Szukaj
...
od wczoraj lece domyślnym profilem d2x mode 1/2 i chyba problem zniknął. skąd się dowiem które wersje mam tego profilu (Ty wspominasz o v4)
Moduł Develope zakładka Camera Calibration (na samym dole po prawej) tam wybierasz profile i wersję procwsu.
Jeśli masz LR4 wybierz proces 2012, profile wybieramy z rozwijanego menu. Przy każdym moim profilku z serii D2X jest jego wersja. Ja po zainstalowaniu LR4 mam po 2 wersje z każdego nikonowskiego profilu, v1 i v4
Na suwakach możesz każdy z tych profili sobie skorygować.
By za każdym razem nie przełączać się ręcznie na ulubiony profilek warto zapodać go jako domyślny.
W tym celu przytrzymujemy LEWY ALT w developie gdzie przycisk RESET zmienia się w SET DEFOULT... co naciskamy.
Program zapyta czy dla każdego kolejnego, nowo wciągniętego NEFa, z rozrużnieniem na puszki ma ładować nowy domyślny profil? Dajemy TAK i od tej chwili każdy nowy NEFik ma lepszą naszą ulubioną kolorystykę....
Ja od dawna (od LR2) nie używam domyślnego profilu Adobe Standard bo jest taki beznadziejny, że nawet w Irfan View podhlądy NEFów są ładniejsze.... hihihi
Pozdrawiam.
PS Inne wersje profili do Nikona z serii D2X i tych co w aparacie, typu Portrait, Landscape itp można znaleźć w sieci, sa tam jeszcze v2 i v3
Skontaktuj się z nami