Close

Strona 71 z 272 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 2712

Domyślnie

Pamiętajcie, że znacznie ważniejsze od samego wieszaka - bo te najczęściej stalowe i absurdem jest podejrzewać, że się złamie pod ciężarem kilkudziesięciu kg - jest mocowanie do ściany. Solidne, markowe kołki Fischera i mój tani wieszak z allegro wołami ze ściany się nie wyrwie. Porównanie takiego kołka z marketową tandetą to jak porównanie malucha z mercedesem i tu upatrywałbym najbardziej newralgicznego punktu.

Natomiast co do moich wcześniejszych rozterek zakupu telewizora do ok 3000zł. W końcu osoba zainteresowana zakupiła ten model:
    http://www.hdtv.com.pl/forum/philips...byc-hitem.html
    i przyznam uczciwie - będąc posiadaczem plazmy panasa - że zadziwił mnie jakością wyświetlanego obrazu. Nie jestem specem od telewizorów, stojąc przed ok 4 laty przed podobnym wyborem zdecydowałem się na plazmę, gdyż w lcd nie było wówczas niczego co by jej dorównywało. Dziś zewsząd dobiegają głosy, że stan ten nie uległ zmianie. Też tak myślałem... do czasu , gdy nie posiedziałem kilka godzin przed w.w. philipsem.
    Szczerze - a jestem osobą wyczuloną na jakość obrazu, jakość dźwięku, w tym wszelkie szumy, piski, trzaski - obraz mnie zauroczył. W ciemnym pokoju nie widzę, żeby czerń świeciła a biel wypalała oczy. Czerń jest jak smoła, biel lepsza niż w mojej plaźmie. Ostrość obrazu lepsza. Kolorystyka po dokładniejszym ustawieniu niemal identyczna. Do tego jest cieniutki, naprawdę śliczny, ma matowy ekran, nic w nim nie piszczy, nie szumi.
    Jedyna wada - soft. Strasznie mułowaty, zwłaszcza sprawy związane z bezprzewodowym internetem.
    Gdybym miał dziś wybierać telewizor - wybieram dobrej jakości lcd bez chwili zastanowienia.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Żarty żartami (chociaż to ze szwagrem to nie żart), ale taki sposób jest naprawdę ok. Bo niby jak sprawdzić poprawność montażu? Uchwyt ma określoną nośność, ale wypadkowa jakości ściany, kotew czy kołków i samej roboty jest trudna do określenia. Kij z samym telewizorem. Ale nawet nie chcę myśleć co by było, jakby taka 30 kilowa tafla spadła np. na małe dziecko. Może jestem przewrażliwiony, ale od 20 lat m. innymi montuję reklamy, pod którymi codziennie chodzą ludzie i jeżdżą auta - tu nie ma miejsca na błąd.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Co to mocowania rzeczy wszelakich z czystym sumieniem moge wam polecic metalowe szpilki plus klej fishera. Otwór dwunastka, szpilka dziesiatka, do srodka wtlaczamy klej, wkladamy szpilke, po pol godziny w temperaturze pokojowej nie ma bata na takie polaczenie.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Szczerze - a jestem osobą wyczuloną na jakość obrazu, jakość dźwięku, w tym wszelkie szumy, piski, trzaski - obraz mnie zauroczył. W ciemnym pokoju nie widzę, żeby czerń świeciła a biel wypalała oczy. Czerń jest jak smoła, biel lepsza niż w mojej plaźmie.
    To tak jakby Pan stwierdził, że woda jest sucha. Nie ma fizycznej możliwości żeby czerń nie świeciła na LCD, to wbrew zasadzie działania, co widać nawet na kiepskich zdjęcia w linkowanym teście na hdtv. W domu, wieczorem, jest jeszcze 100 razy gorzej.

Ostrość, a raczej jej brak, też tragedia, co również widać na malutkich zdjęciach. No, może nie tragedia, ale to co typowo powinno być na LCD w nienaturalnej rozdzielczości. Na pełnym ekranie będzie dużo bardziej widoczne.

Tak w ogóle, chłopaki w tym teście pokazują co innego a piszą co innego. Śmierdzi z daleka "sponsorowanym" testem.

PS. A może znacie dobry sposób na montaże na ścianie szkieletowej? Płyta OSB + suchy tynk? Do tej pory stosowałem kotwy rozprężne firmy Moeler, czy jakoś tak, ale ich śruby i nakrętki przy małych średnicach potrafią się zrywać, nie można przez to mocno dokręcić, a uszkodzonej kotwy po rozłożeniu nie idzie wyjąć bez robienia dziury w ścianie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-11-2012 o 10:32
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tom jak zawsze niezawodny. Rozumiem, że na podstawie tych kaprawych fotek jesteś w stanie ocenić różnicę w jakości czerni. Gratulacje.
    Przecież tu jest cudnie, wszak to plazma:

Tu już fatalnie, świeci aż oczy wypala. No, ale to lcd...

Podobnie z ostrością. Wg Toma , cyt: "Ostrość, a raczej jej brak, też tragedia, co również widać na malutkich zdjęciach". Co oczywiście potwierdzają te dupiaste miniaturki - tu jest cudnie, wszak to plazma:

No a tu jak widać - wszak to lcd - ostrość fatalna:

Dalsze przykłady chyba nie mają sensu. Tom i tak wie lepiej i z pewnością wyprowadzi nas z błędu.
    Tom, dziękuję. Przejrzałem na oczy. Dziś idę do niezmiernie zadowolonych z zakupu nabywców i przekażę, że wszyscy jednak oślepliśmy i trzeba telewizor wyrzucić do kibla...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    trzeba telewizor wyrzucić do kibla...
    Tu się zgadzam. TV LCD faktycznie nadaje się do oglądania w kiblu. Szczególnie kiedy trzeba umilić sobie czas podczas walki z zatwardzeniem.

A poważniej, czerń na LCD zawsze wygląda tak:

I inaczej po prostu nie może wyglądać, bo byłoby to sprzeczne a zasadą działania zjawiska polaryzacji. Stosuje się różne tricki, jak np strefowe wygaszanie, aby efekt minimalizować, ale wyeliminować go po prostu się nie da. To niemożliwe. Nawet jeśli wygasimy ciemną część ekranu to zawsze będzie świecić to co jest nie całkiem czarne, oraz zawsze będzie się przebijać światło odbite od "dna" wyświetlacza.

Rozumiem, że poziom niektórych defektów może nie razić, ale twierdzenie, że ich nie ma to nieprawda.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-11-2012 o 10:57
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Tom a czy Ty czasem dopuszczasz do siebie taką dziwną opcję że ludzi kompletnie nie interesuje jak powinno coś wyglądać w/g schemacików tylko to jak wygląda faktyczny obraz ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Tom a czy Ty czasem dopuszczasz do siebie taką dziwną opcję że ludzi kompletnie nie interesuje jak powinno coś wyglądać w/g schemacików tylko to jak wygląda faktyczny obraz ?
    Widzi Pan obraz za oknem? To nie jest "schemat", tylko tak właśnie powinien wyglądać. Albo do niego dążyć. Ciemna kora drzewa w lesie podczas grzybobrania czy spaceru nie połyskuje zależnie od kąta widzenia. To jest nienaturalne i tego w ogóle nie powinno być. Marketing to trywializuje, wciskając achy i ochy o obrazie tak nienaturalnym, że gorszego być nie może. Kluczem powodzenia jest efektowność bo to pierwsze włazi w oczy przeciętnym "konsumentom". Niekiedy tylko ten i ów zwróci uwagę, że coś jest nie tak, ale z nich część przyjmie za zasadę, że "tak pewnie ma być", oraz jak to, taki super hiper model ze świetnymi ocenami może być niedobry?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-11-2012 o 11:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ciemna kora drzewa w lesie podczas grzybobrania czy spaceru nie połyskuje zależnie od kąta widzenia. To jest nienaturalne i tego w ogóle nie powinno być.
    Akurat tu nie masz racji. Drewno charakteryzuje sie dużą anizotropowością. Przez lata z tym walczyłem próbując dobrze oświetlić na planie drewniane okna i drzwi. Liście drzew też różnie odbijaja światło.

Mam nową plazmę Panasonica, wcześniej miałem LCD. Plazma jest lepsza tylko w nocy. W jasnym pomieszczeniu wolę LCD. A do pokazywania zdjęć w każdych warunkach lepsze jest LCD. Nie mówię o wykresach, tylko o tym co widzę.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Akurat tu nie masz racji. Drewno charakteryzuje sie dużą anizotropowością. Przez lata z tym walczyłem próbując dobrze oświetlić na planie drewniane okna i drzwi. Liście drzew też różnie odbijaja światło.
    Proszę mnie nie łapać za słówka, bo doskonale wie Pan o co chodzi. Zamiast drzewa może Pan wstawić sobie faceta w ciemnym garniturze.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Nie mówię o wykresach, tylko o tym co widzę.
    Co widzą "Kowalscy" świetnie obrazują obroty marketów RTV z których niemal taczkami wywożą najgorszy szmelc jaki można wyprodukować. Nigdy, przenigdy nie wolno opiniować komuś wyboru w oparciu o własne widzimisię. Nie wiemy jakie ów ktoś ma oczekiwania. Możliwe, że znacznie wyższe niż opiniujący.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-11-2012 o 11:21

Strona 71 z 272 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów