Close

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zapa Zobacz posta
    Oj.. Chyba Tobie też się troszeczkę mylneło... Z tego o wiem ( a poprawcie mnie jeśli się mylę ) to gamut barwny ( szerokość przestrzeni barwnej ) AdobeRGB jest większa niż sRGB
    Zapa, przeczytaj prosze jeszcze raz, to co napisalem i co zacytowales...
    Albo moze ja to zrobie:

Informacja opisowa sRGB jest po prostu ciezsza od AdobeRGB -- i nie jest to kwestia szerokosci przestrzeni barwnej

Mam na mysli plik z profilem, ktory jest dolaczany do pliku ze zdjeciem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

za szybko przeczytałem

Domyślnie

Proszę bardzo, wywołane NC

sRGB Ia

aRGB II
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 06-05-2007 o 21:45

Domyślnie

W takim układzie plik z profilem sRGB zajmuje więcej miejsca do opisania mniejszej ilości informacji
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Czornyj - zrobię w wolnej chwili zdjęcie tablicy testowej z róźnymi profilami - muszę to zrozumieć. Dziś głowa mi już pęka... Dam głos w późniejszym terminie...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

To i ja coś zamieszczę.
    Oryginalne zdjęcie w profilu Ia:

Zdjęcie przekonwertowane w NC na Adobe RGB:

Domyślnie

tak jak już wyżej napisał stig - plik jest większy, bo ma dołączony "większy" profil. sRGB jest bardzo uniwersalnym, wieloplatformowym profilem więc jego uniwersalność skądś się musi brać - prawdopodobnie zapisana na kilka różnych sposobów informacja o profilu. Ilość informacji o samym zdjęciu NIE ULEGA ZMIANIE. To, że aRGB ma szerszy gamut nie znaczy, że przenosi większą ilość informacji (256^3=16777216 odcieni - tego się nie przeskoczy i koniec), aRGB reprezentuje szerszy zakres kolorystyczny (zagadnienie leży na styku: liczba - odpowiadający jej kolor), a więc ma jakby "szerszą dynamikę kolorystyczną" - co łopatologicznie oznacza, że jest w stanie odwzorować szerszy zakres kolorów.
    Ponieważ sRGB został stworzony m.in. dla osób, które nie rozumieją/nie potrzebują rozumieć/nie chcą rozumieć/mają w głębokim poważaniu* profile kolorów, należy z niego korzystać aby uniknąć przekłamań kolorystycznych np. przy wydruku. (Jest najwęższy, żeby zachować zgodność wszystkich urządzeń pracujących z cyfrowym kolorem np. drukarek.)
    aRGB pozostawmy tym, którzy wiedzą co z tym zrobić, albo posiadają monitory, które mają gamut ciupkę wiekszy niż sRGB i chcą mieć jednak większą kontrolę nad kolorystyką zdjęcia.
    Amen

*-niepotrzebne skreślić

Domyślnie

Valoos - sRGB w porównaniu z profilem np. tak poważanego laba Fuji czy Agfy to monstrum kolorystyczne - jak widzisz nie jest więc najwęższy a oddanie kolorów wcale nie jest takie oczywiste. Wszystko trzeba zrozumieć - stąd pewnie ten wątek. Nadal jednak nikt nie potrafi odpowiedzieć dlaczego zdjęcie po konwersji jest bardziej nasycone. Jeśli konwersja odbywa się na zasadzie wywalania np. co drugiej składowej koloru to może się okazać iż mimo szerszej dynamiki zdjęcie konwertowane z adobe do srgb będzie pozbawione płynnych przejść tonalnych - właśnie dlatego że zawiera tyleż samo informacji...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Oj to to. Jak się ma konwersja z aRGB do sRGB w stosunku do "wierności" odwzorowania kolorów w danej scenie? Skoro, jak piszecie, powstają wyższe kontrasty chromatyczne (czyli, jak rozumiem, kolory sa bardziej nasycone) to w wielu scenach może to chyba dać niepożądany efekt utraty szczegółów w poszczególnych kanałach?
    Żeby nie być gołosłownym - przykład w poście #84 pokazuje właśnie chyba taką utratę... Plik z aRGB bje po oczach kolorami, ale za chwilę dostrzega się brak przejśc tonalnych w cieniach na butelkach
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor Zobacz posta
    Oj to to. Jak się ma konwersja z aRGB do sRGB w stosunku do "wierności" odwzorowania kolorów w danej scenie? Skoro, jak piszecie, powstają wyższe kontrasty chromatyczne (czyli, jak rozumiem, kolory sa bardziej nasycone) to w wielu scenach może to chyba dać niepożądany efekt utraty szczegółów w poszczególnych kanałach?
    Żeby nie być gołosłownym - przykład w poście #84 pokazuje właśnie chyba taką utratę... Plik z aRGB bje po oczach kolorami, ale za chwilę dostrzega się brak przejśc tonalnych w cieniach na butelkach
    Szkopuł w tym, że te butelki właśnie takie były, przejście tonalne nie uległo degradacji, tylko aRGB wyciągnęło żółcień w światłach, przez co ten blik stał się dla nas mniej widoczny, bo kiepsko rozróżniamy żółcienie, a i monitory nie wyświetlają ich najlepiej. Natomiast kolorystyka sceny została oddana w sposób poprawny w aRGB. sRGB mz. zakłamuje kolorystykę scen o dużej rozpiętości chromatycznej. Oczywiście - jak wspomniałem, dystans kolorymetryczny ulega zwiększeniu, ale kwantyzacja barw w aparacie odbywa się z rozdzielczością 12 bitów, więc nawet w przypadku zwiększonych dystansów kolorymetrycznych po konwersji do 8 bitów ciągłość gradientów powinna być zachowana.

Co do przestrzeni laba to jest ona niewielka, ale mimo wszystko odrobinkę wystaje poza sRGB, a już w przypadku np. Epsona R1800 różnice są całkiem niemałe.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-05-2007 o 13:21

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów