Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 123

Domyślnie

Też się wybieram na ślub, ale jestem w lepszej sytuacji - nie jestem obarczony zadaniem "fotografa imprezy" .

Przy moim braku doświadczenia z takich imprez i przyparciu do muru przez znajomych zrobiłbym następująco:
    Zafundował nowożeńcom fotografa - profesjonalistę, a sam bezstresowo fotografował imprezę.

Najlepiej nie dajcie się "wrobić" w taką przyjacielską przysługę - to może być mocna próba przyjaźni, niepotrzebne stresy itd. Przy zdjęciach ślubnych łezka ma się zakręcić z powodu wspomnień wspaniałej imprezy, a nie z powodu kiepskiej jakości zdjęć, gdzie trzeba się zastanawiać, czy np. ciocia na zdjęciu nie jest przypadkiem wujkiem.

Niech hydraulik naprawia rury, murarz maluje, a fotograf fotografuje. Hydraulik i murarz ma lepiej od fotografa - mogą poprawić spartoloną robotę, fotograf w przypadku imprezy ślubnej niestety tej szansy nie ma.

To tyle. Życzę dobrych decyzji i udanych fotek.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta

p.s. poradzcie mi prosze czy targac 2 obiektywy ktorymi dysponuje czy zrezygnowac z 55-200? bo zmienianie obiektywow na szybko pod kosciolem czy w kosciele to chyba nie jest zbyt dobry pomysl... Bardzo zalezy mi na rozwiazaniu tej kwestii.

pzdr
    P.
    pewnie, że brać, zmiana obiektywu to chwila, na początku zobaczysz co możesz na jednym i drugim, i zdecydujesz który ma większą szansę powodzenia.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jeśli bez lampy to bez 50mm 1,8 nawet bym nie próbował takiej zabawy. Kup 50 na allegro po imprezie ją co najwyżej sprzedaż ze stratą 50 zł. Poza tym zadbaj przed uroczystcią aby wszystkie źródła światła w kościele były włączone. Łącznie ze świeczkami. Zaopatrz się w blendę , najlepiej w większa przyda się na plenerku. Poza tym idź prze ślubem porobic próbne foty w kościele sam zobaczysz jakie "kaszany" wychodzą.

Panowie z POZEN pożyczcie koledze na jeden dzień 50mm !!! nie zepsuje od zrobienia 100 fotek.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 11-05-2007 o 10:17

Domyślnie

A może wypożyczyć z SigmaProCentrum, 18-50 2,8 lub 30 1,4, cena za wypożyczenie 3 dniowe 99 zł + kaucja (największy problem). Takie centrum jest w Przeźmierowie mozna podjechać i wypróbować, może nawet jakąś lampkę mają.
    D80; Nikkor 18-70 DX; Tokina: 12-24 A-TX, 300 AT-X f:4 (edit); Manfrotto 055DB+029MK; Lowepro Slingshot 200

Domyślnie

Co do doświadczenia, to najpierw pogadaj z księdzem - bo może od Ciebie zażądać legitymacji z kursu dla fotografów ceremonii liturgicznych, a poza tym lepiej sie najpierw dogadać co i jak.

Mam pytanie gdzie można coś takiego zrobić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Złociu Zobacz posta
    A może wypożyczyć z SigmaProCentrum, 18-50 2,8 lub 30 1,4, cena za wypożyczenie 3 dniowe 99 zł + kaucja (największy problem). Takie centrum jest w Przeźmierowie mozna podjechać i wypróbować, może nawet jakąś lampkę mają.
    no wlasnie ta kaucja... a lampki tez maja z tym ze jak juz to wolalbym jasniejszy obiektyw bo z lampka nie robilem i nie mam doswiadczenia wogole...

chyba musze zweryfikowac finanse i pomyslec o 50, o ktorej i tak myslalem z tym ze budzet "rodzinny" i tzeba sie skonsultowac z lepsza polowa

pzdr.

P
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

mam taki sam problem a moze miałem bo w czesci juz go rozwiązałem

jeden z kolegów już ci napisał rozwiązanie ale napisze troche jaśniej .

Z pro sigma wypożyczasz sobie lampę zew. za 39zl - 3 dni + kaucje 600-700 zl wpłacasz i jest po sprawie, tak samo możesz zrobić z obiektywem.

Ja np. juz tam dzownilem i zamowilem duzo wczesniej ten sprzet na konkretna date poniewaz w wawie sporo osob z tego co mi juz wiadomo korzysta z takiej mozliwosci wypozyczenia danego sprzetu.

pozdro.
    N I K O N i zabawki

Domyślnie

lampa Sigma EF-500 DG 39 Zł za 3 dni + kaucja 917 zł,
    obiektyw 30 1,4 69 zł za 3 dni + kaucja 1379,
    D80; Nikkor 18-70 DX; Tokina: 12-24 A-TX, 300 AT-X f:4 (edit); Manfrotto 055DB+029MK; Lowepro Slingshot 200

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    p.s. poradzcie mi prosze czy targac 2 obiektywy ktorymi dysponuje czy zrezygnowac z 55-200? bo zmienianie obiektywow na szybko pod kosciolem czy w kosciele to chyba nie jest zbyt dobry pomysl...
    A co ci szkodzi go wziąść? Przecież nikt ci nie będzie kazał go zakładać, a tak to będziesz później narzekał, że jakieś tele mogło się jednak przydać...

Domyślnie

ze szkieł weź, co masz. natomiast bez lampy będzie ciężko, choćbyś miał najaśniejsze szkła i raczej pozyczałbym lampę, nie sigmę. niechże ktoś chłopakowi, za kaucją, pożyczy i zrobi szybki kurs

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów