Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Mz. chodzi o sensowny LV (cholernie przydatne przy pracy z pokłonem i przesuwem), możliwość*operowania w szerszym spektrum warunków oświetleniowych i długie czasy ekspozycji. Nikt raczej nie będzie tego tachał na śluby, do repo to tak czy owak nadaje się (nomen omen) średniawo.
Macbooka nie Macbooka - przy CMOS jest solidny LV i profeszonalni fotograferzy architektury itp. są z tego co czytam mocno zjarani tą opcją.
Co do ślubniaków, to - mimo wysokich ISO - jakoś nie słyszałem by szturmowali salony Phase/Hasla/Leafa.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-02-2014 o 12:53
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ja pytałem ilu znasz a nie o ilu wiesz.
Pewnie, że fotograf robiący dla Vouge czy innego Glamour będzie pewnie pracował na średnim formacje, ale jego to wysokie ISO wcale nie grzeje bo i tak pracuje ze sztucznym oświetleniem - ergo to nie do niego skierowana oferta.
Wielkość?
Hasek H2 ze stałką waży prawie tyle samo co D3s z podobną stałką - do tego moim zdaniem jest wygodniejszy w trzymaniu.
Ogólnie dopóki się nie sięga po zoomy to dzisiejszy cyfrowy średni format niewiele różni się od D3s'a czy 1D
Jak będzie dobre wysokie ISO to ślubniacy (oczywiście niektórzy, nie masowo) zaczną ich używać. Obsługa MF jest już dziś całkiem podobna do małego obrazka, pomijając małą ilość fps. Ale ślub da się robić w ten sposób. Najwyżej na weselu chwycą czasem w ręce FF do ujęć bardziej repo.
Myślę, że w MF poszli w te stronę, bo FF dawały już całkiem duzo MPx i malała im liczba klientów. Muszą w zamian poszerzyć sobie rynek o tych co chcą nieco wyższego ISO. W reklamie dobrze jest mieć tak 800-1600, da się wtedy lepiej wykorzystywać światło zastane we wnętrzach czy robiąc w terenie o zmierzchu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Lubie, ze wszystko kreci sie wokol slubniakow![]()
Ja czekam na MF od Sony, najlepiej w puszce pokroju A7/A7R![]()
Skontaktuj się z nami