witam ...zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D80.. aparat używam co celów spotterskich ( lotnictwo ) (patrz moj link w podpisie ) czy warto zamienic d50 na 80 ??? co mi sie polepszy a co może się pogorszyć ?
pozdrawiam
Szukaj
witam ...zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D80.. aparat używam co celów spotterskich ( lotnictwo ) (patrz moj link w podpisie ) czy warto zamienic d50 na 80 ??? co mi sie polepszy a co może się pogorszyć ?
pozdrawiam
miałem D50, przez chwile miałem/bawiłem sie D80 i to co rzuciło mi sie odrazu w oczka to wizjer po prostu BAJKA w porównaniu do D50 to raz, a dwa, skoro fotografujesz lotnictwo to w D80 masz pelnowartosciowego gripa z prawdziwym 2 stopniowym spustem, nie wiem czy to ci sie przydaje ale przy dluzyszch/ciezszych szkłach ergo sie odrazu IMO poprawia... reszta niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni D50/80owcy
pozdrawiam![]()
D7200
Zmienna wielkosc centralnego pola AF.
Zdawaloby sie - duperel, ale...
Duzym latwiej trafic maly obiekt, a maly zmniejsza prawdopodobienstwo ustawienia ostrosci na tlo.
Moze w sprzyjajacych warunkach nieco wieksza rozdzielczosc.
Zaleznie od osobistych upodoban, MOZE miec znaczenie wieksza ilosc funkcji dostepnych pod przyciskami (szybkosc ich obslugi) i przycisk funkcyjny (programowalnosc. u mnie przelacza wielkosc srodkowego pola).
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Poczekaj na D90..
C 5D Mark II / C 40D /C 35mm, C 17-55 IS USM/ C430 EX II/ Lumix GH4 + 35-100
W teorii 10mpix to lepszy materiał do cropowania niż 6mpix, ale w praktyce wiadomo, że crop 1:1 z 10 jest mniej ostry niż z 6.
Popelnilem ten grzech i przesiadlem sie z D50 na D80 i nie zaluje. Rewelacyjny AF, duzy czytelny wyswietlacz, jasny i wiekszy wizjer, polskie menu, oraz to co podawali moi przedmowcy. Ja osobiscie polecam.
P.S. Grip, tez jest bardzo fajny i przydatny.
Marek
D800 + parę szkiełek.
Skontaktuj się z nami