Close

Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Czy dobrze sobie kumam, że sens zmiany profilu w ustawieniach monitora jest wtedy gdy chcemy sobie poprawnie obejrzeć zdjęcia z zapisanym konkretnym profilem przy pomocy programu, który profili nie obsługuje ??
    pozdrawiam
    Chris
    D200 / 18-200 3.5-5.6 VR / 50 1.4 / SB 800

Domyślnie

Witam

Wie ktoś może jak w RawShooter premium 2006 ustawić profile adobe RGB lub sRGB ?
    i drugie pytanie to co mam w body ustawione nie ma znaczenia gdy w nef tylko fotki robię ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _chris Zobacz posta
    Czy dobrze sobie kumam, że sens zmiany profilu w ustawieniach monitora jest wtedy gdy chcemy sobie poprawnie obejrzeć zdjęcia z zapisanym konkretnym profilem przy pomocy programu, który profili nie obsługuje ??
    Nie. Profil monitora możesz olać...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Kilka cytatow na temat tego wątku:

"Raczej brednie.
    Radio Erewan"

"Hehe z cyklu "lamer, lamerowi"
    Jakub Jewula"

"Bardzo niedobrze, że takie rzeczy stoją w sieci...
    Janko Muzykant"

a tu link do watku na pl.rec.foto.cyfrowa
    http://groups.google.pl/group/pl.rec...081845c49b8fbb
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hicks Zobacz posta
    Kilka cytatow na temat tego wątku:

"Raczej brednie.
    Radio Erewan"

"Hehe z cyklu "lamer, lamerowi"
    Jakub Jewula"

"Bardzo niedobrze, że takie rzeczy stoją w sieci...
    Janko Muzykant"

a tu link do watku na pl.rec.foto.cyfrowa
    http://groups.google.pl/group/pl.rec...081845c49b8fbb
    Nie bardzo jest jak polemizować z autorytatywnym stwierdzeniami tego typu. Panowie z wyżyn swojego geniuszu rzucili okiem, wyrwali z kontekstu dwa zdania i pierdnęli kilkoma komunałami, typowymi na tą okazję. Sprawa nie jest prosta i nikomu nie chce się jej tłumaczyć, a jeśli nawet komuś się zachce to siłą rzeczy musi korzystać z pewnych uproszczeń.

Ja zaś po prostu starałem się zachęcić do eksperymentowania - w Nikonie są różne przestrzenie barwne, które dają odmienne rezultaty. Nie jest tak, że jedna jest absolutnie najlepsza, nie chodzi też o to czy da się ją, czy się nie da wyświetlić na monitorze. Można oczywiście pozostać przy sRGB (hmmm, tylko którym? w Nikonie są dwa, a właściwie nawet cztery...) i więcej d... sobie nie zawracać.

Prawda natomiast jest taka, że czy to się podoba mędrcom z pyryfycy czy nie, sensor aparatu rejestruje o wiele większe spektrum barw, niż obejmuje przestrzeń sRGB. Oczywiście - operując na szerszych przestrzeniach zwiększamy dystans kolorymetryczny pomiędzy sąsiadującymi tonami i tym samym narażamy się w 8-o bitowych realiach na powstawanie nieciągłości tonalnych - ale za to mamy możliwość dobrania się do większych ilości informacji, które zarejestrował nasz aparat, a potem skompresowania ich do docelowej przestrzeni w której fotografia zostanie zrealizowana w taki sposób, jaki uznamy za stosowny. Jeśli zaś ograniczymy się do sRGB - bezpowrotnie uwalamy sobie te informacje na samym wstępie - nawet jeśli zachowamy przy tym przecudną tonalność.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 18-06-2007 o 15:42

Domyślnie

Zeby nie bylo czasem odebrane, ze sie czepiam znalazlem ten watek na wspomnianej grupie i podlinkowalem, zeby mozna bylo sie z nim zapoznac. Zwlaszcza sosoby, ktore zabieraly glos w tym watku.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Bardzo dobrze - z wielkim zainteresowaniem sobie to poczytałem. Na koniec jeszcze machnąłem mały przykładzik:

sRGB

aRGB

Domyślnie

Czornyj przecież wiesz, że jako "lamer" nam "lamerom" "raczej bredni" nie powinieneś wciskać . Nie znasz się i tyle
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Czornyj przecież wiesz, że jako "lamer" nam "lamerom" "raczej bredni" nie powinieneś wciskać . Nie znasz się i tyle
    A widzisz wogóle różnicę? Może po prostu mój elcedek jest aRGB a ja o tym nie wiem? Może szajsung się pomylił, i powkładał bebechy z Neca Reference Calibratora do 214-tki? Wypadki chodzą po ludziach...

Domyślnie

nie wiem jak inni, ale ja widzę nastepujące:

1. elseve niebieski - w sRGB jest szarawy, w aRGB ładnie nasycony tak jak w rzeczywistosci (mam go nawet w ręce)
    2. ajax - w srgb jest niemal czerwona butelka, w AdobeRGB ładnie widać różnicę między pomarańczową butelką i czerwonym korkiem
    3. fructis - w AdobeRGB ma poprawne oczojebne kolorki, w przeciwieństwie do sRGB, gdzie zielony jest szary i zbyt jasny
    4. lenor - nie mam akurat tego w domu (Asia korzysta z jasnoniebieskiego ), ale z wizyt w Tesco i innych dziadach pamietam, że kolorki był zblizone do tych w AdobeRGB, czyli taki kobaltowy niebieski, a nie fiolet jak w sRGB
    5. colgate - najmniej widać różnice
    6. sun-ozon - w AdobeRGB jest slonecznie żółty, w sRGB wpada w pomarańcz
    7. od elseve się zaczęło to i na nim skończymy - sRGB zimny czerwony, w AdobeRGB ciepły czerwony

ale jak sie nie znam i "lamer" jestem
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów