Szukaj
Cytat:Napisał KAZELOT
dzieki za wyjasnienie co do aRGB... a tak przy okaji pytanko co do NC NX czemu nie moge załadowac nef-a d D80 wyskakuje wiadomosc "Can not load file:...." pozdrawiam
Zaktualizuj soft do najnowszej wersji.
A co jesli mi wczesniej otwierał nefa a teraz niepzdr
Ostatnio edytowane przez KAZELOT ; 07-05-2007 o 21:10
N D80 i N18-70 i SD 2GB EXTREME III i LOWERPRO i SD 2GB ULTRA II i BILORA 1122 i OMG SR1 i T55-200..."Baśń O Ludziach Stąd" polecam
Ja mam core 2 duo 1.86 i jakoś tego "boskiego działania" jakoś nie zauważam.
Czornyj - zerknij tutaj: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
Pod no.5 masz ładnie pokazane gamuty srgb i frontiera - niestety nie pokrywa się z tym co pokazałeś wyżej. Przed chwilą też podpiąłem profil frontiera do PSa i po symulacji konwersji jest to b. dobrze pokazane - zdjęcie jest cieplejsze ale tylko tyle - to co się dzieje po stronie wysycenia barw (zielona, niebieska) to już kompletna klapa moim zdaniem ale faktycznie oddaje to jak wygląda wydruk z czystego srgb. Konwersja z argb do frontira ma się jeszcze gorzej... więc? Nadal nie pojmuję sensu argb i samej konwersji do srgb w wykonaniu softu innego niż camera raw - ten mam wrażenie nie kłamie i nie wysyca kolorów tak jak inne kombajny do rawów...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ech, Stig ja nie porówywałem NXa do C1, bo to jak porównywanie wygodnego merca do wyścigówki F1, po prostu stwierdziłem, że na moim starym kompie to NX był tym mercem z zaciągniętym ręcznym, a na CD 3,6 + 2 GB RAM działa bardzo wygodnie, a same U-pointy są cud malina, ot tyle i aż tyle
.
szkoda, że to już nie to samo forum...
Przestrzeń - jak sama nazwa wskazuje - jest trójwymiarowa, można ją oglądać pod różnymi kątami. Na stronie którą pokazałeś jest jedynie rzut z góry, ja pokazałem ją z tej strony, gdzie widać różnice. Konwersję z aRGB można wykonać na kilka sposobów - kolorymetrycznie, wizualnie, z naciskiem na nasycenie. Po prostu w tej przestrzeni jest szersze info o kolorach i można kombinować - w sRGB ta informacja jest od razu uwalona i coś można stracić. Dla potrzeb fotografów są nawet znacznie szersze przestrzenie niż Adobe RGB - np. Pro Photo RGB. A Camera RAW - co już ci tłumaczyłem - po prostu wywołuje zawsze z tego samego profilu, więc różnicy nie widać.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-05-2007 o 22:36
No nic - wymiary trzy czy dwanaście - nie widzę tego...![]()
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Skontaktuj się z nami