A niestety, wiemAle nie mogę teraz (przez kilka miesięcy) ruszyć się z domu z pewnych tajemnych powodów
Jedyne wycieczki to do pracy i na plenerek - najlepiej w okolicy.
Szukaj
A niestety, wiemAle nie mogę teraz (przez kilka miesięcy) ruszyć się z domu z pewnych tajemnych powodów
Jedyne wycieczki to do pracy i na plenerek - najlepiej w okolicy.
Pewnie masz rację, ale...
No wlasnie "ale"Wlasnie wróciłem z testów i moim zdaniem ten piorunek to nic innego jak.... Zbyszek uwazaj cos dla Ciebie - ostrzezenie przed przepaleniem fotki
Miga to dokładnie wtedy gdy czesc zdjecia na histogramie jest ewidentnie przepalona...
Wiec mysle, ze sprawa wyjasniona...
zapewne po prostu zdjęcie ma za duża rozpietośc tonalną, by dało się zarejesterowac na matrycy, dlatego body proponuje użyć lampy - dla zmniejszenia kontrastu. To jeden z tych przypadków gdy matrycowy przepali nieboi będa powody do narzekań.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Przeciez nie było o przepaleniu, tylko zaczeło sie od tego, ze zdziwiło mnie, ze miga "piorunek" podczas focenia jasnej sceny... A, ze potem wkradło sie kilka razy słowo "przepalone".... Widze, ze działa ten wyraz na Ciebie jak płachta na bykaNie ma co sie stresowac, walnij browara, pojdz z kobitą na spacer itd...
![]()
Proponuję wysunąć do komitetu odpowiedzialnego za redakcję słownika wyrazów obcych wniosek o wprowadzenie zwrotu "przepał na matrycowym" jako wyrażenia idiomatycznego tak, aby było one dla wszystkich zrozumiałe i aby jasne było jego pochodzenie.![]()
Skontaktuj się z nami