Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Testerami jesteśmy my, oglądający te zdjęcia. Nie ma na razie opinii na ich temat, więc ciężko mówić o prawdomówności testerów.
Każdy zorientowany w temacie łatwo zauważy, że prezentacja daje fory OLED. Jednak cechy CRT/plazmy i LCD widać jak na dłoni. Nie wierzę, żeby ktoś lubił świecącą na różne kolory czerń i herezje pod kątem. Jeśli ktoś wybiera LCD, to głównie dla wysokiej jaskrawości, różnych tricków elektronicznych "poprawiających" ostrość i innych mniej istotnych walorów. Kwestia wyważenia nielicznych cech pozytywnych i wad. Są zastosowania, np projekcja w dzień, w bardzo jasnym oświetleniu, kiedy wady są słabo widoczne. Wówczas bezkarnie można zastosować LCD. Przykładowo reklama opiera się w 100% o LCD i LED (te prawdziwe). Łatwiej w takich ekranach o wysoką jaskrawość.
Jednak typowy TV, pracuje przez dużą część czasu w dyskretnym domowym oświetleniu, oglądany z najróżniejszych, często bardzo ostrych kątów. Wówczas główne wady wręcz przytłaczają. Można je maskować jaskrawością, co zresztą się powszechnie robi. Z uwagi na ograniczony kontrast, jaki jest możliwy do obserwacji, można na tyle oślepić użytkownika, że świecąca czerń wyjdzie poza zakres percepcji. To typowy chwyt. Kto nie wierzy niech w sklepie po popatrzeniu na ekran skieruje wzrok w inną stronę, tam gdzie ciemniej. Wyraźnie da się wyczuć różnicę. Aż oczy potrzebują chwilę na adaptację. Potem znów można przenieść wzrok na ekran. Razi prawda? W domu mechanizm jest ten sam, tylko przy innych poziomach bezwzględnych jaskrawości ekranu i otoczenia. LCD musi razić bielą, inaczej będzie świecił czernią. Jedno z drugim jest nierozerwalnie związane.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-09-2012 o 17:44
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Tom, szkoda klawiatury, ludzie są głusi (sprzęt audio) i ślepi. Nic tego nie zmieni, nawet mam wrażenie że to się pogłębia w społeczeństwie (tak jak argumentem za LCD, że jest mniejsze zużycie prądu, tutaj to już można popłakać się ze śmiechu, nie wiedza jest straszna, no ale nie każdy "musi" być elektronikiem aby rozumieć sposób pracy LCD i Plazmy a co ma związek ze zużyciem prądu, no i na dodatek jakie ma to praktyczne przełożenie na nasze oszczędności, bo policzyć ile to faktycznie jest złotówek to przerasta przeciętnego kowalskiego, no ale po co liczyć, w reklamie wszystko powiedzieli). Tak naprawdę statystycznie to mało jest osób którym zależy na jakości, wierności przekazu, subtelności itd. LCD ma tyle wad że według mnie nie nadaje się na TV a tym bardziej do oglądania filmów. LCD efekciarski potrafi być, ale czy o to chodzi? chyba tak w tych czasach, widzimy to po telefonach które mają przewalone kolory do bólu, telewizory świecące tak że oczy bolą a artefakty widać na każdym cm obrazu, ipady pokazujące też że szara rzeczywistość nie jest szara tylko baaardzo kolorowa, itd. Ja osobiście mam bzika na punkcie audio i video. Obraz akceptowalny daje mi tylko plazma, taki najbardziej zbliżony do kinowego (programów tv nie oglądam wcale), nawet ją kalibrowałem, ciekawe ilu użytkowników TV to robi haha. To jest tak jak z monitorami, obrabiają fotki na TN-kach, nie wiem jak można ale widać ja jestem jakiś dziwny. Naprawdę szkoda klawiatury, kupujcie co chcecie.
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Jeśli ktoś twierdzi, że czarne jest białe, to trzeba raczej znaleźć odpowiedź dlaczego tak twierdzi a nie przyjmować, że mówi prawdę. Matematyk jeśli usłyszy, że 2x2=5, skupi się nad tym co i dlaczego wygaduje autor twierdzenia a nie będzie się zastanawiał nad wynikiem działania. Ja się zajmuję zawodowo obrazem i jeśli ktoś mówi, że LCD są lepsze, zastanawiam się o czym mówi rozmówca, a nie zastanawiam się nad lepszością LCD. Przedmiot rozmowy jest znany, nie ma sensu się nad nim rozwodzić.
