Close

Strona 129 z 338 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 281 do 1 290 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Twój błędny wniosek wynika z nieumiejątności zrozumienia tekstu pisanego. Napisałem że SLC wytrzyma (dużo) więcej zapisów ... dla czego twierdzisz że piszę coś przeciwnego? Nie neguję tych różnic - Ty natomiast kłamiesz twierdząc że neguję. Brniesz na manowce - brnij dalej, życzę powodzenia
    Nie używaj mocnych słów, bo to dyskusji zupełnie nie służy, a co do faktów, to napisałeś, że kości MLC wytrzymają według Twoich snów 10 lat pracy, a SLC 20 lat, skoro prosty rachunek wykazuje, że x10, powinno dać zupełnie inny wynik.

A co do faktów, a nie bajek, to SLC mają jeszcze tą przypadłość, że wraz z ich zapełnianiem nie spada szybkość zapisu, a to spora różnica w stosunku do MLC.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nie używaj mocnych słów, bo to dyskusji zupełnie nie służy, a co do faktów, to napisałeś, że kości MLC wytrzymają według Twoich snów 10 lat pracy, a SLC 20 lat, skoro prosty rachunek wykazuje, że x10, powinno dać zupełnie inny wynik.
    Aż 10x? - ok niech będzie 100 lat - i tak oba wyrzucisz na śmietnik zanim zużyjesz.

A co do faktów, a nie bajek, to SLC mają jeszcze tą przypadłość, że wraz z ich zapełnianiem nie spada szybkość zapisu, a to spora różnica w stosunku do MLC.
    No i to jest sensowny argument. Teraz pytanie - czy bardziej opłaca się kupić np. 256 GB MLC i korzystać z 50% pojemności (np. ograniczyć z góry zakładając partycję o połowie wielkości dysku), czy bardziej opłaca się kupić 128 GB SLC i używać na 100% ? Może rzuć cenami
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 03-11-2012 o 12:46

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

....

No i to jest sensowny argument. Teraz pytanie - czy bardziej opłaca się kupić np. 256 GB MLC i korzystać z 50% pojemności (np. ograniczyć z góry zakładając partycję o połowie wielkości dysku), czy bardziej opłaca się kupić 128 GB SLC i używać na 100% ? Może rzuć cenami
    Jak Ci już mówiłem, cena ma dla mnie znaczenie drugorzędne, liczy się bezpieczeństwo i ciągłość roboty, że o wspomnianej wydajności nie wspomnę.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jak Ci już mówiłem, cena ma dla mnie znaczenie drugorzędne, liczy się bezpieczeństwo i ciągłość roboty, że o wspomnianej wydajności nie wspomnę.
    - bezpieczeństwo - masz na myśli jakie bezpieczeństwo? ... że co się nie stanie/stanie?
    - ciągłość roboty - czym to się różni od powyższego "bezpieczeństwo"? (oczywiście w kwestii SSD SLC vs. SSD MLC)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 03-11-2012 o 13:59

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

- bezpieczeństwo - masz na myśli jakie bezpieczeństwo? ... że co się nie stanie/stanie?
    - ciągłość roboty - czym to się różni od powyższego "bezpieczeństwo"? (oczywiście w kwestii SSD SLC vs. SSD MLC)
    Dociekliwy jesteś, jak nie przymierzając młody komsomolec , a ja, o ile mnie pamięć nie myli, mówiłem o braku zaufania do dysków SSD/MLC, więc czego jeszcze byś chciał, by Ci na ten temat powiedzieć?

Brak zaufania, przekłada się na permanentny stan zagrożenia, a w takiej atmosferze robota jest co najmniej niekomfortowa.

Dlatego nie martw się o moje wybory, bo są poparte zwykle wnikliwymi przemyśleniami.

Mnie, jest SSD/SLC potrzebny i dość na tym.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jak to mówiła moja Babcia, "Bój się wilka, sr*j w chałupie"

Nie dajmy się zwariować tej paranoi że to jakiś permanentny stan zagrożenia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Ikonka z cudzysłowem i plusem z prawej strony. Zaznaczasz tym posty które chcesz zacytować, a przy ostatnim dajesz "cytuj". Ale po poście wyżej, widzę, że kumasz temat.
    Wcześniej nie bardzo, to była "ręczna robota", ale teraz już wiem jak. Dzięki.

Teraz pytanie - czy bardziej opłaca się kupić np. 256 GB MLC i korzystać z 50% pojemności (np. ograniczyć z góry zakładając partycję o połowie wielkości dysku), czy bardziej opłaca się kupić 128 GB SLC i używać na 100% ? Może rzuć cenami
    Róznica w cenie pomiędzy dyskami SSD w klasie konsumenckiej a Enterprise jest porównywalna z róznicą w możliwosciach wielokrotnego ich nadpisywania, czyli ok. rząd wielkości, więc na pewno w zastosowaniach "domowych" bardziej opłaca się częściej wymienić lub kupić większy dysk. Co innego w zastosowaniach serwerowych, tutaj koszty mają trochę inne znaczenie.
    Szczerze mówiąc to nie znam nikogo kto prywatnie użytkuje takie dyski a i w ręku takie cudo miałem tylko raz.
    F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.

Domyślnie

Ludzie mam problem ze swoim nowym Intelem 330. Kupiłem specjalnie dysk SSD z SATAIII, kupiłem do tego płytę na chipsecie Z77 z natywnym kontrolerem SataIII Intela, zainstalowałem 7mkę, zainstalowałem sterowniki od chipsetu, zainstalowałem SSD Toolbox od intela, wykonałem zalecaną optymalizację, załączam HD Tune żeby sprawdzić prędkość dysku a tam na połowie jego powierzchni transfer spada do marnych 250MB/s, na pozostałej połowie powierzchni trzyma się w okolicach 350MB/s....

Screen:

Co jest grane? Czemu mam tylko połowę prędkości deklarowanej przez producenta? Na 111GB miejsca wolne mam ponad 70GB, więc tylko niecałe 40GB jest zajęte :/ WTF? Dysk podpiąłem do płyty kablem dostarczonym przez producenta płyty.

PS. Z kolei Atto benchmark pokazał coś takiego:

Skąd takie rozbieżności w tych dwóch programach?
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 05-11-2012 o 18:59
    ;]

Domyślnie

Rozne sposoby pomiaru? Atto pokazuje Ci dla roznych rozmiarow danych operacji r/w. Moim zdaniem jest ok.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

zobacz sobie w at tune jak masz "block size" -bardzo możliwe że mieści się on w zakresie 4-32KB i dlatego taki pomiar - jak chcesz zobaczyć max możliwości odczytu sekwencyjnego w hdtune to ustaw wielkość "block size" na max. Moim zdaniem wszystko jest ok.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 129 z 338 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów