Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 122

Wątek: 35mm do FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budziko Zobacz posta
    Kolego, nie mierz wszystkich swoją miarą.
    Ja nie pamiętam kiedy zamknąłem szkło mocniej niż f5.6. (no może Zenitara) dlaczego? Bo robię śluby i 35 1.8DX na FX mam zaspawaną na 1.8. Gdybym robił zdjęcia studyjne, krajobrazowe pewnie tak samo jak Ty nie brałbym jej w ogóle pod uwagę.
    Nie mam zamiaru nikogo mierzyć swoją miarą. Dla mnie jest po prostu rzeczą niepojętą, żeby stosować szkło tylko na jednej przysłonie. Też, kolego Budziko zrobiłem kilka ślubów w życiu i przeważnie fotografowałem na pełnej dziurze ale jeżeli wychodzę z kościoła i słońce wali prosto w wyjście, dodatkowo wszystko się odbija od białych ścian i mam świałto F pierdylion to wybacz ale jeżeli bym chciał zostać przy pełnym otworze to musiałbym chyba założyć okopcone UV, żeby nie było przepałów. W takich warunkach chyba musiałbyś odspawać to szkiełko i założyć coś innego.
    Co do samego szkła, kiedyś polatałem trochę z nim i ta "winieta" była masakrą. Nic nie mówię o optyce bo szkiełko pięknie rysuje i jest ostre jak cholera. Wolę jednak to co teraz robi 35L i nie bawić się żadnymi substytutami.

Domyślnie

Myślę że podsumować można to tak:

- Jak masz 6k i tyle chcesz wydać na samo 35mm to kup 35 1.4 będziesz zadowolony i dowartościowany, a winietę dodasz sobie w PS

- Jak masz 6k i światło 1.8 ci wystarcza to kup sobie N28 1.8 i N35 1.8 a za pozostałe 3k leć np. do Portugalii na weekend z dziewczyną/żoną będziesz miał fajne foty i wspomnienia.

Co do przymykania N35 1.8 tu przykład w pełnym słońcu tzw. lampa w samo południe ogólnie gorsze warunki oświetleniowe ciężko sobie wyobrazić (tło zaciemniałem ale można by je całkowicie rozjaśnić) 1/5000sek ISO 200 f2.5 więc proszę nie pisać że jak słońce świeci to trzeba do f8 przymykać bo to nie prawda i wprowadzanie w błąd f2.8 wystarcza w zupełności a to szkło często do f4 przymykałem i żadnych problemów nie ma.

Domyślnie

w innym wątku o 35G na FX wklejałem zdjęcia testowe z 35/1.8G z D700 z winietą i po jej usunięciu, wniosek był następujący - do F4 można bez problemów robić zdjęcia czy to obiektom z bliska, czy z daleka, w postprocessie (LR) winietka schodzi po 1 kliknięciu (preset zdejmujący winietę suwakami + 4 gradienty rozjaśniające w narożnikach), powyżej F4 winieta zostawała, więc jedynie stemplowanie/kadrowanie przynosiło ratunek
    poza tym wykonanie zdjęcia grupowego przy dość sporym dystansie nie wymaga przymykania powyżej F4, więc... 99,9% sytuacji w reportażu można nim obskoczyć na FX, a gdybym potrzebował domykania do f8 f11 f16.... to wrzuciłbym do torby nikkora 28-80 za 100zł, na pewno da radę nie gorzej niż każdy inny przy tych wartościach przysłony

także zgadzam się z RR - bezkonkurencyjny obiektyw 35mm w relacji obrazek/funkcjonalność/cena

Domyślnie

to najlepsze szklo nikona do FX... oni chyba sami sobie nie zdaja sprawy, ze stworzyli potwora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    to najlepsze szklo nikona do FX... oni chyba sami sobie nie zdaja sprawy, ze stworzyli potwora
    35dx na fx świeci tzw. blaskiem względnym. Po prostu firmowa konkurencja jest taka zaj...a.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ma ktoś presecik do ACR lub Lr usuwający winietkę?, byłby bardzo wdzięczny

Domyślnie

Włóż zdjęcie do Lr, usuń winietę aż 3 suwakami i... -> Save as Preset. Ot, cała sztuka. Możesz sobie zrobić kilka, w zależności od przysłony.
    ;]

Domyślnie

Czy mógłby ktoś wrzucić jakąś fotkę krajobrazową zrobiona tym szkłem. Chciałbym zobaczyć jak ta winieta wychodzi.
    FX - 28 - 50 - 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toto5 Zobacz posta
    Czy mógłby ktoś wrzucić jakąś fotkę krajobrazową zrobiona tym szkłem. Chciałbym zobaczyć jak ta winieta wychodzi.

a jakie krajobrazy chcesz robic na przyslonach 1.8-4?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    a jakie krajobrazy chcesz robic na przyslonach 1.8-4?
    I całe w tym sedno! Jesteś bardzo ograniczony przy tym obiektywie i nic tego nie zmieni. Dla ślubniaków może i racja, będzie to dobre rozwiązanie. Ale nie wykorzystasz tego nigdzie indziej... studio? landszaft? Można sobie ją w buty schować. A taka ogniskowa jest świetna nie tylko dla ślubniaków. Tylko ciężko udowodnić swoją rację jak 80% ludzi tutaj robi tylko śluby.

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów