Close

Strona 17 z 33 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 326

Wątek: Err nikon D80

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniakropekk Zobacz posta
    Oddałam aparat do czyszczenia matrycy, działał, teraz mu coś "odbiło".
    Już ładnie opisuję sprawę :
    - ustawienie :AUTO: migający "err", przy naciśnięciu spustu migawki do połowy "r04", do końca - migawka działa.
    - ustawienie : MANUAL : migający "err", przy naciśnięciu spustu migawki do połowy "bulb" w miejscu error
    Czyszczenie matrycy nie ma nic wspólnego z errorem - ot, zbieg okoliczności.
    Komunikat "r04" - informacja o ilości zdjęć które można wykonać hurtem w trybie seryjnym - komunikat zależny od ustawień jakości i wielkości zdjęcia.
    Komunikat "bulb" - naświetlanie klatki bez ograniczeń czasowych - jak długo trzymasz spust, tak długo klatka będzie naświetlana.
    Migawka działa - to już dobry znak, bo zdarzyło mi się mieć u siebie aparat z uszkodzonym silnikiem.
    Podsumowując - mamy tutaj do czynienia z klasycznym errorem gnębiącym ten model - i żaden reset tutaj nie pomoże.
    Pzdr
    Grzesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniakropekk Zobacz posta
    Oddałam aparat do czyszczenia matrycy, działał, teraz mu coś "odbiło".
    Już ładnie opisuję sprawę :
    - ustawienie :AUTO: migający "err", przy naciśnięciu spustu migawki do połowy "r04", do końca - migawka działa.
    - ustawienie : MANUAL : migający "err", przy naciśnięciu spustu migawki do połowy "bulb" w miejscu error
    Jak używasz gripa (szczególnie zamiennika), to spróbuj go odłączyć od body i wtedy sprawdź, czy jest jakaś poprawa.
    Ktoś już pisał na tym forum, że w gripie mogą nie stykać połączenia grip <-> body i z tego powodu pojawia się error.
    Ja używam Meike (chińczyk) i nie wykluczam, że mógł on być przyczyną "zawieszenia" się D80 aczkolwiek, jak pisałem wcześniej, odłączyłem tylko baterie na dłużej,
    samego gripa nie odkręcałem od body i po resecie wszystko wróciło do normy.

Cytat Zamieszczone przez rstr575
    Podsumowując - mamy tutaj do czynienia z klasycznym errorem gnębiącym ten model - i żaden reset tutaj nie pomoże.
    Skoro mi pomógł, to śmiem twierdzić, że nie masz pojęcia o czym piszesz... sugerując naiwnym, żeby nawet nie próbowali naprawiać swoich aparatów osobiście.

W niezwykle rzadkich przypadkach może się zdarzyć, że na panelu sterowania pojawią się dziwne znaki, a aparat przestanie działać.
    Najczęściej przyczyną tego zjawiska jest silny zewnętrzny ładunek elektrostatyczny.
    Należy wówczas wyłączyć aparat, wyjąć i ponownie włożyć akumulator (ostrożnie, ponieważ może być gorący) lub odłączyć i ponownie podłączyć zasilacz,
    a następnie ponownie włączyć aparat.
    Jeśli to nie pomoże, należy wyłączyć aparat i nacisnąć przycisk resetowania:

...
    Cytuję na wszelki wypadek, bo oprócz "hard reset" jest jeszcze "soft reset".
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 21-06-2012 o 17:38 Powód: Łączenie postów

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bg_sz Zobacz posta
    Skoro mi pomógł, to śmiem twierdzić, że nie masz pojęcia o czym piszesz... sugerując naiwnym, żeby nawet nie próbowali naprawiać swoich aparatów osobiście.
    Skoro miałem około 80 sztuk w naprawie, i, z wyjątkiem jednej w której uszkodzeniu uległ silnik, w każdej z nich była dokładnie taka sama usterka, to chyba jednak wiem co piszę.
    Co wcale nie oznacza że zabraniam ludziom dokonywać na własnych aparatach soft/hard resetu czy też próby podejmowania naprawy - kilkadzisiąt wpisów wyżej nawet podpowiadałem co robić - efekty można poczytać.
    Podsumowując - piszę w oparciu o własne doświadczenie - a tego nic nie zastąpi. Aczkolwiek życzę Wam by na każdą usterkę reset pomagał.

Domyślnie

Widzę, że u kolegi kuleje czytanie ze zrozumieniem, to po pierwsze. A po drugie, w D80 ten Error już jest tak słynny, że to raczej jest TEN błąd (rzadko zdarzają się inne, chwilowe).
    U mnie żaden reset nie pomógł.
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rstr575
    Co wcale nie oznacza że zabraniam ludziom dokonywać na własnych aparatach soft/hard resetu czy też próby podejmowania naprawy...
    Nie napisałem, że zabraniasz tylko, że sugerujesz.