Opisałem wcześniej kilka mechanizmów działania. Można je też wyjaśnić na przykładzie zdjęcia z trzema ekranami. Jest jasne, że sposób przygotowania pokazu ma "pokazywać" zalety OLED. CRT został wybrany taki aby miał jasny kolor zgaszonego luminoforu a LCD wybrany taki, aby miał wyjątkowo niski kontrast. To prezentacja przygotowana dla debili, bo mało kto zastanowi się nad tym dlaczego ów CRT jest szary. Przeciętny Kowalski zdeklasuje z miejsca CRT/plazmę, bo ekran nie jest czarny. Nawet nie pomyśli o tym, że powierzchnia ekranu jest oświetlona światłem z pokoju i im światła będzie mniej, tym ekran będzie ciemniejszy do czarnego włącznie. W tych samych warunkach LCD będzie odwrotnie, coraz jaśniejszy. Mimo niskiego lotu chwytów, możemy posłużyć się tym przykładem, bowiem widać doskonale różnicę co się dzieje jeśli konstrukcja ekranu CRT i plazmy opiera się na świeceniu tego co trzeba, oraz przy LCD na świeceniu całości i blokowaniu polaryzatorami tego co ma być ciemne. Rzecz jasna, można wybrać LCD który będzie miał dużo lepszy kontrast niż ten na zdjęciu. Efekt świecenia będzie dużo mniejszy. Ważne jest jednak, żeby uzmysłowić sobie, że nie jest w ogóle możliwe wyeliminowanie skutków ubocznych takiego sposobu tworzenia obrazu. Zawsze polaryzatory coś przepuszczą. Nie istnieją, przynajmniej na razie tak skuteczne, aby zablokować światło podświetlenia na tyle, żeby czarna część ekranu wyglądała jak zgaszony luminofor.
Plazma ma luminofory RGB a ich emisja jest ustawiana dowolnie. Wynika to z zasady działania. W takim ekranie, w przeciwieństwie do LCD, można dowolnie ustawić punkt bieli. Plazmy nie są żółte, a raczej LCD niebieskie. To z kolei wynika z zasady działania podświetlenia LCD i trendów rynkowych. Znów muszę przytoczyć przykład przeciętnego Kowalskiego, dla którego dominanta niebieskiego to biel. Zjawisko wynikające z fizjologii widzenia i znane od lat. Już nasze babcie dodawały niebieskiego barwnika do gotowania bielizny, żeby była "bardziej biała".
Każdy typ ekranu ma wady. Generalnie w telewizji przez dziesięciolecia rządził kineskop. Zresztą nie bez powodu, bo cała telewizja powstała z zasady działania kineskopu. Jednakowoż kineskop ma wady. Jego naturalnym następcą dziedziczącym wszystkie zalety i w znikomym stopniu wady, jest właśnie plazma. Nic innego. Sama jednak ma też wady, np nie robi się ani PD ani monitorów plazmowych, ale nie ma innego rozwiązania które lepiej nadawałoby się na telewizor.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-09-2012 o 18:34
Tom, polecam poczytac czasem testy nowych modeli LCD, chociazby na hdtv - masa zdjec wiec widac co i jak. Chociaz po co ja to pisze.... W tym wypadku jakakolwiek dyskusja jest jalowa. A swoja droga to Cie podziwiam. Jak mozna być tak upartym...i nie rozumiec ze moze ludzie maja za przeproszeniem w anusiejak powstaje obraz a interesuje ich to w jaki sposob oni sami, indywidualnie, postrzegaja efekt finalny tego powstawania. Wiem... Wiem... Miliony ludzi ma po prostu zaburzaona percepcje i mozgi wyprane przez reklamy... Ehhh
Swego czasu jedynym slusznym wyborem na hdtv byla plasma - Pioneer Kuro, na szczescie zamowilem sobie usluge prezentacji trzech TV: Kuro PDP, JVC LCD i jeszcze jeden LCD.
Powiem tak - wady LCD mniej mi przeszkadzaly niz wady plazmy i wybralem LCD mimo namow sprzedajacego. W plazmie czern byla piekna, a biel.... byla szarawo-zoltawa (taki trik Pioneera aby poglebic czern serii.
Aczkolwiek - jak ogladam w sklepach TV (tak wiem - podkrecone kolory, kontrast jasnosc) to w niektorych przypadkach ich "plastikowosc" mi przeszkadza.
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Skontaktuj się z nami