Close

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 146

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Jak zwykle dobry, wnikliwy test.
    A nie chcesz przypadkiem więcej wazeliny?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    A nie chcesz przypadkiem więcej wazeliny?
    Z koniem kopał się nie będę.
    Ostatnio edytowane przez Remol71 ; 12-04-2007 o 22:25
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Z koniem kopał się nie będę.
    I dobrze... polecam Tobie swoją osobę na przyszłość, jak będziesz miał ochotę. Nie uważasz, że śmieszny jest Twój zachwyt nad optyczne.pl? Rozumiem można test uznać za dobry lub nie, można go przeczytać i wykorzytać podczas decyzji o zakupie. Zadaniem redakcji wykonującej takie testy jest w sposób obiektywny pokazać zalety i wady danego sprzętu. Niestety testy optycznych nie są obiektywne i rzetelne, przy czym ten test naprawdę jest o wiele lepszy od poprzednich zmagań ze sprzęten Nikona.

Domyślnie

Erie, nie za emocjonalnie podchodzisz do tego wszystkiego? Remol71 miał prawo napisac swoje zdanie. I tyle. Po co zaraz jakies "jazdy" z wazeliną etc. ? ehhh....
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 12-04-2007 o 23:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Niestety testy optycznych nie są obiektywne i rzetelne, przy czym ten test naprawdę jest o wiele lepszy od poprzednich zmagań ze sprzęten Nikona.
    A jak piszą takie głupoty, że pół Polski się śmieje to zmieniają datę na 1 kwietnia.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Erie, nie za emocjonalnie podchodzisz do tego wszystkiego? Remol71 miał prawo napisac swoje zdanie. I tyle. Po co zaraz jakies "jazdy" z wazeliną etc. ? ehhh....
    Wybaczcie, nie mam dzisiaj dobrego dnia i złośliwy się zrobiłem. Wiem, że to gówniarskie zachowanie i bardzo przepraszam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zastanawiam się o co wy się właściwie sprzeczacie?
    Czy to D80 czy D70 i D50 wszystko to amatorskie puszki.
    Producent nie tworzy ich po to żeby nad nimi debatować.
    Byle turysta emeryt z "zachodu" nosi w Krakowie D200 albo 5D.
    Nie wierzcie?! Zapraszam na Wawel albo Kazimierz.
    Kupcie sobie profesjonalne puszki za 15 - 20 tysięcy zł
    i wtedy szukajcie wad/zalet/problemów.
    Ja też mam D70s i wiem że to dobry aparat ale nie wymagam
    od niego doskonałości.
    Ludzie z optyczne.pl napisali po prostu swoje odczucia co do
    D80 i podejrzewam, że mieli wiele racji.
    Powtarzam to tylko zwykły aparat za parę setek euro,
    byle małolat w Niemczech czy we Francji może go kupić
    i uczyć się na nim albo focić dla zabawy.

Pozdrawiam

RR

Domyślnie

Robercie, dokładnie tak jest - D80 to jest puszka amatorska, podobnie jak D200 i tylko chore zarobki w naszym kraju robią z tego sprzętu coś więcej. Gdyby nasze zarobki były jak na wspomnianym "zachodzie" to i u nas zawodowcy używaliby D2Xs lub średniego formatu, amatorzy kupowaliby spokojnie D200/ 5d i byłoby super. Niestety nie jest tak miło i zarabiamy 936 PLN brutto minimalną krajową oraz ok. 2,5 tysiąca PLN średnią. Tak więc nie możemy sobie pozwolić ot tak na kupno zabawek do fotografii za np. 4000 PLN.

Jeżeli zaś chodzi o test, to ja ciągle sie czepiam tego samego - braku rzetelności. Jestem upierdliwy i irytujący, ale nie lubię jak się wciska komuś bzdury ładnie opakowane i jeszcze twierdzi się, że to jest super . Napisałeś, że ludzie z optycznych napisali swoje odczucia co do D80. Problem w tym że oni nie powinni tego robić, bo albo to jest obiektywny, rzetelny test, albo subiektywna opinia. Jeśli jednak jest to opinia to powinny się tam znaleźć określenia w stylu "moim zdaniem", "uważam, że...", "nie pasuje mi to, że..." itp.

Pozdrawiam
    marudny i złośliwy
    Erie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Po teście uspokoiłem się

"D80 trochę rozczarował pod względem automatyki przy pomiarze głównie matrycowym, choć czasami i centralnym ważonym. Zdjęcia przy dużej ilości światła (lub dużym gradiencie) wykonywane w trybach półautomatycznych P, A lub S, bardzo często były silnie prześwietlone."

To znaczy, że nie ześwirowałem. A reszta opisu jest w miarę, wg mnie OK.
    Odpuśc już sobie te ciągłe wtręty na temat matrycowego w D80. Nie jestem tu długo a już nie chce mi się tego czytac. Trza nad tym zapanowac (ekspozycją) a nie narzekac. Zmieniłeś system i jest OK, poza tym czy ktoś sugerował ci schizofrenię nt. matrixa? Nie - to raczej obsesja...

Bez obrazy, ale wolę robic zdjęcia (a raczej uczyc się tej sztuki) niż czytac ciągle powtarzające się testy.

Domyślnie

hej
    bawie sie d80 pare dni i musze przyznac ze z czescia zarzutów moge sie zgodzic. moim zdaniem w trybach P A S faktycznie jakby przeswietlał.
    cukierkowe kolory w jpg - też tak uważam.
    szumy - jak to szumy
    Natomiast ciekawa sytuacja jest z balansem bieli jezeli chodzi o swiatło żarowe. automatycznie ustawienie na żarowe nic nie daje bo zdjecia sa strasznie zazółcone. dopiero korekta balansu na +3 powoduje ze kolory zaczynają przypominać rzeczywiste. co zreszta nie powiem bardzo mnie wkurzyło. Dlatego otworzyłem mądra książke o fotografii i sprawdziłem, że swiatło żarowe ma ok 2900 st. kelvina. ustawiłem BW recznie na 2900 st. i co ? zdjęcie tak samo żółte jak przy WB z zarówką. dopiero zmniejszenie stopni Kelvina na około 2500 - 2600 zniwelowało zółtą tonacje. uprzedzić muszę ze zarówki w lampie są jakieś enegooszczedne czy coś podobnego wiec mój test musze przeprowadzić ponownie w innym pomieszczeniu.
    wiec powiem krótko : aparat napewno wymaga wiedzy i doświadczenia z zakresu obsługi tego sprzetu i nie ma co liczyć na automayke takie jest moje skromne zdanie ale może sie myle

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów