Szukaj
Ja się wogóle dziwię, że ktoś to jeszcze kupuje. Cyfrowe lustrzanki średnioforamtowe w ich obecnej formie staja się coraz bardziej bezsensowne, kupa zbędnego balastu. Mały obrazek zbliża się rozdzielczością do MF, a kompaktowością, uniwersalnością, szybkością, wygodą, nieporównywalnie lepszym ISO i nieporównywalnie niższą ceną bije średniaki na głowę.
Jak dla mnie naturalną drogą rozwoju MF powinny być kompaktowe kamery techniczne, średnioformatowe EVILe, w opcji z przesuwami/pokłonami - choć tu niestety pojawia się problem z realizacją LV na matrycach CCD...
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-09-2012 o 15:16
Teoretycznie daloby sie zrobic na 2x d800 wyzwolone jednym pilotem - tzn samo morze - dolna połówka kadru. Niebo to juz mozna jednym na ile sie chce kawalkow. No ale koszt wykonania takiego lanszafta + obróbka by chyba tą panią nieco przeraził.
Ewentulanie długa ekspozycja (1 min?) również na 2 body obok siebie...
Ostatnio edytowane przez wain ; 13-09-2012 o 15:25
pozdrawiam
Mirek$
60 megapikseli z jednego zdjęcia, nieźle. Do fotki lotniczej jak znalazł.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Niestety nie posiadam. Aparat nie lezy w moim targecie, wiec nie zaglebialem sie w temat. Zrobilem zdjecia, wrzucilem na kompa w studio i nie bralem dla siebie. To bylo przy okazji czegos innego czym bylem bardziej zaabsorbowany. Bardzo, bardzo pamietam jak zdziwila mnie wielkosc ziarna i nieporecznosc - w sensie wielkosci, bo w reku lezy dobrze.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pozwolicie że nieśmiało nawiążę do tematu wątku
Jako że ceny hasselblada znacząco spadły (h4d-31 z 80 kit = 9900euro )stad pytanie do posoiadaczy badz rozważających zostać posiadaczem. jak jest z zakupem w Polsce?. obecny dystrybutor jest jakby mało konkretny i trudno tak napawdę o czymkolwiek porozmawiać. No chyba że ja mam jakoś taki niefart. Ktoś korzystał z usług polskiego dealera? czy zakup planujecie w Pl czy raczej sprawdzony/polecony dealer np w Niemczech?
Skontaktuj się z nami