Czy dobrze sobie kumam, że sens zmiany profilu w ustawieniach monitora jest wtedy gdy chcemy sobie poprawnie obejrzeć zdjęcia z zapisanym konkretnym profilem przy pomocy programu, który profili nie obsługuje ??
Szukaj
Czy dobrze sobie kumam, że sens zmiany profilu w ustawieniach monitora jest wtedy gdy chcemy sobie poprawnie obejrzeć zdjęcia z zapisanym konkretnym profilem przy pomocy programu, który profili nie obsługuje ??
pozdrawiam
Chris
D200 / 18-200 3.5-5.6 VR / 50 1.4 / SB 800
Witam
Wie ktoś może jak w RawShooter premium 2006 ustawić profile adobe RGB lub sRGB ?
i drugie pytanie to co mam w body ustawione nie ma znaczenia gdy w nef tylko fotki robię ?
Kilka cytatow na temat tego wątku:
"Raczej brednie.
Radio Erewan"
"Hehe z cyklu "lamer, lamerowi"![]()
Jakub Jewula"
"Bardzo niedobrze, że takie rzeczy stoją w sieci...
Janko Muzykant"
a tu link do watku na pl.rec.foto.cyfrowa
http://groups.google.pl/group/pl.rec...081845c49b8fbb
D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)
Nie bardzo jest jak polemizować z autorytatywnym stwierdzeniami tego typu. Panowie z wyżyn swojego geniuszu rzucili okiem, wyrwali z kontekstu dwa zdania i pierdnęli kilkoma komunałami, typowymi na tą okazję. Sprawa nie jest prosta i nikomu nie chce się jej tłumaczyć, a jeśli nawet komuś się zachce to siłą rzeczy musi korzystać z pewnych uproszczeń.
Ja zaś po prostu starałem się zachęcić do eksperymentowania - w Nikonie są różne przestrzenie barwne, które dają odmienne rezultaty. Nie jest tak, że jedna jest absolutnie najlepsza, nie chodzi też o to czy da się ją, czy się nie da wyświetlić na monitorze. Można oczywiście pozostać przy sRGB (hmmm, tylko którym? w Nikonie są dwa, a właściwie nawet cztery...) i więcej d... sobie nie zawracać.
Prawda natomiast jest taka, że czy to się podoba mędrcom z pyryfycy czy nie, sensor aparatu rejestruje o wiele większe spektrum barw, niż obejmuje przestrzeń sRGB. Oczywiście - operując na szerszych przestrzeniach zwiększamy dystans kolorymetryczny pomiędzy sąsiadującymi tonami i tym samym narażamy się w 8-o bitowych realiach na powstawanie nieciągłości tonalnych - ale za to mamy możliwość dobrania się do większych ilości informacji, które zarejestrował nasz aparat, a potem skompresowania ich do docelowej przestrzeni w której fotografia zostanie zrealizowana w taki sposób, jaki uznamy za stosowny. Jeśli zaś ograniczymy się do sRGB - bezpowrotnie uwalamy sobie te informacje na samym wstępie - nawet jeśli zachowamy przy tym przecudną tonalność.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 18-06-2007 o 15:42
Zeby nie bylo czasem odebrane, ze sie czepiam znalazlem ten watek na wspomnianej grupie i podlinkowalem, zeby mozna bylo sie z nim zapoznac. Zwlaszcza sosoby, ktore zabieraly glos w tym watku.
D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)
Czornyj przecież wiesz, że jako "lamer" nam "lamerom" "raczej bredni" nie powinieneś wciskać. Nie znasz się i tyle
![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
nie wiem jak inni, ale ja widzę nastepujące:
1. elseve niebieski - w sRGB jest szarawy, w aRGB ładnie nasycony tak jak w rzeczywistosci (mam go nawet w ręce)
2. ajax - w srgb jest niemal czerwona butelka, w AdobeRGB ładnie widać różnicę między pomarańczową butelką i czerwonym korkiem
3. fructis - w AdobeRGB ma poprawne oczojebne kolorki, w przeciwieństwie do sRGB, gdzie zielony jest szary i zbyt jasny
4. lenor - nie mam akurat tego w domu (Asia korzysta z jasnoniebieskiego), ale z wizyt w Tesco i innych dziadach pamietam, że kolorki był zblizone do tych w AdobeRGB, czyli taki kobaltowy niebieski, a nie fiolet jak w sRGB
5. colgate - najmniej widać różnice
6. sun-ozon - w AdobeRGB jest slonecznie żółty, w sRGB wpada w pomarańcz
7. od elseve się zaczęło to i na nim skończymy - sRGB zimny czerwony, w AdobeRGB ciepły czerwony
ale jak sie nie znam i "lamer" jestem
szkoda, że to już nie to samo forum...
Skontaktuj się z nami