Close

Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 360

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jak będzie dobre wysokie ISO to ślubniacy (oczywiście niektórzy, nie masowo ) zaczną ich używać. Obsługa MF jest już dziś całkiem podobna do małego obrazka, pomijając małą ilość fps. Ale ślub da się robić w ten sposób. Najwyżej na weselu chwycą czasem w ręce FF do ujęć bardziej repo.
    Myślę, że w MF poszli w te stronę, bo FF dawały już całkiem duzo MPx i malała im liczba klientów. Muszą w zamian poszerzyć sobie rynek o tych co chcą nieco wyższego ISO. W reklamie dobrze jest mieć tak 800-1600, da się wtedy lepiej wykorzystywać światło zastane we wnętrzach czy robiąc w terenie o zmierzchu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Lubie, ze wszystko kreci sie wokol slubniakow

Ja czekam na MF od Sony, najlepiej w puszce pokroju A7/A7R

Domyślnie

Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu). W reklamie, fashion itd sytuacje zdjęciowe są kreowane, wystarczy pare punktów AF w środku kadru.
    Drugą sprawą do poprawy (oprócz ISO) w MF nie jest AF ale .. fps - w pewnych sytuacjach to się przydaje. Zamiast robienia tego samego kadru po 10 razy lepiej miec kilka fps.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu).
    Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale MF nie używa sie w reporterce (slub nie jest wymagający, nie traktuje tego jak fotografii sportu). W reklamie, fashion itd sytuacje zdjęciowe są kreowane, wystarczy pare punktów AF w środku kadru.
    Drugą sprawą do poprawy (oprócz ISO) w MF nie jest AF ale .. fps - w pewnych sytuacjach to się przydaje. Zamiast robienia tego samego kadru po 10 razy lepiej miec kilka fps.
    ...ale mi tego nie musisz tłumaczyć, to Robert dlaczegoś się uparł, że producenci MF sadzą się na rynek kotletowy

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Może i ślub nie jest tak wymagający jak hokej, piłka nożna czy koszykówka, ale ślub/wesele, to jak najbardziej reporterka. Na każdym jest gros sytuacji, w których niereporterskie body, po prostu się wyłoży.
    Pierwszy podstawowy zonk to ciemne miejscówki, tu AF takiego Haska czy Mamci w kombinacji z arcyjasnymi stałencjami może mieć pewien kłopocik...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-02-2014 o 16:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    A które stałki masz na myśli mówiąc o "podobnych"? Wyobrażam sobie np. wielkość stałki f/1,4 do Hasiora... W pracy AF też nie widzisz różnicy (że przez wyrozumiałość o ilości punktów nie wspomnę)?
    Odpowiednikiem 1.4 jest 2.8 - 80mm 2.8 do haska jest wielkości 50mm do 35mm.

Może ale znam ludzi robiących śluby puszkami bez AFa i jakoś się nie wykładają. Poza tym 'większość' kanonów robi zdjęcia tylko z centralnym punktem (jak w MF) i jakoś żyją...

...ale mi tego nie musisz tłumaczyć, to Robert dlaczegoś się uparł, że producenci MF sadzą się na rynek kotletowy
    Ojtam, nie to, że się uparłem, ale to dla mnie prosty rynek jest - mają kasę, kupują drogi sprzęt, mocno go zużywają, więc będą wymieniać no i na koniec najważniejsze - zapłacą jeszcze więcej jeśli żaden wujek nie przylezie na ślub z puszką lepszą niż ta, którą oni mają

Pierwszy podstawowy zonk to ciemne miejscówki, tu AF takiego Haska czy Mamci w kombinacji z arcyjasnymi stałencjami może mieć pewien kłopocik...
    Oczywiście zdarza się, że mieli dwa razy w tą i nazad ale jak pisałem wcześniej - a) są ludzie robiący bez AF b) takie sytuacje można przewidzieć c) nie mogę powiedzieć, żebym na D3sie nigdy nie trafił na takie miejsce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Może ale znam ludzi robiących śluby puszkami bez AFa i jakoś się nie wykładają. Poza tym 'większość' kanonów robi zdjęcia tylko z centralnym punktem (jak w MF) i jakoś żyją...
    No wiesz… Jedni lubią fiołki, a inni jak im nogi… Ja tam truskawki cukrem posypuję, i po prostu nie wyobrażam sobie kupna aparatu, który służy do zupełnie innych celów. Hassla, to można dać drugiemu fotografowi na ślubie, który łazi sobie po kościele/sali weselnej i na spokojnie, bez stresu wyłapuje jakieś smaczki. Jako body pierwszego/jedynego fotoreportera, to jest po prostu głupie, bo zalety ni wała nie przebiją multum wad tego nieporęcznego, powolnego klamota.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No wiesz… Jedni lubią fiołki, a inni jak im nogi… Ja tam truskawki cukrem posypuję, i po prostu nie wyobrażam sobie kupna aparatu, który służy do zupełnie innych celów. Hassla, to można dać drugiemu fotografowi na ślubie, który łazi sobie po kościele/sali weselnej i na spokojnie, bez stresu wyłapuje jakieś smaczki. Jako body pierwszego/jedynego fotoreportera, to jest po prostu głupie, bo zalety ni wała nie przebiją multum wad tego nieporęcznego, powolnego klamota.
    Tylko widzisz, nie zawsze ze ślubu oddaje się 300 zdjęć reporterskich, 'na zachodzie' bywa, że to 50 zdjęć z kluczowych momentów zrobionych naprawdę fajnie i ze smakiem a nie jak kolejny 'kotlet'...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Tylko widzisz, nie zawsze ze ślubu oddaje się 300 zdjęć reporterskich, 'na zachodzie' bywa, że to 50 zdjęć z kluczowych momentów zrobionych naprawdę fajnie i ze smakiem a nie jak kolejny 'kotlet'...
    Tyle, że nawet wśród tych 50-ciu, powinny być kluczowe momenty, prawda? A tu chodzi o to, że właśnie w tych momementach – dla tej matrycy będzie za ciemno / af się nie wyrobi albo 1 fpsem ustrzelisz tylko ten ułamek sekundy z najważniejszych momentów, który był najmniej atrakcyjny. To po prostu zbyt ryzykowny sprzęt. Spokojna praca podczas sesji, gdzie wszystko można poprawiać dziesiątki razy, gdzie scenę można rzeźbić przez kilka godzin – ok – rewelacja. Jednak do reporterki to jest nieporozumienie.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Odpowiednikiem pod względem GO, bo czasy mimo wszystko o te dwie działki się wydłużą.
    Oczywiście da się, oczywiście wszystko można, tylko karać się w kotlecie puszką MF za 25 tyś euro (nie licząc szkła) to mimo wszystko jest se lekki masochizm, a korzyści jakoś*nie bardzo potrafię sobie zwizualizować...

Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni