moze masz wlaczony "Soft Proofing"? "S" na klaiwaturze
Szukaj
moze masz wlaczony "Soft Proofing"? "S" na klaiwaturze
też mam przejścia z kolorkami w LR (w ustawieniach coś zmieniałem, ale nic o kolorach tam nie ma). JPEGI są podobne do efektów w programie, lecz czasem gdy wrócę do zdjęcia robionego wcześniej, wygląda ono znacznie inaczej niż je zostawiłem. Warunki oświetleniowe identyczne, monitor skalibrowany Eye-One Match 3.
Eksportując JPGi z LRa podpinajcie profil barwny sRGB w jakim pracuje Winda i większość przeglądarek zdjęć.
Ustawia się to w tej samej zakładce gdzie kompresja JPG i rodzaj pliku.
mam dane srgb, otwieram na próbę windowsową przeglądarką. To mnie nie martwi tak bardzo jak te zmiany w wyglądzie przy powrocie do danej fotki. Efekt Placebo/skopane ustawienia ?![]()
[quote=michalnsm;2893097lecz czasem gdy wrócę do zdjęcia robionego wcześniej, wygląda ono znacznie inaczej niż je zostawiłem.[/quote]
Witam.
Wiele osób pisze o swych problemach z kolorami w LR, większość jest rozczarowana że fotki nie wyglądają tak jak JPG w aparacie, inni że w NX2 są kolorki lepsze a w LR na starcie nieciekawe....
Pisano o tym na forum wielokrotnie dlaczego tak jest a nie inaczej, jeśli ktoś będzie miał odnośnie powyższych jakieś pytanka proszę na priv lub o telefon, chętnie pomogę.
Odnośnie kolegi Michała. chyba teraz zrozumiałem o czym mowa, w czym rzecz.
Zdaje się kolega zauważył pewną przypadłość odnośnie niektórych presetów bądź ustawień, też tak kiedyś mi się zdarzyło. Było to raz z jednym presetem, że po zapodaniu go na fotkę, zdjęcie jakoś tam zaczęło wyglądać. Po przejściu do kolejnych zdjęć, i kolejnych... wracam nagle do tej pierwszej foty i tu niespodzianka.
Po jakiejś sekundzie zdjęcie zmieniło swój wygląd bez dotykania jakichkolwiek suwaków... Gdy je wyzerowałem i zapodałem ów feralny preset, znów wyglądało jak na początku.... Dziwne.
Nie zastanawiałem się nad tym bardzo, zdarzyło mi się to tylko raz jedyny z dosłownie kilkoma fotkami na tysiące...
Wziąłbym to może za jakiś bug albo za zbyt powolne odświeżanie zdjęcia w którym wprowadziłem znaczące zmiany, łącznie z dodaniem szumu, czasem niektóre programy niepoprawnie interpretują szum w swych podglądach.
W LR4 jeszcze taka niespodzianka mnie nie dopadła.
Michale jeśli to ten sam problem daj znać.
wiesz co, korzystam z presetów z takimi podstawowymi zmianami typu przeskok kontrastu z linear do strong +35 darks (oraz np. profile calibration takie troszkę nietypowe jak Camera Portrait dcpTool Untwist czy RawStudio Advanced Profile, lecz zrobione przez fachowców). Podoba mi się obróbka w LR, jednak jeśli mam ponownie poprawiać powiedzmy 500 zdjęć z 1500 to boli.
Dokładnie, poprawianie 1/3 fot byłoby bez sensu.
A jest to ten problem który opisałem tak?
Masz LR3 czy 4?
czuję, że tak 3 miałem teraz 4 mam. Było podobnie, nie pamiętam czy w lr3 używałem profili innych niż standardowe lecz jakieś tam przeskoki w kalibracji były w presetach.
Ja używam profilu D2X mode 1 v4 dodatkowo wprowadziłem kilka własnych zmian, tak uzyskałem swój własny, którego używam jako wyjścia do wszystkich moich zdjęć. Moim zdaniem efekt dużo lepszy niż w standardowym adobe.
Oczywiście proces 2012
Daleko mamy do siebie a na odległość ciężko coś pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
ja zapytam z innej beczki jeżeli można, dzisiaj zrobiłem sobie próbkę prezentacji (kilka fotek), fotki w prezentacji straciły na ostrościnie wiem gdzie robię błąd
![]()
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Skontaktuj się z nami