Cytat Zamieszczone przez bognik
    D80 ten Error już jest tak słynny, że to raczej jest TEN błąd (rzadko zdarzają się inne, chwilowe).
    Cytuję wyżej wspomniany tekst z tego forum, który trafił do innego działu:

Wczoraj na wyświetlaczu pojawił mi się komunikat Err,aparat niby robił zdjecia ale ich nie zapisywał,było słychac migawke ale dużo ciszej niż zwykle.
    W googlach znalazłem ze prawdo podobnie jest to komunikat "uszkodzonego naciągu migawki" i w tym momencie się załamałem.
    Doczytałem jeszcze na forum o tym przypadku i wyszło na to że grip(zamiennik) źle stykał i pokazywało ten błąd.
    Po wsadzeniu baterii bez założonego gripu wszystko wróciło do normy,przeczyściłem jeszcze wszystkie styki gripu czystym spirytusem i teraz D80+grip znów dobrze działają.
    link: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208007

Jak widać, to już dwa przypadki, gdzie to "raczej" nie były TE błędy... i choć rzadko, to jednak się zdarzają.

Domyślnie

nie wiem czy czasem nie był to err od tego ze pierścienie nie przenosiły automatyki a lampę miałeś na ttl ustawioną wtedy err murowany czasem styki nie działają a jak masz pierścionki bez automatyki to zawsze jak otworzysz wbudowaną na ttlu lub zewnętrzną na ttl ustawiona tak będzie
    D90 + N18-105 + N50 1,8 + N35 1,8 + SB910 I GARŚĆ DUPERELI

Domyślnie

Manin, pierścienie przenosiły automatykę, a czy używałem lampy, to już nie pamiętam, ale jeśli tak, to tylko tej wbudowanej. Bardzo możliwe, że pierścienie były temu winne, bo akurat po ich podpięciu to się stało.
    Jednak mimo ich odpięcia i podpięcia dwóch obiektywów oraz wyłączenia i ponownego włączenia aparatu, a nawet wyjęcia baterii, problem nie ustąpił. Aparat nie chciał robić zdjęć, gdy "Err" widniał na wyświetlaczu.
    Wszystko wróciło do normy, gdy odłączyłem zasilanie (baterie) na ok. 10 min.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

To ja się jeszcze wtrącę - błąd "err", o którym było wspomniane powyżej, nie zawsze objawia się permanentnym nie działaniem sprzętu. W niektórych przypadkach jak się pojawi tak pozostaje - aż do usunięcia usterki, w innych pojawia się raz, potem zanika, potem znów się pojawia, aczkolwiek i tak przyjdzie taki moment że aparat całkowicie odmówi posłuszeństwa i komunikat "err" na stałe zagości na górnym lcd. A to co napisałem odnośnie wpisu Koleżanki aniakropekk wynika z faktu iż wspomniała Ona o próbie resetowania aparatu.
    Więc jak widać nie tylko nie zabraniam, ale również nie sugeruję - bo jeśli ktoś czuje się na siłach by podjąć próbę naprawy - proszę bardzo. Doświadczenia nabytego samemu nic nie zastąpi.

Domyślnie

Manin, pierścienie przenosiły automatykę, a czy używałem lampy, to już nie pamiętam, ale jeśli tak, to tylko tej wbudowanej. Bardzo możliwe, że pierścienie były temu winne, bo akurat po ich podpięciu to się stało.
    Jednak mimo ich odpięcia i podpięcia dwóch obiektywów oraz wyłączenia i ponownego włączenia aparatu, a nawet wyjęcia baterii, problem nie ustąpił. Aparat nie chciał robić zdjęć, gdy "Err" widniał na wyświetlaczu.
    Wszystko wróciło do normy, gdy odłączyłem zasilanie (baterie) na ok. 10 min.
    ten err tez sie pojawi jak przesuniesz przełacznik przesłony w tryb reczny a aparat bedzie w ustawieniach sterowania nia
    D90 + N18-105 + N50 1,8 + N35 1,8 + SB910 I GARŚĆ DUPERELI

Domyślnie

Pierścienie sprzedawałem i chciałem je sprawdzić tak na szybko, czy wszystko z nimi w porządku... także już ich nie posiadam, ale dzięki za info.
    Dobrze wiedzieć, że takie niespodzianki się zdarzają podczas ich użytkowania.

Strona 17 z 33 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów