przepraszam, że w ten wątek wklejam fotkę (nie moją, a szkoda), dlaczego akurat to zdjęcie (może komuś nawet znane, dla mnie wprost wspaniałe), ale wracając do tematu - zdjęcie kapliczki mimo bardzo dużej ingerencji podoba mi się.
Jeśli ktoś umie się posługiwać programami graficznymi i wykorzystuje je aby osiągnąć zamierzony cel (a nie patrzy co mu "wyjdzie") to niech ich używa, mogę też zaprotestować przeciwko stwierdzeniu, że zdjęcie "nieobrobione" to lenistwo autora (taką opinię tym na forum usłyszałem) - ktoś jest autorem i ma zamierzony cel, a jeśli robi to ładnie to chwała mu, swoją wartość mają zdjęcia te po obróbkach i te nie dotknięte (bo co innego przedstawiają i co innego mówią) - to tylko chęć i zamierzenie autora decyduje o zdjęciu, a o obraz finalny jeśli nam się podoba (a w zasadzie jeśli podoba się autorowi, to został osiągnięty cel), można zrobić kiepską fotkę, jak również bardzo kiepsko ją "obrobić", do tych dwóch kolejnych czynności jest potrzebny warsztat, często balansując pomiędzy dziełem a kiczem, - teraz dlaczego wkleiłem to zdjęcie ..
Zdjęcie powstało 1959 roku, było nagradzane na wystawach, jest to zdjęcie koloryzowane i zmontowane z kilku (czy teraz po tych informacjach straciło swoją wartość, jako zdjęcie ? - autorem jest J.Saudek)
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami