Close

Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor Zobacz posta
    Base Adjustments--->Camera Adjustments--->Color Mode
    Czemu dennego? Bardzo dobry konwerter, a U-Point to już w ogóle rewelka
    Dzięki widziałem to i używałem ale czym sie rózni
    I ?
    Ia ?
    III ?
    IIIa ?
    II to adobe

pozostałe to sRGB ale skąd takie róznice ??

Denny moze nie za mozliwości bo tego mu nie mozna zarzucic, ale za szybkość pracy

Oszczędny w słowach Awatar KAZELOT
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat:Napisał KAZELOT
    dzieki za wyjasnienie co do aRGB... a tak przy okaji pytanko co do NC NX czemu nie moge załadowac nef-a d D80 wyskakuje wiadomosc "Can not load file:...." pozdrawiam

Zaktualizuj soft do najnowszej wersji.
    A co jesli mi wczesniej otwierał nefa a teraz nie pzdr
    Ostatnio edytowane przez KAZELOT ; 07-05-2007 o 21:10
    N D80 i N18-70 i SD 2GB EXTREME III i LOWERPRO i SD 2GB ULTRA II i BILORA 1122 i OMG SR1 i T55-200...
    "Baśń O Ludziach Stąd" polecam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    Denny moze nie za mozliwości bo tego mu nie mozna zarzucic, ale za szybkość pracy
    Ech ja też narzekałem na szybkość tego programu, ale na Core Duo 1,8 GHz (za 400 PLN) @ 3,6 GHz działa po prostu bosko
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Ja mam core 2 duo 1.86 i jakoś tego "boskiego działania" jakoś nie zauważam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Ja mam core 2 duo 1.86 i jakoś tego "boskiego działania" jakoś nie zauważam.
    a przestaw je na 3,2 GHz , notabene 2 GB RAM też "nie przeszkadza" NXowi w pracy

Domyślnie

Czornyj - zerknij tutaj: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

Pod no.5 masz ładnie pokazane gamuty srgb i frontiera - niestety nie pokrywa się z tym co pokazałeś wyżej. Przed chwilą też podpiąłem profil frontiera do PSa i po symulacji konwersji jest to b. dobrze pokazane - zdjęcie jest cieplejsze ale tylko tyle - to co się dzieje po stronie wysycenia barw (zielona, niebieska) to już kompletna klapa moim zdaniem ale faktycznie oddaje to jak wygląda wydruk z czystego srgb. Konwersja z argb do frontira ma się jeszcze gorzej... więc? Nadal nie pojmuję sensu argb i samej konwersji do srgb w wykonaniu softu innego niż camera raw - ten mam wrażenie nie kłamie i nie wysyca kolorów tak jak inne kombajny do rawów...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    a przestaw je na 3,2 GHz , notabene 2 GB RAM też "nie przeszkadza" NXowi w pracy
    Nooo... Szczegolnie, ze dla jednego NEFa potrafi sobie i nawet 500 MB zarezerwowac. Glupie bydle...
    Obojetnie jaki procek -- zolwi sie strasznie. Konwersja na mojej maszynie jednego NEFa z D200 trwa kilkadziesiat sekund. C1 robi to w 3-4 sekundy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nooo... Szczegolnie, ze dla jednego NEFa potrafi sobie i nawet 500 MB zarezerwowac. Glupie bydle...
    Obojetnie jaki procek -- zolwi sie strasznie. Konwersja na mojej maszynie jednego NEFa z D200 trwa kilkadziesiat sekund. C1 robi to w 3-4 sekundy.
    Ech, Stig ja nie porówywałem NXa do C1, bo to jak porównywanie wygodnego merca do wyścigówki F1, po prostu stwierdziłem, że na moim starym kompie to NX był tym mercem z zaciągniętym ręcznym, a na CD 3,6 + 2 GB RAM działa bardzo wygodnie , a same U-pointy są cud malina, ot tyle i aż tyle .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Czornyj - zerknij tutaj: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

Pod no.5 masz ładnie pokazane gamuty srgb i frontiera - niestety nie pokrywa się z tym co pokazałeś wyżej. Przed chwilą też podpiąłem profil frontiera do PSa i po symulacji konwersji jest to b. dobrze pokazane - zdjęcie jest cieplejsze ale tylko tyle - to co się dzieje po stronie wysycenia barw (zielona, niebieska) to już kompletna klapa moim zdaniem ale faktycznie oddaje to jak wygląda wydruk z czystego srgb. Konwersja z argb do frontira ma się jeszcze gorzej... więc? Nadal nie pojmuję sensu argb i samej konwersji do srgb w wykonaniu softu innego niż camera raw - ten mam wrażenie nie kłamie i nie wysyca kolorów tak jak inne kombajny do rawów...
    Przestrzeń - jak sama nazwa wskazuje - jest trójwymiarowa, można ją oglądać pod różnymi kątami. Na stronie którą pokazałeś jest jedynie rzut z góry, ja pokazałem ją z tej strony, gdzie widać różnice. Konwersję z aRGB można wykonać na kilka sposobów - kolorymetrycznie, wizualnie, z naciskiem na nasycenie. Po prostu w tej przestrzeni jest szersze info o kolorach i można kombinować - w sRGB ta informacja jest od razu uwalona i coś można stracić. Dla potrzeb fotografów są nawet znacznie szersze przestrzenie niż Adobe RGB - np. Pro Photo RGB. A Camera RAW - co już ci tłumaczyłem - po prostu wywołuje zawsze z tego samego profilu, więc różnicy nie widać.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-05-2007 o 22:36

Domyślnie

No nic - wymiary trzy czy dwanaście - nie widzę tego...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów