Pozostaję przy moim zdaniu, zdjęcie dobre, ale jako fragment reportażu / street photo, a zostało umieszczone w kategorii portret, jako portret, moim zdaniem, nie broni się.
Szukaj
Pozostaję przy moim zdaniu, zdjęcie dobre, ale jako fragment reportażu / street photo, a zostało umieszczone w kategorii portret, jako portret, moim zdaniem, nie broni się.
Mz. pozostaniesz przy swoim zdaniu mocno odosobnionyZdjęcie jest zachwycające, mogłoby sobie być w kategorii "martwa natura" i nic by to nie zmieniło. Można sobie kategoryzować, odliczać ile procent jakości wnoszą kolory, kompozycja i cokolwieksobietambądź, a zdjęcie dalej będzie się bronić.
"Bo więcej znaczy jedna dobra fota niż ciężar wielu zapisanych stronic"![]()
Po to mamy aparaty robiące zdjęcia kolorowe żeby był on składową obrazu
Coraz częściej zastanawiam się czy forum to jest dobre miejsce dla tak wyróżniających się prac bo jakis d... uważający się za spuer fotografa palnie głupotę a i kilka osób mu później wtóruje. Proszę chociaż przeczytajcie książkę pod tytułem Kolor zanim się poniżycie.
Pozdrawiam
Może wyluzuj trochę co? albo poczytaj sobie regulamin zanim zaczniesz rzucać epitetami, każdy ma prawo wyrazić swoją opinię i to nie Korea Północna gdzie wszystko tylko zgodnie z linią partii. Zdjęcie zostało umieszczone w takiej kategorii i jako portret je oceniam, do mnie jako portret nie trafia chociażby dlatego, że osoba widoczna na zdjęciu jest co najwyżej równoważna pozostałym elementom tworzącym scenę, a tak naprawdę pierwsze skrzypce w tej focie gra kolor i tyle.
stosujac moja definicje portretu 95% zdjec z tego dzialu nadaje sie kosza
Road to Manila
To jak zostanie umieszczone w odpowiedniej kategorii to ocenię je jako street photo czy jako fragment reportażu, teraz oceniam je jako portret bo w tej kategorii umieścił je autor, jako portret to zdjęcie do mnie zupelnie nie przemawia, osoba na zdjęciu została potraktowana w sposob reportażowy, a nie portretowy, jest co najwyżej jednym z wielu równoważnych elementów tworzących to zdjęcie...
Ale takie zdjęcia powstają i zakładając, że chcemy je całemu światu pokazać (lub ulepszyć by kolejne zasługiwały na publikację), trzeba je gdzieś zamieścić. A to najbardziej odpowiedni dział. Brak działów "portret psychologiczny", czy "portret socjologiczny". Ilość prac, które by w nich wylądowały rzeczywiście byłaby żenująco mała.
Przecież jest dział "Ludzie - fotografia uliczna, reportaż" i tam to zdjęcie trafia w 10-tkę, czemu nie portret?, ano temu, że gdyby w drzwiach zamiast dziewcznki stało niebieskie krzesło albo niebieskie kalosze to wiele w tym zdjęciu by się nie zmieniło, dla mnie dziewczynka w tym zdjęciu jest elementem co najwyżej równoważnym innym elementom i jest "złapana" w dość przypadkowym momencie jak ktoś napisał "patrzenia w niebo", które równie dobrze może być patrzeniem na balkon budynku znajdującego się po przeciwległej stronie ulicy. Jeśli "wytniemy" dziewczynkę z otoczenia to jaki to będzie portret?, dobry?
Tu można akurat dyskutować, gdyż to raczej nie był przypadek, że ona tam stała. Ona tam pewnie mieszka. To jej otoczenie i jakoś o niej świadczy. Czyli to z otoczenia wyciągamy informacje dotyczące warunków egzystencji i czegoś się o człowieku dowiadujemy. Reportaż? Pewnie tak - czemu nie. Wiele portretów powstaje podczas reportażu i jest do niego wplatanych. W poprzednich wypowiedziach chodziło raczej o zdjęcia, które tu się nie powinny pojawić z innych powodów. Z takich, że nie pokazują wnętrza osoby, ani warunków jej pracy, egzystencji. Nic nam o człowieku nie mówią. Jest on na jakimś rozmemłanym tle, zwykle w sztucznej pozie i stylizacji. To jaki to portret? Ano nieprawdziwy, ale wciąż portret według najbardziej ogólnej definicji. Ciężko o dział: portret bezosobowy.![]()
Skontaktuj się z nami