Close

Strona 77 z 129 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    jeśli nie zaznaczyłeś wczesniej tych co obrabiałeś to sortujesz wg modyfikacji
    to jeszcze podpowiedz koledze jak to zrobic, bo chyba wlasnie o to pyta

Domyślnie

poniżej głównego okna masz sort by lub wczesniej zaznaczasz 1-5 gaiwzdkami 6-9 kolory. filtrujesz przez zakładkę nad głownym oknem (przy włącznonym grid skrót "g" ) library filter i atribute lub pod oknem filter, ale to ci sie chyba pojawi samo po pierwszym filtrowaniu , ale jesli się mylę to proszę mnie poprawić.

Domyślnie

Można sortować po "Edit time" albo "Edit count" - to ostatnie ustawia najpierw "najbardziej miętoszone" zdjęcia. Zaznaczasz partię zdjęć od początku siatki, ostatnie z nich znajdujesz po ikonkach modyfikacji. Problem jest jak zaaplikowałeś przy imporcie jakiś preset - wtedy ostatnie musisz znaleźć na czuja.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 09-10-2012 o 00:46

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

dzięki
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Krótkie wnioski z moich doświadczeń LR4 + bardzo słaby obliczeniowo sprzęt (Core Duo E2140), może się komuś przydadzą.

1. 2GB RAM, katalog i poglądówki na dysku talerzowym, zdjęcia również - koszmarnie wolna praca, poza LR nie sposób myśleć o jakiejkolwiek współbieżnie wykonywanej działalności.
    2. upgrade do 4GB RAM - zmiana polegająca na tym, że można na boku poczytać forum
    3. upgrade do 6GB RAM - bez jakichkolwiek zmian uzasadniających upgrade
    4. SSD na katalog i poglądówki - mała zmiana na plus, moim zdaniem niewarta zainwestowanych pieniędzy
    5. ramdisk z 2GB RAM, na nim katalog i poglądówki - duża zmiana na plus, do płynności LR3 daleko ale da się pracować.
    Dręczony tym, że potencjalna awaria ramdysku z katalogiem może mnie pozbawić cennych metadanych z katalogu (nie chodzi o dane obróbkowe czy rating, to i tak mam je przy zdjęciu w .xmp, ale o np. kolekcje) wróciłem z katalogiem na SSD, katalog z poglądówkami natomiast przylinkowałem (mklink-iem) do katalogu na ramdysku. Czyli katalog na SSD, prevki na ramdysku. Jest równie dobrze (lub równie źle, zależy jak na to patrzeć ), dla siebie więc chyba znalazłem lokalne maksimum konfiguracyjne.

Czekam jednakowoż, aż ktoś w Adobie przysiądzie do optymalizacji tego programu, bo wersji 4 nie mogę na razie dobrze oceniać. Co z tego że Proces 2012 jest dużo lepszy niż poprzednicy, skoro praca z LR jest jak fedrowanie w litej skale?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

moze ktos sprawdzic u siebie bo mam dziwna akcje z 4.2
    praca na dwoch monitorach, na drugim podglady, na pierwszym standard (library, Develop itd)
    i teraz przy Library jest ok
    ale przy przejsciu na Develop podglad na drugim monitorze mam nieostry (na konkretnie wybranym zdjeciu) przy jednym zdjeciu
    przy kilku - jak przechodze na ktores zdjecie, to na drugim monitorze robi sie nie ostre, jak przelaczam na nastepne to ostrosc wraca, a wybrane robi sie nieostre
    na panelu z modulami jest ok caly czas, tylko ten podglad wariuje
    w 4.1 bylo ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    moze ktos sprawdzic u siebie bo mam dziwna akcje z 4.2
    praca na dwoch monitorach, na drugim podglady, na pierwszym standard (library, Develop itd)
    i teraz przy Library jest ok
    ale przy przejsciu na Develop podglad na drugim monitorze mam nieostry (na konkretnie wybranym zdjeciu) przy jednym zdjeciu
    przy kilku - jak przechodze na ktores zdjecie, to na drugim monitorze robi sie nie ostre, jak przelaczam na nastepne to ostrosc wraca, a wybrane robi sie nieostre
    na panelu z modulami jest ok caly czas, tylko ten podglad wariuje
    w 4.1 bylo ok
    sprawdzilem, bo nie uzywam tego na co dzien - jest ok. Chwile trwa wczytanie zdjecia, ale po chwili jest ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    sprawdzilem, bo nie uzywam tego na co dzien - jest ok. Chwile trwa wczytanie zdjecia, ale po chwili jest ok
    dzieki, sprawdze jeszcze raz jak bede w domu, ale u mnie ewidentnie gdzies ta ostrosc na drugim monitorze ucieka
    (tylko develop, tylko drugi monitor i tylko zaznaczone zdjecie, jak jest np. 5 to tylko jedno zaznaczone do obrobki jest nieostre)

Domyślnie

mnie nurtuje inna sprawa. po imporcie zdjęć do LR i przeglądaniu ich w Library jest moment że zdjęcie wygląda ok (tzn jego nasycenie, kontrast a przede wszystkim ostrość są ok - to trwa 2 sek i tak jakby LR wprowadza jakąś swoją korektę wyświetlania i wszystko leci na łeb - spada kontrast, zdjęcie staje się ciemniejsze i staje się nieostre. Może ktoś miał podobny problem i ma ochotę podzielić się rozwiązaniem? z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

wróć wstecz, przeczytaj wątek, ew. inny wątek o LR, jesteś którąś tam osobą, która o to pyta.

Strona 77 z 129 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów