Close

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 146

Domyślnie

A niestety, wiem Ale nie mogę teraz (przez kilka miesięcy) ruszyć się z domu z pewnych tajemnych powodów Jedyne wycieczki to do pracy i na plenerek - najlepiej w okolicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Przemo aparat "uważa" (w cudzysłowie bo aparat to tylko kupa bezmyślnej elektroniki i mechaniki), że temat zdjęcia jest oświetlony z tyłu (backlight) i chce doświetlić lampą temat zdjęcia. Ustaw sobie modela na tle jasnego nieba (pod Słońce) i też zamruga ta lampka sugerując zastosowanie lampy błyskowej. W trybie AUTO w kompaktach ( i w D80 pewnie też) lampa otworzy się nawet sama.

Pozdrawiam
    Erie
    Pewnie masz rację, ale...

No wlasnie "ale" Wlasnie wróciłem z testów i moim zdaniem ten piorunek to nic innego jak.... Zbyszek uwazaj cos dla Ciebie - ostrzezenie przed przepaleniem fotki Miga to dokładnie wtedy gdy czesc zdjecia na histogramie jest ewidentnie przepalona... Wiec mysle, ze sprawa wyjasniona...

Domyślnie

zapewne po prostu zdjęcie ma za duża rozpietośc tonalną, by dało się zarejesterowac na matrycy, dlatego body proponuje użyć lampy - dla zmniejszenia kontrastu. To jeden z tych przypadków gdy matrycowy przepali niebo i będa powody do narzekań.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    zapewne po prostu zdjęcie ma za duża rozpietośc tonalną, by dało się zarejesterowac na matrycy, dlatego body proponuje użyć lampy - dla zmniejszenia kontrastu. To jeden z tych przypadków gdy matrycowy przepali niebo i będa powody do narzekań.
    eeee to znaczy że aparat jest zepsuty, chlip chlip? no bo jak niebo jest przepalone to jest be i fuj - powinno być takie śliczne niebieskie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

eeee to znaczy że aparat jest zepsuty, chlip chlip? no bo jak niebo jest przepalone to jest be i fuj - powinno być takie śliczne niebieskie
    Oj Erie, Erie.... Ty znowu to samo w kółko i z ironią ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Oj Erie, Erie.... Ty znowu to samo w kółko i z ironią ...
    oj wybacz ale nie mogę już słuchać/ czytać o przepałach na matrycowym - to jest forma odreagowania - auto- i nie tylko auto- ironia

Domyślnie

oj wybacz ale nie mogę już słuchać/ czytać o przepałach na matrycowym - to jest forma odreagowania - auto- i nie tylko auto- ironia
    Przeciez nie było o przepaleniu, tylko zaczeło sie od tego, ze zdziwiło mnie, ze miga "piorunek" podczas focenia jasnej sceny... A, ze potem wkradło sie kilka razy słowo "przepalone".... Widze, ze działa ten wyraz na Ciebie jak płachta na byka Nie ma co sie stresowac, walnij browara, pojdz z kobitą na spacer itd...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Przeciez nie było o przepaleniu, tylko zaczeło sie od tego, ze zdziwiło mnie, ze miga "piorunek" podczas focenia jasnej sceny... A, ze potem wkradło sie kilka razy słowo "przepalone".... Widze, ze działa ten wyraz na Ciebie jak płachta na byka Nie ma co sie stresowac, walnij browara, pojdz z kobitą na spacer itd...
    eeeeeeeeee o co Ci chodzi - zażartowałem sobie z wypowiedzi Jacka, która również była ironiczna względem przepałów na matrycowym , spójrz na cytat w mojej wypowiedzi

Domyślnie

Proponuję wysunąć do komitetu odpowiedzialnego za redakcję słownika wyrazów obcych wniosek o wprowadzenie zwrotu "przepał na matrycowym" jako wyrażenia idiomatycznego tak, aby było one dla wszystkich zrozumiałe i aby jasne było jego pochodzenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Proponuję wysunąć do komitetu odpowiedzialnego za redakcję słownika wyrazów obcych wniosek o wprowadzenie zwrotu "przepał na matrycowym" jako wyrażenia idiomatycznego tak, aby było one dla wszystkich zrozumiałe i aby jasne było jego pochodzenie.
    geneza i główny wyznawca tego wyrażenia

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów