Close

Strona 67 z 129 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Z moich doświadczeń z potwornymi lagami w LR4.

Diagnoza na podstawie dość skąpych eksperymentów: LR4 laguje z powodu operacji dyskowych, dokładanie pamięci, procesora poprawia sytuację jedynie kosmetycznie. Również "dobre rady" z helpu Adobe można sobie darować. W moim przypadku lekarstwem okazał się ramdysk: wystarczy przerzucić na niego bazę katalogu (odpowiedni plik .lrcat), poglądówki odnowią się same. Jeżeli na katalog i potrzebne na bieżaco poglądówki nie są większe od 0.5GB, dramatyczny postęp aż do płynności pracy dostajemy nawet na słabym komputerze z 2GB RAM.

Nie mam niestety dysku SSD, żeby to sprawdzić, ale nie musi on sprawdzić się tak dobrze jak ramdysk - LR4 prawdopodobnie skrajnie nieoptymalnie odwołuje się do sterownika KAŻDEGO dysku, generując kaskadę przerwań wykańczającą nie tylko siebie samego, ale i resztę pracujących równolegle aplikacji. Przy tym monitory zasobów systemowych nie wykazują ani dużego zużycia pamięci, ani utylizacji procesora. Ramdysk, w odróżnieniu od SSD, będzie pracował jedynie z lokalnymi wywołaniami funkcji systemowych, bez kontaktu ze sprzętem.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Biorąc powyższe pod uwagę i nie chcąc bawić się w ramdyski, można wypróbować jeszcze jedną rzecz, raczej bez skutków ubocznych:

1. Wyłączyć indeksowanie dla wszystkich plików i katalogów dysku z katalogiem LR oraz tego z rawami (to trochę potrwa).
    2. Za pomocą edytora rejestru (regedit) ustawić klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\LargeSystemCache na wartość 1 (domyślnie w stacjach roboczych 0) i zrebootować system.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

testując photoshopa cs6 w łapki wpadło mi doskonałe narzędzie do kadrowania, znane z LR, ale z dodaną opcją wyświetlania oprócz standardowego trójpodziału złoty podział, złotą spiralę, trójkąty etc.
    Czy coś podobnego znajdę w LR? Czy sam mogę zdefiniować linie pomocnicze wyświetlane przy kadrowaniu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariuszmistrz Zobacz posta
    testując photoshopa cs6 w łapki wpadło mi doskonałe narzędzie do kadrowania, znane z LR, ale z dodaną opcją wyświetlania oprócz standardowego trójpodziału złoty podział, złotą spiralę, trójkąty etc.
    Czy coś podobnego znajdę w LR? Czy sam mogę zdefiniować linie pomocnicze wyświetlane przy kadrowaniu?
    Znajdziesz. Podczas kadrowania wciśnij "O".
    www.image-space.com/Lightroom_Tips_Tricks/Develop_Module_Tips/Cycle_Crop_Overlays/Cycle_Crop_Overlays.html
    Samemu raczej nic nowego nie dołożysz....

Domyślnie

o to chodziło! dzięki wielkie.

Domyślnie

Mam pytanie. W jaki sposób skonwertować do DNG wszystkie nefy masowo. Baza jest już wgrana. Ja robie to tak: zaznaczam wszystkie pliki ctr + a. Jak wejde w Library to mam tylko opcję CONWERT PHOTO, a nie PHOTOS. Doszedłem już do tego, że przy zaznaczonych wszystkich plikach zmieniam zdjęcie aktualnie podglądane na inne i wtedy w LIBRARY pojawia się ta opcja PHOTOS. Jak na nią klikam niby jest ok. 726 zdjęć do konwersji mi pokazuje. Ale jak klikne OK to konwertuje mi i tak tylko jedno zdjęcie. Nie rozumiem tego.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B.K. Zobacz posta
    Może musisz być w opcji Grid ("G")?
    Dzięki Ci o Zbawco. Że ja na to nie wpadłem wcześniej.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

wszelkie operacje masowego ekportu tylko pod grida

Strona 67 z 129 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów