Close

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 123

Domyślnie

Jestem z Poznania i mogę pożyczyć 50 mm .Jak nie będzie sie to pokrywać z żadnym ślubem który fotografuję to nie widzę problemu.

Fotografia ślubna jest dość wymagająca po pierwsze jasne szkło lub z VR , po drugie lampka , po trzecie praktyka w posługiwaniu się jednym i drugim .Gdzieś jednak trzeba sie nauczyć . Ja najpierw przeszedłem się na kilka ślubów tak sobie (wiedząc że maja sie odbyć w danym kościele) i robiłem foty dla siebie na różnych ustawieniach, analizowałem potem w domu co zrobiłem nie tak i poprawiałem za następnym razem.

Na sucho to trudno sie tego nauczyć , trzeba po prostu poćwiczyć w kościele i starać sie w tym czasie nie przeszkadzać fotografowi wynajętemu.

Obecnie fotografuje d70 i 18-200 VR + sb800 . Powiem że ten zestaw bardzo fajnie sie sprawdza .Pomimo tego że 18-200 nie jest zbyt jasne jednak VR pozwala zejść do czasów 1/20 s i w zupełności rekompensuje brak światło 1,8 czy 2,8 . W kościele nikt nie biega i nie wykonuje zbyt gwałtownych ruchów więc nie ma problemu .

Przy posiadanym przez ciebie zestawie pozostaje ci tylko wysokie iso 800-1200 . Inaczej będzie tak jakbyś pstrykał małpką tzn. pierwszy plan oświetlony lampą wbudowaną a drugi to zupełna ciemność. Można to trochę ratować poprzez takie budowanie kadrów, żeby w tle było coś jasnego typu okno , lampa itp. , otwarte drzwi wejściowe od kościoła wtedy w tle nie będzie zupełnej ciemności tylko coś tam będzie widać .

Posiadane przez ciebie szkła powinny wystarczyć do pleneru i na tym bym raczej skupił . Wybierz odpowiednie miejsce (przejdź sie tam wcześniej z aparatem i zrób przymiarkę ) , potem nie staraj się fotografować w słońcu (bo przy braku umiejętności to albo będziesz miał przepaloną suknię pani młodej albo ciemne twarze) wybierając raczej miejsca delikatnie zacieniowane i doświetlaj delikatnie wbudowaną lampką (jeżeli zajdzie taka potrzeba) .

To tyle. Jak chcesz pożyczyć szkło daj znać .Powodzenia
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

O wreszcie się ktoś życzliwy znalazł. Po co człowieka zrażać do hobby.
    I pamiętaj na plenerze jak będziesz focił w słońcu używaj lampki wbudowanej lub zewnętrznej do likwidacji cieni i zrównoważenia światła. Oczywiście flesza skoryguj na minus.

Domyślnie

a jak jest z pomiaem swiatla? matryowy czy moze punktowy? ze w rawie to nie podlega dyskusji 3GB kart wystarcza chyba nie dodatkowe aku to tez nie jest zly pomysl nie?

pozdrawiam

P.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

"Ja najpierw przeszedłem się na kilka ślubów tak sobie (wiedząc że maja sie odbyć w danym kościele) i robiłem foty dla siebie na różnych ustawieniach, analizowałem potem w domu co zrobiłem nie tak i poprawiałem za następnym razem."

Napisz jeszcze, czy takie pstrykanie na "obcych" ślubach powoduje jakieś perturbacje ze strony młodych czy wynajętych fotografów, wreszcie księdza - bo sam pomysł z cwiczeniami "na sucho" wydaje się byc sensownym
    PZDR
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    ale jeśli będzie ciemnica, to musisz podchodzić jak najbliżej i pukać foty dłuższymi ogniskowymi (unikniesz cienia od lampy),
    tylko, że jak będziesz robił na długich ogniskowych to będzie ci sie przesłona domykać, a tym samym ściemniac ekspozycja. jak wysuniesz kita do końca i będziesz miał f 5,6 to młoda para nie będzie zadowolona ze zdjęć.

wojteh
    Gość

Domyślnie

czy na ślubach zawsze używacie lampy ??? ja 2 czerwca tez mam swój debiut w kościele - z tym ze posiadam chyba cały potrzebny zestaw sprzętu - a może się mylę - które ze szkieł jest najbardziej przydatne w kościele ??? jaka ogniskowa???

Domyślnie

Wojteh, do twoich szkieł to przydałby się 3 korpusy: 28-2,8 szeroko i w miarę jasno, 50-1,8 jasno i standard dla FF oraz 85-1,8 bardzo ładna portretówka.

Czyli nie masz co się martwić o szkła tylko o korpusy lub tasować szkiełka (bardzo mało wygodne). Życzę udanego reportażu
    D80; Nikkor 18-70 DX; Tokina: 12-24 A-TX, 300 AT-X f:4 (edit); Manfrotto 055DB+029MK; Lowepro Slingshot 200

wojteh
    Gość

Domyślnie

będzie wiec na początku tasowanie szkłami teraz tylko muszę zrobić wizję lokalna kościoła

Domyślnie

witam wszystkich.
    mając takie szkiełka jak WOJTECH i do tego sb to jedyna rzecz duuuużo pstrykać bo będzie z czego wybierać. za to SOTE to już ma zgryz. jak nie masz ochoty kupić lampy systemowej (i to drogiej niestety) to kup takiego metza :http://www.allegro.pl/item194161326_...cyfrowymi.html
    i ustaw na aparacie stały czas 1/60 i f5,6 oraz to samo na lampie w trybie "A" i powinno się wszystko udać. a jeżeli nie chcesz lampki kupić (a to byłby błąd) to pozostaje statyw i dużo szczęścia przy tak ciemnych szkiełkach. niestety wesele składa się również z części lokalowej która wcale nie musi być oświetlona jak pałac prezydencki, a lampa wbudowana jest zbyt marna i na takie sytuacje. mam takiego metza i ma on wcale sympatyczną zaletę. obraca się w pionie i poziomie co jest spotykane głównie w lepszych modelach. dodatkowo ma drugi palnik który doświetla przedni plan w sytuacji gdy główny reflektor jest odchylony. a to naprawdę zaleta a i cena w jakiej jest wystawiona jest dobra. podsumowując:
    1 zainwestujesz 200 zł w lampkę która ci zostanie a dodatkowo poznasz smak dobrze doświetlonych fotek.
    2 zrobisz na pewno lepsze zdjęci niż bez lampy (no chyba że pożyczysz 50 1,8 bo takie cudo zakładasz i możesz w kościele zapomnieć o lampce)
    3 będziesz miał zadowolonych znajomych.
    4 może kupisz lepszą lampkę (sb600???)
    5 może zaczniesz focić po weselach???

Domyślnie

przepraszam wojteha za "wojtecha" ale jakoś tak samo się klika

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów