Szukaj
Ok, to profile podeślę jutro. Fotki z bloga też muszą poczekać na duży monitor...
Tak, chodziło mi o Exposure. Najpierw ekspozycją ściągasz histogram zza prawej krawędzi, a później doginasz krzywe do skutku, tj. efektu jaki zamierzałeś uzyskać.
Proces wybierasz na tej samej zakładce co profil. W nowych silnikach (LR4) dodali v.2012, ale wg. mnie jakoś blado się w nim wywołuje, trzeba więcej korygować.
Obecnie: Fuji
Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL
Ja też używam S5
Tak a'propo - jakiego softu używacie do wywoływania RAF? Ja korzystam z LightZone, ale prędkość tego programu potrafi dobić...![]()
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
Ja korzystam z ufRaw i Photivo...jesli juz jest potrzeba robienia rawow. Zwykle jpg jest w sam raz i nic lepszego nie jestem w stanie wyprodukowacAle ja to glownie studio z tym aparatem robie. Jak na slubach, to bw, bo tam latwiej o bledy (automatyka lampy) i w nx nikona czuje sie pewniej z kolorem. Ale to chyba tylko kwestia softu bo kolor z eski podoba mi sie bardziej.
Wracając do mojego wcześniejszego pytania - skoro puszka rejestruje dobre 5(?) EV wypalenia do białego, dałoby się to jakoś wkompresować w histogram oprócz zabawy w hdr z plików różnie wołanych?
Co do recovery - już dokopałem się, pojawia się tylko w profilu 2010 i jest mało użyteczne.
Ostatnio edytowane przez FHR ; 24-10-2012 o 10:32 Powód: oferta sprzedaży
Odkrywczy truizm [404]<br>
Picasaweb - Krystian Baranowski
5EV to pobożne życzenia - myślę, że 2-3EV. Mam tą puszkę od 4 lat i jestem jej wielkim fanem, ale umiar trzeba zachować
Przepis na kompresję histogramu już Ci podałem... jak ściągniesz światła ekspozycją w obszar histogramu, to lokalne kontrasty dostrój krzywymi.
Pierwsza fotka z bloga idzie w dobrą stronę - jeszcze deko mniej ekspozycji i podciągnąć krzywą w okolicy 240pkt. "uwiązując" dół - tylko jest za niebieska.
Druga wg. mnie jest OK
Tzn. zakładając, że celowo miały być miękkie i nie zależy Ci na tle.
Obecnie: Fuji
Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL
Jeżeli z białej plamy wyciągam normalny obraz to raczej skłaniałbym się ku 5 :P
Ok, rozumiem.
Co do zdjęć - własnie chciałem, żeby było baaardzo miękkojedynie z zabarwienia skóry z pierwszego zdjęcia nie jestem za bardzo zadowolony, ale to raczej trzeba było blendować w trakcie...
Dzięki![]()
A ja chyba cos dziwnego powiem. Mnie te naturalne kolory skory czasem denerwuja coraz bardziej. Za duzo tam pomaranczowego moim zdaniem. Coraz czesciej nie chce mi sie z tym walczyc i fotka konczy w B&W albo w jakims cross'ile. A jak laski sa po solarium to juz w ogole jest dramat bo skora wyglada jak stroje narodowe holenderskiem reprezentacji.
No, czyli że naturalnie!![]()
Kopałem w starych wątkach apropos s5 i kolorów pod świetłówką/żarówką na wysokiej czułości i apropos tego:
ISO800 to imo maksymalna użyteczna czułość tej puchy, 1600 unikam jak tylko mogę.
Na ISO800 tak wygląda skóra w świetle świetlówki energo tylko po ustawieniu balansu bieli:
Z tym pomarańczowym to nie do końca, bo włosy tutaj akurat wyglądają na nieco ,,sprane", ale to pewnie też kwestia światła (tragicznego z resztą)
Podsumowując: jestem cholernie zadowolony, nawet za 2-3x taką kasę na pewno nie kupiłbym lepszej dla mnie puchy (no może do czasu D600... :P )
Strus, może masz ustawioną symulację filmu F2(Velvia)?
Ja nie widzę na zdjęciach z S5 problemów z pomarańczowym.
KrystianBaranowski - po ile za szt. te akku ?
Skontaktuj się z nami