Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie

fotografując np jakaś zwierzynę na będziesz do niej krzyczał czekaj bo mam czas ustawiony muszę zagląnąć do menu aby przestawic przesłone ird itd ,
    Widać, że nigdy takiej puszki nie używałeś, bo w D5100 nie trzeba wchodzić do żadnego menu, aby ustawić przysłonę. Nie wiem też, po co komu górny wyświetlacz, skoro wszystko ma w wizjerze. To już nie pierwszy raz, kiedy pokazujesz, jak bardzo masz ograniczone myślenie (vide wątek z Tamronami 90 i 60 - nieważne, że mają taką samą roboczą minimalną odległość, twoim zdaniem T60 zdjęć nie robi i tyle).

Dzisiaj dla amatora najlepszy wybór to D3200 lub D5100. D90 jest fajny, ale ma archaiczną matrycę. Sam mam D5000 i już przy iso 800 zaczyna się robić kicha. Jeżeli ktoś nie potrzebuje CLS-u, ani obiektywów bez silnika, to tylko D3200/D5100.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Widać, że nigdy takiej puszki nie używałeś, bo w D5100 nie trzeba wchodzić do żadnego menu, aby ustawić przysłonę. Nie wiem też, po co komu górny wyświetlacz, skoro wszystko ma w wizjerze. To już nie pierwszy raz, kiedy pokazujesz, jak bardzo masz ograniczone myślenie (vide wątek z Tamronami 90 i 60 - nieważne, że mają taką samą roboczą minimalną odległość, twoim zdaniem T60 zdjęć nie robi i tyle).

Dzisiaj dla amatora najlepszy wybór to D3200 lub D5100. D90 jest fajny, ale ma już archaiczną matrycę. Sam mam D5000 i już przy iso 800 zaczyna się robić kicha. Jeżeli ktoś nie potrzebuje CLS-u, ani obiektywów bez silnika, to tylko D3200/D5100.
    Możesz nie obrażać skoro ja Cie nie obrażam ?????, ja tylko napisałem na spokojnie swoje spostrzeżenia a czy autor weźmie je pod uwage to jego sprawa a co do t90 to po prostu chodziło chyba o owady a ogniskowa ma zasadnicze znaczenie wybierz się a sam zob o co chodzi z przysłoną wiem wiem guziczki i te sprawy jakoś mnie to nie kręci ....
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    D90 jest fajny, ale ma archaiczną matrycę.
    Czy Ty kiedykolwiek popełniłeś choćby jedną klatkę d90? Odnoszę wrażenie, że piszesz o rzeczach z którymi nic Cie nie łączyło i nie łączy.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

zapewniam cię ,że i z d90 jest tak samo po prostu ja się zastanawiam ilu amatorów faktycznie wykorzystuję tą lepszość matryc ja osobiście bym nie zmienił no jak będzie RIP to wtedy
    Dlatego ja od roku zastanawiam się czy zmienić to D80 na inne body czy nie i cały czas dochodzę do wniosku, że dla mnie i mojego amatorskiego pstrykania to tak naprawdę Nikon nie zrobił jeszcze aparatu, bo:

1. Chciałbym mieć minimum taka ergonomię jak D80 z takim wizjerem albo lepszym, z drugim wyświetlaczem, rolką i obsługą CLS,
    2. Chciałbym mieć super ISO 100 z takimi kolorami, jakie daje CCD
    3. chciałbym mieć użyteczne wysokie ISO przynajmniej 6400, a akceptowalne 12800 z taką rozpiętością tonalną, jaką ma D7000
    4. Najlepiej, by była to pełna klatka ale żeby obiektywy od DX nie miały winiety i pasowały w 100%
    5, Aby body było dopracowane i nie chlapało olejem na matrycę
    6. Aby posiadało ruchomy LCD, bo to się przydaje w sporadycznych przypadkach focenia z poziomu ziemi lub znad głów innych.
    7 Silnik w bodu i obsługa szkieł manualnych - powinna być.
    8 I najważniejsze, powinien kosztować nie więcej jak 2000 - jestem amatorem przecież więc wymagania mam duże ale kasę niewielką na takie sprawy jak aparat.

Niestety, takie rzeczy były w Erze, i ta Era przeminęła z wiatrem.....
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Dlatego ja od roku zastanawiam się czy zmienić to D80 na inne body czy nie i cały czas dochodzę do wniosku, że dla mnie i mojego amatorskiego pstrykania to tak naprawdę Nikon nie zrobił jeszcze aparatu, bo:

1. Chciałbym mieć minimum taka ergonomię jak D80 z takim wizjerem albo lepszym, z drugim wyświetlaczem, rolką i obsługą CLS,
    2. Chciałbym mieć super ISO 100 z takimi kolorami, jakie daje CCD
    3. chciałbym mieć użyteczne wysokie ISO przynajmniej 6400, a akceptowalne 12800 z taką rozpiętością tonalną, jaką ma D7000
    4. Najlepiej, by była to pełna klatka ale żeby obiektywy od DX nie miały winiety i pasowały w 100%
    5, Aby body było dopracowane i nie chlapało olejem na matrycę
    6. Aby posiadało ruchomy LCD, bo to się przydaje w sporadycznych przypadkach focenia z poziomu ziemi lub znad głów innych.
    7 Silnik w bodu i obsługa szkieł manualnych - powinna być.
    8 I najważniejsze, powinien kosztować nie więcej jak 2000 - jestem amatorem przecież więc wymagania mam duże ale kasę niewielką na takie sprawy jak aparat.

Niestety, takie rzeczy były w Erze, i ta Era przeminęła z wiatrem.....
    B fajnie też tak bym chciał , ja zmieniłem tylko d80 na d90 dla lepszego iso niestety ccd kontra cmos ale nie wychodze poza 800 czasami 1600 bo nie mam potrzeby a d90 dał mi ta możliwość fakt brakuje iso 100 lub 50 a tak puszka super pozdrawiam

PS zapomniałem brakuje mi barw z ccd

Domyślnie

Właśnie ja w ISO 1600 potrafię w miarę dobrze naświetlić kadr D80-tką i jest ono dla mnie jeszcze do zaakceptowania, a po konwersji do B&W daje super fajne ziarenko. Tak naprawdę rzadko tak wysokie ISO stosuję. Jak mam za ciemno, to używam po prostu lampy, albo dwóch. Działają cuda w porównaniu z wysokim użytecznym ISO.

Ps. Dla samego ISO nie zamienię D80 na D90 - moim zdaniem nie warto, a wyżej ..... nie ma dla mnie tak dobrego body w tak atrakcyjnej cenie.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Właśnie ja w ISO 1600 potrafię w miarę dobrze naświetlić kadr D80-tką i jest ono dla mnie jeszcze do zaakceptowania, a po konwersji do B&W daje super fajne ziarenko. Tak naprawdę rzadko tak wysokie ISO stosuję. Jak mam za ciemno, to używam po prostu lampy, albo dwóch. Działają cuda w porównaniu z wysokim użytecznym ISO.

Ps. Dla samego ISO nie zamienię D80 na D90 - moim zdaniem nie warto, a wyżej ..... nie ma dla mnie tak dobrego body w tak atrakcyjnej cenie.
    tak d80 b fajna konstrukcja nie pamiętam żeby były z nia jakieś afery niestety od 90 już nikon sie popsuł strach pomysleć co w nowych puszkach będzie nie tak

Domyślnie

Nie bronię D90 za wszelką cenę, ale o jakich aferach mówimy? BTW ISO 1600 używam i uważam za akceptowalne i porywach do używalnego.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    Nie bronię D90 za wszelką cenę, ale o jakich aferach mówimy? BTW ISO 1600 używam i uważam za akceptowalne i porywach do używalnego.
    no wiesz w d90 był err i cha
    d5000 też ale nei pamiętam
    d7000 olej AF
    d800 boczny pkt

Domyślnie

W D80 jest Err więc też jakiś feler.

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów