ISO800, 1/25s, f1.8 - to daje 4 i 2/3EV wg szarej karty. Crop 1:1, reset settings + 1EV do ekspozycji. Czyli masz światła mniej niż 4EV. Z czego pokażesz nam ekwiwalent?
Szukaj
no ekwiwalent z niesamowitego lx5, a lx7 to już w ogóle będzie miazga.
sorry, ale nie mogłem już się doczekać tej kontry... to było zbyt przewidywalne, że będzie zaczepka....
.
Poszukałem w swoich zasobach ekwiwalentnego kadru z LX5, dla porównania.
Jeżeli uznamy, że to podobna jakość w cropie 1:1, policzmy światło: ISO320, f3, 1/100s = pi razy oko 9EV.
Na wszystko można machnąć ręką
Niniejszym zobowiązuję się do wklejania po każdym samplu z nexa ekwiwalentu z lx5![]()
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-09-2012 o 14:53
No, nie ma co ... crop wręcz kipi od detalu ....
matys, ja eV umiem przeliczać i doskonale wiem jakiego ISO musiałbym użyć w LX5, czy LX7 na 75mm.
Mi tylko chodzi o definicję MariuszaJ w kwestii akceptacji matrycy.
Co do potrzeby wykonania tej akurat fotki, to zaręczam Ci, że można znaleźć kilka sposobów na uzyskanie lepszego efektu (nawet dużo lepszego) przy użyciu LX5/7 niż to co zaprezentował MariuszJ.
Przykro mi za moje umiejętności. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak się nóżka obiektowi rusza to trzeba krótszy czas wrzucić, ale pewnie to była nieprawda.
Przy świetle rzędu 6-8EV, wrzucenie w LX5 czasu dłuższego o stop powyżej 1/30s niszczy detal bardziej niż wrzucenie o stop wyższego iso. Odkryłeś już ten fenomen? Po prostu LX5 NIE MA ŻADNEGO UŻYTECZNEGO ISO w takim oświetleniu.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Koniecpolska,
Z przykrością stwierdzam, że przekraczasz granicę śmieszności. Czynię to ze sporym ubolewaniem, bo z wieloma Twoimi innymi wypowiedziami się zgadzałem. Niestety, zacietrzewienie, mniemam że bezinteresowne, prowadzi Cię na manowce. Z mojej strony koniec tematu. Czuję się zmuszony trochę od Ciebie odpocząć.
Skontaktuj się z nami