Lab wystaje poza sRGB? Raczej na odwrót. Rozumiem drukarę Epsona ale co do labów się nie zgodzę... Uzasadnij![]()
Szukaj
Lab wystaje poza sRGB? Raczej na odwrót. Rozumiem drukarę Epsona ale co do labów się nie zgodzę... Uzasadnij![]()
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Jezeli chodzi o profiile, to jestem zupelnie zielony, ale postanowilem zrobic tak, jak opisane jest w tym watku - zdjecie zrobione jest w nefie i wywolane 2 razy - raz w srgb i raz w adobe. Jak dla mnie roznice sa duze - moze to dlatego, ze fotka miala duzo czerwonego zafarbu, ktory "zgianal" szczesliwie w adobe, ale szczegoly na twarzach Kukiza i "Malego" sa jak dla mnie spore. Gosc (na klawiszach)w cieniu po prawej stronie - moze wydaje mi sie, ale widze tam wiecej szcegolow w cieniach.
Pierwsza fota to sgrb:
a to adobe:
pozdrawiam
5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8
Lab w sensie minilab, oczywiście. To, że przestrzeń sRGB jest znacznie większa niż przestrzeń np. Frontiera, czy nawet R1800 nie oznacza automatycznie, że w całości pokrywa taką przestrzeń:
Siatka to gamut sRGB, w środku mamy zaś gamut Frontiera. Mimo tego, że jak widać jest dość żałosny, np. w kwestii wspomnianych dopiero co żółcieni jest nieco lepszy od sRGB. Oczywiście, tutaj różnice są dość aptekarskie, ale już w przypadku R1800 zaczyna sporo wyłazić:
Podsumowując - nie twierdzę, że Nikon aRGB (II) to recepta na całe zło tego świata. Po prostu w moim przypadku ta przestrzeń się sprawdza i na mój gust daje efekty, które bardziej mi się podobają. Oczywiście mógłbym uknuć do tego jeszcze kilka teorii spiskowych, ale tak się po prostu sprawy mają. Używam tej przestrzeni nie dlatego, że przeczytałem w mądrych książkach jakoby było to dobre rozwiązanie, tylko dlatego, że nie podobały mi się efekty uzyskiwane w przestrzeni sRGB i gmerałem w aparacie by coś na to zaradzić.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-05-2007 o 15:05
witam a jak to sie ma w D80 aRGB mozna tylko ustawic w ustawieniach osobistych bo reszta ustawien typu "normal""VIVID"czy inne pracuja w sRGB i nie da sie tego zmienic?? czy moze ja nie umiema i jeszcze pytanko czemu jak klikam prawym na fotce daje własciwosci podsumowanie to w odwzorowanie kolorow pisze mi nieskalibrowany fotki sa w aRGB a jak sa w sRGB to pisze dobrze czyli sRGB
o co biega?? pozdrawiam
ps. z tego watku mozna juz chyba jakis mały poradnik napisac![]()
N D80 i N18-70 i SD 2GB EXTREME III i LOWERPRO i SD 2GB ULTRA II i BILORA 1122 i OMG SR1 i T55-200..."Baśń O Ludziach Stąd" polecam
aRGB można włączyć tylko w ustawieniach osobistych - vividy i inne normale to gotowe programy przygotowane tak, by ludzie nie mieli z nimi problemów (które w przypadku aRGB są niemal murowane, czego dowodzi choćby ten wątek)
We właściwościach masz "nieskalibrowany", bo Windowsy "nie uznają" przestrzeni aRGB - ich natywną przestrzenią jest sRGB. Zdjęcia w aRGB będą się w Windowsach (w przeglądarce internetowej, podglądzie itp.) wyświetlały w sposób nieprawidłowy. Pracę w przestrzeni aRGB umożliwiają tylko stosowne programy - Photoshop, Nikon Capture, C1 itp.
dzieki za wyjasnienie co do aRGB... a tak przy okaji pytanko co do NC NX czemu nie moge załadowac nef-a d D80 wyskakuje wiadomosc "Can not load file:...." pozdrawiam
N D80 i N18-70 i SD 2GB EXTREME III i LOWERPRO i SD 2GB ULTRA II i BILORA 1122 i OMG SR1 i T55-200..."Baśń O Ludziach Stąd" polecam
Witam wszystkich miłośników fotografii. Forum czytam regularnie już od dłuższego czasu, pomogło mi rozwiązać niejeden problem i stanowi kopalnię wiedzy na temat trudnej sztuki fotografii. Większość odpowiedzi na nurtujące mnie pytania prawie zawsze udawało mi się znaleźć korzystając z jego przepastnych zasobów za co dziękuję wszystkim forumowiczom- stąd nikła ilość moich postów (po co wyważać otwarte drzwi). Jednak w sprawie kolorów i ja pozwolę sobie dorzucić cegiełkę do wątpliwości, które większość z nas posiada. W którymś z poprzednich wątków padło pytanie (niestety bez odpowiedzi ) o to jaki jest sens konwertować zdjęcia do profilu konkretnego labu skoro i tak monitor tego nie wyświetli. Co trzeba zrobić aby mieć maksymalnie dużą pewność, że po takiej konwersji to co widzę na ekranie zostanie tak samo (lub prawie tak samo) odwzorowane na papierze. W którym momencie taka konwersja ma sens? Czy już na etapie obróbki w C1 (zakładam, że w puszce mam ustawione aRGB) czy też dopiero w momencie finalnego zapisu i zmniejszenie zdjęcia w celu oddania do labu? Niestety z każdym przeczytanym artykułem, a było ich nie mało, mam większy mętlik w głowie![]()
pozdrawiam
Chris
D200 / 18-200 3.5-5.6 VR / 50 1.4 / SB 800
glupie pytanie ale jak w NX wywołać nefa raz w sRGB a raz w aRGB ??
ucze sie tego dennego ale jakze potrzebnego programu![]()
Skontaktuj się z nami