Szukaj
poniżej głównego okna masz sort by lub wczesniej zaznaczasz 1-5 gaiwzdkami 6-9 kolory. filtrujesz przez zakładkę nad głownym oknem (przy włącznonym grid skrót "g" ) library filter i atribute lub pod oknem filter, ale to ci sie chyba pojawi samo po pierwszym filtrowaniu , ale jesli się mylę to proszę mnie poprawić.
Można sortować po "Edit time" albo "Edit count" - to ostatnie ustawia najpierw "najbardziej miętoszone" zdjęcia. Zaznaczasz partię zdjęć od początku siatki, ostatnie z nich znajdujesz po ikonkach modyfikacji. Problem jest jak zaaplikowałeś przy imporcie jakiś preset - wtedy ostatnie musisz znaleźć na czuja.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 09-10-2012 o 00:46
dzięki![]()
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Dręczony tym, że potencjalna awaria ramdysku z katalogiem może mnie pozbawić cennych metadanych z katalogu (nie chodzi o dane obróbkowe czy rating, to i tak mam je przy zdjęciu w .xmp, ale o np. kolekcje) wróciłem z katalogiem na SSD, katalog z poglądówkami natomiast przylinkowałem (mklink-iem) do katalogu na ramdysku. Czyli katalog na SSD, prevki na ramdysku. Jest równie dobrze (lub równie źle, zależy jak na to patrzeć), dla siebie więc chyba znalazłem lokalne maksimum konfiguracyjne.
Czekam jednakowoż, aż ktoś w Adobie przysiądzie do optymalizacji tego programu, bo wersji 4 nie mogę na razie dobrze oceniać. Co z tego że Proces 2012 jest dużo lepszy niż poprzednicy, skoro praca z LR jest jak fedrowanie w litej skale?
moze ktos sprawdzic u siebie bo mam dziwna akcje z 4.2
praca na dwoch monitorach, na drugim podglady, na pierwszym standard (library, Develop itd)
i teraz przy Library jest ok
ale przy przejsciu na Develop podglad na drugim monitorze mam nieostry (na konkretnie wybranym zdjeciu) przy jednym zdjeciu
przy kilku - jak przechodze na ktores zdjecie, to na drugim monitorze robi sie nie ostre, jak przelaczam na nastepne to ostrosc wraca, a wybrane robi sie nieostre
na panelu z modulami jest ok caly czas, tylko ten podglad wariuje
w 4.1 bylo ok
mnie nurtuje inna sprawa. po imporcie zdjęć do LR i przeglądaniu ich w Library jest moment że zdjęcie wygląda ok (tzn jego nasycenie, kontrast a przede wszystkim ostrość są ok - to trwa 2 sek i tak jakby LR wprowadza jakąś swoją korektę wyświetlania i wszystko leci na łeb - spada kontrast, zdjęcie staje się ciemniejsze i staje się nieostre. Może ktoś miał podobny problem i ma ochotę podzielić się rozwiązaniem? z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam
i co ja mam tu napisać?
wróć wstecz, przeczytaj wątek, ew. inny wątek o LR, jesteś którąś tam osobą, która o to pyta.
Skontaktuj się z nami