieś standardy istnieją, to wolę wybierać produkty, które je spełniają, niż jakieś nie wiadomo co.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Przyjmując Twoją retorykę, "wszystko jest względne", "wszystko jest iluzją" i takich pustych haseł można układać całe szpalty, tylko powiedz mi po co?
    Alez moja wypowiedz wcale nie jest w tym tonie. Ja po prostu smieje sie ze stwierdzen o zyciu bez kompromisow. Zyc bez kompromisow, to zyc samemu, w prozni. Wszedzie sa kompromisy, gdziekolwiek dochodzi do chocby najmniejszej interakcji miedzy 2 ludzmi. Kompromisy sa niezbedne do funkcjonowania tego gatunku i zapominanie o tym, w wypowiedziach w tym stylu ( "ja nie muszę się zmuszać do zgniłych kompromisów" ) jest dla mnie bardoz naiwne. Bardziej jednak przyziemnie to komentujac - rynek jest jednym wielkim kompromisem. Kazdy chce uzyskac najwiecej jak najmniejsyzm kosztem, przez co gdy 2 jednostki prowadza jakas forme "handlu", jej wynikiem jest taki badz inny kompromis miedzy oczekiwaniami 2 stron. Kompromisy nie sa dla dobra jedynie jednej strony, sa dla dobra obydwu stron. Trzeba umiec ocenic realne potrzeby i do nich dobrac produkt, aby ten kompromis byl jak najblizej optimum.

Pewnie, że wolałbym, żeby producenci zamiast z sobą konkurować o największy kęs rynku, skupili się raczej na jakości produktu, ale póki mamy gospodarkę rynkową, to mając minimum wiedzy technicznej i tak da się wybrać produkt lepszy.
    Dla producenta, konkurencja o najwiekszy kes na rynku jest celem, a dla konsumenta nie jest niczym zlym, bo walka o kes rynku to walka o konsumentow. A to, ze rozklad jakichkolwiek badan na ludziach, to krzywa gaussa, to juz inna kwestia - po prostu nie dobrze znajdowac sie na jej koncach, trzeba byc w srodku i sie nie wychylac.
    Co to minimum wiedzy technicznej? Smiem twierdzic, ze kupujac sprzet komputerowy, jak zasilacze, musisz byc elektronikiem i rozebrac go na czesci zeby cokolwiek wartosciowego o nim powiedziec, badz zdac sie na opinie kogos innego. Nie da sie znac na wszystkim na tyle zeby powiedziec samemu cos. Trzeba bazowac na opiniach i ocenach innych.

ale póki jeszcze w ogóle jakieś standardy istnieją, to wolę wybierać produkty, które je spełniają, niż jakieś nie wiadomo co.
    Przesadnia wiara w standardy jest moim zdaniem rowniez nieracjonalna, szczegolnie bez dokladnej znajomosci tych "standardow", ktora bez sporej wiedzy technicznej czesto jest bardzo zludna.
    Czlowiek ma to do siebie, ze czesto wydaje mu sie ze cos rozumie, bo liznal troche fizyki i chemii. Zazwyczaj jest wtedy dokladnie odwrotnie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...
    Przesadna wiara w standardy jest moim zdaniem również nieracjonalna, szczególnie bez dokładnej znajomości tych "standardów", która bez sporej wiedzy technicznej często jest bardzo złudna.
    Człowiek ma to do siebie, że często wydaje mu się że coś rozumie, bo liznął trochę fizyki i chemii. Zazwyczaj jest wtedy dokładnie odwrotnie.
    Trochę wiary w ludzi i instytucje zajmujące się w sposób fachowy normalizacją rynku konsumenckiego, by Ci się jednak przydało, czyli tak lubianego przez Ciebie kompromisu.

Natomiast warto rozróżniać kompromisy od kompromisów zgniłych, bo to zupełnie inna kategoria, choć dla mnie obrzydliwe są z gruntu obydwa.

I na tym chyba zakończę już tą akademicką dyskusję, z której jak widać nie płyną dla nikogo żadne wnioski.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

sądząc po najnowszym dysku intela serii enterprise - DC S3700 to pomimo zastosowania tych nie nadających się do niczego MLCków (oczywiście w topowej wersji HET), do tego w marnej 25nm technologii osiągnął trwałość gwarantowaną nie mniejszą niż 60% SLC 50nm. Oczywiście osiągi są nieporównywalnie lepsze, natomiast cena za GB ma się jak 32 do 7.
    Nie dziwię się więc, że IMFT przechodzą na mniej trwałą (przynajmniej teoretycznie, bo zapowiadają że trwałość będzie taka sama jak w 25nm), ale docelowo tańszą technologię 20nm.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 137 z 338 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187237 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów