Close

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 108

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    I nie piszmy o mniejszych szumach na wysokich iso w D80 bo to nieprawda - to też skierowane do maruska - zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki.
    Ja tam nie znam się na fizyce (bo kto powiedział,że muszę??),ale miałem w rękach D80 a jestem w posiadaniu D50 i robiliśmy małe testy szumów obu aparatów. Dla mnie prostego użytkownika D80 szumi mniej i ISO 1600 jest w pełni użyteczną czułością, według mnie w D50 ta czułość kończy się na ISO 800.
    Oczywiście testy były bardzo nieprofesjonalne,ale wystarczające jak dla mnie żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat.
    Ja chętnie bym się przesiadł na tą puszkę z 4 powodów:
    1.Większy tv
    2.ISO 1600 ,które naprawdę można śmiało używać
    3.Większy wizjer.
    4.Powalająco szybki autofocus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gerpi Zobacz posta
    [...]
    1.Większy tv
    2.ISO 1600 ,które naprawdę można śmiało używać
    3.Większy wizjer.
    4.Powalająco szybki autofocus
    IMHO poza 3 powodem trudno uznać resztę za faktycznie przekonującą.
    Minimalna różnica w wielkości monitora nie przekłada się na wymierną korzyść.
    ISO 1600, hmm, znam twardzieli, którzy robią na ISO 3200 i uważają, że świat jest piękny.
    Powalająco szybki autofocus? Nie zauważyłem mierzalnych różnic.

Większy wizjer, podgląd GO, matówka i parę innych rzeczy przemawia do mnie zdecydowanie bardziej. Ale zawsze pozostaje pytanie. Nowa puszka, czy lepszy osprzęt do starej?

Talking

heh
    autorowi wątku po lekturze wątku nie pozostaje nic innego jak przejść na canona

spytał niewinnie chłopak czy warto zmienić puszkę, a dowiedział się że "wojna jest panem wszechrzeczy"

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakenus77 Zobacz posta
    witam ...zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D80.. aparat używam co celów spotterskich ( lotnictwo ) (patrz moj link w podpisie ) czy warto zamienic d50 na 80 ??? co mi sie polepszy a co może się pogorszyć ?

pozdrawiam
    Kolego, widziałem Twoje fotki, więc domyślam się czego możesz oczekiwać od body. Posiadasz ponadto szkło, które sam niedawno nabyłem od Hesji (pozdrowienia Sławku!) wraz ze zmianą D50 na D80...
    Nie rozpisując się zbytnio - TAK - warto zamienić body. Co tu gadać. D50 to super aparat, ale "osiemdziesiątka" wręcz powaliła mnie swoją ergonomią, wizjerem, itp.
    Jeżeli Cię stać - kup D80, będziesz (moim zdaniem) w siódmym niebie. Jeżeli 3000 za body to dla Ciebie zbyt wiele - ciesz się D50 - to również bardzo przyzwoity aparat. I pamiętaj - D80 nie robi ładniejszych fotek niż D50. To tobie robi się je wygodniej.

Domyślnie

"Powalająco szybki autofocus? Nie zauważyłem mierzalnych różnic."

Na niektorych szklach moze byc trudno zauwazyc (n.p. kitowe SWMy).
    Nie wiem, czy jest roznica, ale biore pod uwage, ze w niektorych okolicznosciach moglaby byc. N.p. w slabym oswietleniu, czy przy ruchomym celu, ale to tylko gdybanie o ewentualnej mozliwosci.
    Mam jednak wrazenie, ze jest troche pewniejszy, lecz moze to byc odczucie subiektywne, przez porownanie rozciagniete w czasie.

"spytał niewinnie chłopak czy warto zmienić puszkę, a dowiedział się że "wojna jest panem wszechrzeczy""

Eee tam, zaraz wojna ona taka bardziej pozorowana, niz realna. Ot, zwykle nieporozumienie. Sorki za kaszane, ale kazdy moze sie pomylic .

"D80 nie robi ładniejszych fotek niż D50."

Moze nie jest to opinia w 100 procentach prawdziwa, ale roznice sa tak male, ze nie warto sobie glowy zaprzatac.

" To tobie robi się je wygodniej."

O, i to juz jest sama prawda . Najepsze, ze te aparaty sa optycznie bardzo podobne. Gdy stoja obok siebie, latwo je pomylic (z identycznym szklem oczywiscie), zanim sie przyjrzymy.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

śrubokret AF w D80 troszkę szybciej kręci szkłami z takim napędem niż napęd AF z D50 czy D70s. Sprawdzałem jest to odczuwalna różnica, przynajmiej w moich egzemplarzach i D50 kolegi. Kiedyś dałbym się pokroić ,że tak nie jest , a jednak jest rożnica.

Domyślnie

jeszcze jedno pytanko może ciut dziwne ..ale co tam ..

czy lustro w 80-tce tez tak "kopie" jak w 50ce ? mam wrażenie że podczas zdjęcia na statywie aparat aż się porusza podczas podniesienia lustra..
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakenus77 Zobacz posta
    jeszcze jedno pytanko może ciut dziwne ..ale co tam ..

czy lustro w 80-tce tez tak "kopie" jak w 50ce ? mam wrażenie że podczas zdjęcia na statywie aparat aż się porusza podczas podniesienia lustra..
    Juz na 3 str. tego watku jest o tym mowa. A potem jeszcze raz...
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

Dziękuję autorowi wątku (za założenie interesującego tematu) i wszystkim wypowiadającym swoje zdanie (za opinie). Właśnie się przesiadam z d50 na d80 - mam nadzieję że wrażenia będą pozytywne.
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Domyślnie

D80 o wiele bardziej szumi jeśli już. AKurat mam jako zapasówkę D50.

Co do lustra w D80 jest inny mechanizm podnoszenia lustra, tzw. szybkopowrotne, w D50 prędkością opadania lustra nei powala. D50 to świetny sprzęt do nauki fotografi. D80 to inna półka. następcą 50siatki jest D40, następnie D60. A D70, D80 teraz D90. Wszystko rozbija się o półkę amatorską (D50, D40/x, D60, D3000/5000) i amatorską zaawansowaną (D70/s, D80, D90)
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów