Szukaj
Chodziło mi o nakład środków ale brak AF i stabilizacji też nie ułatwia często zadania.
Cenię sobie niektóre stare szkła - za mną chodzi Sonnar 135. Czasem używam Pentax A 50mm f/1.7 które jest dla mnie genialnym szkłem do kwiatków, przyrody itp... Daje taki kolor i kontrast że praktycznie tych zdjęć nie muszę obrabiać - aż żal kasować niektórych gniotków![]()
Pytanie dotyczące NEX-ów. Czy NEX C3 daje jakieś ograniczenia w stosowaniu obiektywów manualnych (M42 i inne stare pleśniaki) z adapterami, w stosunku do np. NEX-5N/6/7? Są na allegro same korpusy NEX-C3 w cenie 899pln i tak myślę, czy się nie pobawić w stare pleśniaki. I jaki wybrać jeden standard adaptera, tj. NEX-M42 czy NEX-Konica etc, tak aby był najwiekszy wybór tanich i dobrych szkieł?
Dziękuję.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Nie ma ograniczeń. Tracisz względem 5n dotyk, poradzisz sobie bez niego.
Masz jeszcze bardzo ciekawe Canon FD. Z tych trzech bym wybrał. Adaptery kupowane prosto z Chin są na tyle tanie, że możesz odwlec decyzję do pierwszej okazji kupienia fajnego obiektywu - od jego mocowania będą zależeć dalsze ruchy
No i gorsza strona medalu - tych "bawiących się" jest na tyle dużo, że pojęcie "tani" jest mocno względne.
Dziekuje Mariusz za wyczerpujaca odpowiedz. Faktycznie ceny szkielek manualnych poszybowaly w gore.
Mam C3, nie ma żadnych ograniczeń. Brakuje czasem dotykowego LCD przy manualnym ostrzeniu - w 5N klikasz sobie wybrany punkt na ekraniku i ten właśnie punkt Ci się powiększa - w C3 trzeba samemu wybierakiem najechać na interesujący Cię obszar. Ale przy peakingu w zasadzie rzadko jest potrzeba powiększania obrazu, tylko niektóre szkiełka tego wymagają.
Ja mam nocowanie na Nikona i korzystam dokładnie z tych samych szkiełek, co z D700Jeżeli się na to zdecydujesz, to zwróć uwagę, że adaptery NEX-Nikon F są w wersji z popychaczem przysłony (do obiektywów G) i bez niego (do starszych szkiełek z pierścieniem przysłon).
Co mnie wkurza w C3 - przy większych szkiełkach uchwyt jest niepewny, 5N ma lepszy. To raz. Dwa - na wyświetlaczu nie da się włączyć pokazywania ISO. W 5N masz na dole czas, przysłonę i ISO, w C3 iso z niewiadomych powodów jest wycięte. Nie jest to duża wada, ale trzeba mieć w głowie jakie iso się wybrało![]()
to be a rock and not to roll
Masz już na stanie jedno szkiełko, które fajnie będzie Ci pracowało z nexem i chyba od razu brałbym przelotkę. Mówię o Nikkorze 85/1.8D. Chyba wklejałem jakieś pstryki z tego zestawu.
Niestety, co do innych z tego brandu, nie jest już tak wesoło. 180/2.8 na tak, 35/2 na nie (wychodzi niestety mocno przeciętniactwo tego szkła), 35/1.8 niestety też na nie (niewygodne i nieprecyzyjne ostrzenie manualne). Być może 24/2.8 było fajny wyborem (drdln nie ma przypadkiem?). Ale ogólnie szkła N są drogie i nie walą na kolana.
Mikie jakaś obróbka z tą 135? Jeśli tak to zdradź szczegóły.
Sent from my RM-821_eu_poland_360 using Board Express
Ostatnio edytowane przez ropusz ; 07-12-2012 o 16:15
Dla mnie Konica AR jest idealna
Miałem Sonnara 135/3.5 ale się pozbyłem, ciężko chodził pierścień ostrości. Nawet jak go rozebrałem i przesmarowałem. Niewygodnie się używało.
Mariusz, a masz jakies doswiadczenia z N50/1.8D?
Drdln, obudowa c3 to plastik czy sa elementy magnezowe? Rozne zrodla roznie podaja.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 07-12-2012 o 16:49
Skontaktuj się z nami