Szukaj
To jest w Nex od zawsze.
Tomek
| tohu wawohu |
Ciekawe więc czemu autor pisze: "Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7." Mam nadzieję, że to tylko jego niedopatrzenie w kwestii tej opcji (może w poprzednich nexach była domyślnie inaczej ustawiona?)
Taką rzecz ustawia się w menu raz i się o niej zapomina. Być może autor zapomniał, lub poprzednie body przejął od kogoś, kto juz to włączył.
to be a rock and not to roll
Nie ma to jak na stronie o nexach wypisywać ich wady których nie ma.. fest.
Kolejna bzdura to wpis, że z AF fazowego korzysta tylko E1650.
Poza tym wypada sprawdzić tekst choćby w Wordzie, zanim się go umieści na portalu...
Tomek
| tohu wawohu |
z tego co wiem, to autoiso działa tylko w trybie "półmanualnym" czylia A i S... trudno mi sobie wyobrazić z drugiej strony, że robisz w manualu M (czyli sam naświetlasz, prześwietlasz, niedoświetlasz), a aparat zgaduje jakie ustawić iso, bo chcesz zrobić niedoświetlone.... coś jakby dorzucić opcję w Manualu +1EV.... bez sensu....
.
W D700 bardzo często korzystam z trybu M + autoISO. Ustawiam czas i przysłonę jakie potrzebuje, a aparat dobiera do tego ISO tak, żeby zdjęcie było dobrze naświetlone. Zakres używalnego ISO jest tak duży, że przy zdroworozsądkowych nastawach zawsze dobierze dobre ISO i jeszcze jest zapas. No ale w Nexie tak dobrze nie ma.
to be a rock and not to roll
Brak M+autoiso to jednak z większych wad nexów. Mnie też D700 do tego bardzo przyzwyczaił, rzecz banalna do wdrożenia, a bardzo użyteczna.
Skontaktuj się z nami