Close

Strona 19 z 239 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Ja nadal jednego nie rozumiem. Jakim niby cudem na uzyskanie nieporuszonego obrazka w matrycy 36mpx ma wpływ akurat stosunek ogniskowa x2 ? Dlaczego , np w D700 wystarczyło x1? Skąd u Was takie wnioski bo jakoś technicznie tego nie ogarniam? I nie chodzi mi tutaj o zależność między czasem a np drganiami przenoszonymi przez układ lustra czy migawki ale o sam wpływ ilości mpx o czym czytam tutaj coraz częściej?
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Nie chodzi o to. Mi to rybka, ze jest D800 czy D600. Niestety, niektorzy podpadaja juz pod fanatyzm nowych puszek i pisza wszystko, aby udowodnic ze jest nie wiadomo jak wspaniale. Okreslilem to nawet slowami "piszesz ze jest zajeb..., mimo ze pali sie dookola". Zaraz pewnie napiszecie, ze jestem uprzedzony. Ja po prostu dziwie sie Waszemu przekonaniu, ze "o Jezu, kupiles nowy produkt z wadami i co z tego? Jest odpowiednia procedura gwarancyjna.". I nie widzicie w tym nic niepokojacego? W takim razie cos tu jest nie tak.
    Pamietam, jak od kolegi messera kupilem D300. Mam ja juz kilka lat i ani razu nie sprawdzalem tej puszki na tescie bateryjkowym, jakis planszach itd. Body przyszlo w piatek, w sobote wzialem na mecz i... i tak juz od kilku lat. Niestety, w przypadku kupna nowych puszek (D7k, D600, D800) musze najpierw sprawdzic, czy dzialaja poprawnie. Ba, raz pozyczylem tak od kolegi D7000. Nic nie sprawdzalem, tylko wzialem na mecz. Oczywiscie nizszej rangi, bo czytalem, ze puszka moze bzikowac. Nauczony jednak doswiadczeniem z D300 powiedzialem sobie: "opinie jedno, a praktyka drugie". No i wzialem. Letni miesiac, sloneczko pieknie swieci, warunki takie, ze komorka mozna robic. Niestety, AF w D7000 to jakis zart i loteria. Nie chodzi nawet o jakis przestrzaly. Po prostu na zdjeciu nie mozna zlokalizowac punktu ostrego. Drapie sie czlowiek po glowie i mysl "nosz ku...., gdzie tu jest ostrosc zlapana?. Ani na pierwszym, ani na dziesiatym planie". I wlasnie wtedy powiedzialem sobie "dziekuje za nowe puszki, zaloze lokate i poczekam. 10 tys zl piechota nie chodzi.". No i tak sie bujam do jednej premiery do drugiej. Jak poprawia, to kupie.

Domyślnie

docxxx ale to o czym pisze Pawel to jest cos innego, przy 8fps, lustro czesciej jest na gorze (podniesiesione) niz na dole (gdy af dziala), wiec de facto uklad af ma mniej czasu miedzy klatkami na ustawienie ostrosci, wiec przy bardzo dynamicznych motywach af moze nie nadazyc z poprawianiem ostrosci, a przy 5 fps af ma na to (poprawki af miedzy klatkami) zdecydowanie wiecej czasu

nowart, chodzi o to, ze przy wiekszej rozdzielczosci widoczne jest duzo mniejsze poruszenie, niz na mniejszej matrycy, gdzie tego typu poruszenie nie wychodzi poza pojedynczy piksel, widac to - w przypadku rzeczy ktore ja foce - gdy np. ponoramuje - ogladam wtedy sporo mniej lub bardziej poruszonych zdjec i charakter tego poruszenia jest inny na malej matrycy (w sensie 12mpix) niz na duzej

na malej masz np. ewidetnie ostre, ewidetnie ruszone i jakies 2 opcje pomiedzy

na duzej masz te dwa jak wyzej i kilka mniej lub bardziej ostrych/miekkich miedzy nimi

Domyślnie

rozumiem, że mam napisać że nie jestem zadowolony i że wszystko jest do dupy dlatego że ktoś, ma wadliwy AF i plamy na matrycy ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Niestety, niektorzy podpadaja juz pod fanatyzm nowych puszek i pisza wszystko, aby udowodnic ze jest nie wiadomo jak wspaniale. Okreslilem to nawet slowami "piszesz ze jest zajeb..., mimo ze pali sie dookola"
    Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    rozumiem, że mam napisać że nie jestem zadowolony i że wszystko jest do dupy dlatego że ktoś, ma wadliwy AF i plamy na matrycy ?
    Ale chyba nie wszystko jest do dupy; może trzeba tylko na forach uświadamiać producenta żeby przestał olewać klientów i zaczął wypuszczać dopracowane produkty (Japońcy pewnie skrzętnie zbierają informacje od użytkowników i dlatego jeśli wszyscy będą krzyczeć "hura" to kolejną puszkę wypuszczą z 50mln pixeli w obudowie z "tektury").
    Ostatnio edytowane przez popi ; 31-10-2012 o 11:59
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Ja po prostu dziwie sie Waszemu przekonaniu, ze "o Jezu, kupiles nowy produkt z wadami i co z tego? Jest odpowiednia procedura gwarancyjna.". I nie widzicie w tym nic niepokojacego? W takim razie cos tu jest nie tak.
    doc, ale to demagogia co piszesz. Nikt, no przynajmniej ja tak nie twierdzi. Wyszlo D800 z walnietym af - wada fabryczna, sprawa jest oczywista, i oczywiste tez, ze to wtopa, ktora nie powinna sie wydarzyc. Z tego co podaja rozne zrodla i Nikon oficjalnie-nieoficjalnie zostalo juz to poprawione na etapie produkcji - wiec pod tym wzgledem jest juz ok. Co tu wiecej pisac, mamy lamentowac przez pol roku o to samo ?

Jedyne czego nie wiemy, to czy obecne stany magazynowe w sklepach to jest swieza dostawa z fabryki, czy wiekszy zapas body wyprodukowanych wczesniej i w zwiazku z tym ten problem moze sie jeszcze komus objawic. Jakby sie jednak objawial, to jest juz wypracowana skuteczna procedura w serwisie, ktora eliminuje problem... co nota bene nie bylo takie oczywiste na samym poczatku, gdy problem sie pojawil (bo z tego co czytalem tu i tam na poczatku naprawiano toto jakos inaczej i nie bylo to do konca skuteczne). Podobnie jak wyzej, co tu wiecej pisac?

Wiec tak naprawde problem z zakupem D800 (w kontekscie af) na dzien dzisiejszy sprowadza sie do tego, czy ktos sie boi ze trafi na sztuke ze starych zapasow magazynowych (i wtedy jesli bedzie wada bedzie musial oddac do kalibracji z serwisie), czy tez nie. Jesli tak, to niech poczekac ze 2-3 miesiace i wtedy juz nie powinno byc problemu.

Domyślnie

Nie kichu, masz napisać że jesteś niezadowolony z D800 i że jest gorszy niż D300 czy d700 dlatego że ktoś ma nadal uwalony AF, ktoś inny ma ma syfy na matrycy a jeszcze inny nie potrafi zdjęć robić
    docxxx Ty doszukujesz się w wypowiedziach innych fanatyzmu, ale zważ na to że Twoje wypowiedzi brzmią auto-terapeutycznie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Nadinterpretujesz. W przypadku D7000 mogli sobie pozwolil na calkowite olewanie klienta, bo mogli napisac "to nie jest puszka profi, nie wymagajcie cudow". W przypadku D800 takie zachowanie odbiloby sie czkawka.

Pawel, ja nie placze, ani nie lametuje. Po prostu nie kupie i juz. Jesli jestes szczesliwym posiadaczem D800 to nic, tylko cieszyc sie swoim szczesciem

Nie kichu, masz napisać że jesteś niezadowolony z D800 i że jest gorszy niż D300 czy d700 dlatego że ktoś ma nadal uwalony AF, ktoś inny ma ma syfy na matrycy a jeszcze inny nie potrafi zdjęć robić
    docxxx Ty doszukujesz się w wypowiedziach innych fanatyzmu, ale zważ na to że Twoje wypowiedzi brzmią auto-terapeutycznie
    Pawel, ani troszke. Uwazam, ze D7000 jest genialnym aparatem i kupilbym go od razu, a D300 uzywalbym jako zapas. Niestety, ja mialem te puszke i po bzikowaniu AF oraz dziwnym zachowaniem z obiektywami z VR dalem sobie spokoj.
    D800 pewnie tez jest swietny, ale jakos mnie odrzuca przed wydaniem 10k zl i mysla, ze moze miec (bo przeciez wcale nie musi) wade.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-11-2012 o 14:06

Domyślnie

doc, jest jakaś puszka, która by Cię zadowoliła?

Domyślnie

No pewnie. D300s, D7000 (gdyby nie AF), D800 z moze ciut wiekszym fps. No i od biedy D4

Strona 19 z 239 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów