Close

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Nawet na moim starym MAGu widać różnicę
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Domyślnie

...prawda jest taka, ze wszystko jest dla ludzi tylko trzeba byc swiadomym tego, co sie robi...

widzialem juz sformulowania typu "nie zawracac sobie glowy aRGB"... tylko, ze autor "zapomnial" dodac _czemu_... temat nie jest taki oczywisty, jak sie na pozor wydaje...

dowod..?

...ilosc postow z watpliwosciami, jakie pojawily sie w tym watku...

tyle ode mnie...

pozdrawiam

m

PS. jesli o mnie chodzi dlugi czas uzywalem sRGB, jednak po zachecie ze strony bardziej doswiadczonych uzytkownikow zrobilem kilka doswiadczen, poczytalem nieco na ten temat - malo co zrozumialem, wiec przeczytalem to samo jeszcze raz i jeszcze raz i teraz wiem na czym to polega...
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
    www.TadeuszTurski.info

mazooor
    Gość

Domyślnie

Wracając do tematu przestrzeni barwnej - próbowałem wszystkiego, i cały czas zapisuje w sRGB. Nie ma jakiegoś patcha czy aktualizacji firmware'u który załatwiał by m. in. ten problem?

Domyślnie

Właśnie chciałem sobie zrobić taki teścik jak to będzie w moim D40 wyglądało. Ustawiłem sobie różne buteleczki tak jak zrobił to Czornyj. Co prawda ja zrobiłem to po "lamersku" czlyli na szafce stojącej na tle białej ściany ustawiłem parę kolorowych artykułów z chemii domowej i robiłem po kilka zdjęć z lampą wbudowaną i kilka bez lampy. Ustawiałem tryby II i III. Zadowolony zgrałem zdjęcia na kompa i oglądam nie widząc żadnej różnicy... sprawdzam więc EXIFa a tam wszędzie sRGB. Pomimo tego, że wchodząc w ustawienia widnieje tam tryb II. Dziwne...
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

A nie zapominasz, po przestawieniu z jednego trybu na drugi kliknąć "done"?

Domyślnie

Faktycznie zapomniałem
    Teraz ColorSpace zamiast sRGB jest uncalibrated (-1) a gdzieś tam dalej jest ColorMode: MODE2.
    Zdjęcia w aRGB są minimalnie bardziej nasycone... nie mam tak dużych różnic jak jest u Czornyj'a. Może dlatego, że robiłem maksymalnie po lamersku i zapisywałem w jpg fine, a nie w nefach

Domyślnie

Różnice w bardzo dużym stopniu zależą od korpusu. W D2H wygląda to zupełnie inaczej niż np. w D200. Faktem jest również i to, że te buteleczki które poustawiałem, są dobrane bardzo przebiegle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...Faktem jest również i to, że te buteleczki które poustawiałem, są dobrane bardzo przebiegle.
    Wiedziałem, że jest jakiś wał (zart)
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

hmm, ja buteleczki miałem prawie identyczne + kilka jeszcze innych żeby większa rozpiętość kolorystyczna była...
    Zapewne wziąłeś pod uwagę w jakie kolory (wynikające z gamut'u) jest bogatsze aRGB...

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów