Close

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 146

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek911 Zobacz posta
    Poprostu widziałem takie zdięcia w jednej z gazet jak przy ekspozycji 22minutowej naświetlane było niebo i gwiazdy miały taki tor jak by spadały,ale wogóle czy na czasie B 20-30min da się pracować przy niskim iso czy kiszka wyjdzie bo wiem że canon potrafi zrobić takie zdięcie a nikon d80?
    zrobiłem chyba ze dwie fotki z czasem powyżej 20 minut (niebo), ale w zimie na balkonie, więc "trochę" chłodzenia miał aparat i włączona była redukcja przy długiej ekspozycji, zatem wyniki są zafałszowane, ale zupełnie sensowne fotki wyszły - ech te paski z Oriona
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    ......... Jak się wkurzę to zrobię test porównawczy wszystkich znanych mi programów do wołania RAWów, które obsługują D80 na zerowych ustawieniach i zobaczymy jak wyjdą te szumy.
    Jestem pewien, że D80 wygra z Resztą Świata o conajmniej dwie długości
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie Informowanie o robieniu zdjecia pod światło...

Nie bede zakładał nowego tematu, opisze tu...

Otóż dzisiaj dopiero zauwazylem dziwną rzecz. Otóż wyglada na to ( i potwierdza to pomoc w menu aparatu), ze D80 ostrzega takze migającym piorunkiem lampy w wizjerze, gdy zdjecie robione jest pod mocne światło... Mam sprzet od kilku miesiecy, ale dopiero dzis to odkryłem i na poczatku spanikowałem czy aby wszystko w porządku z puszką...
    Czemu to służy ? Przeciez info o przeswietleniu jest wyswietlane na skali +/- w wizjerze...
    Mozna sie troche zakreic czy aparat sugeruje uzycie lampy czy wlasnie owe robienie zdjecia pod słonce...

Co ciekawe działa to dosc dziwnie, np. kadrując i ostrząc na samo jasne niebo nie jest wyswietlany mrugający piorunek w wizjerze:

Natomiast w ponizszym przypadku (ostrzenie na srodek zaznaczone kółkiem) miga piorunek w wizjerze... Oczywiscie nie jest potrzebna lampa bo i po co, przeciez kadr jest jasny...

Moze przez ten nerw, ze bałem sie ze z puszką jest cos nie tak straciłem zdolnosc logicznego myslenia, albo to naprawde jest dziwne :-/

Oba zdjecia robione w trybie P, pomiar matrycowy.
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 23-04-2007 o 18:07

Domyślnie

Przemo - to ja jednak odpowiem, może wtedy ktoś potwierdzi lub zaprzeczy. W drugim przypadku masz jasny kadr, ale celujesz w coś ciemnego. Aparat uważa, że to ciemne wypadałoby doświetlić, aby zmniejszyć kontrast w zdjęciu, no i proponuje dopalenie lampą. W pierwszym przypadku nie ma takiej potrzeby. To moja wersja.

Domyślnie

jeżli przy pomiarze matrycowym, na tej scenie (2) pokazuje koniecznośc uzycia lampy ... hmmm trzeba pamiętać ze kolor zielony to jes kolor średnio jasny a nie ciemny...

Domyślnie

Ooo, popmart. Dzień dobry. Widzę, że śledzisz wątek W sumie wychodzi na to, że na każdym forum (tj. zarówno na NF, jak i na CB) są zarówno posiadacze N i C, przy czym nikt na prawdę nie wie ilu jest gdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Jestem pewien, że D80 wygra z Resztą Świata o conajmniej dwie długości
    Jestem pewien, że jesteś dzieckiem bezstresowo chowanym (aby nie napisać dosadniej, ale nie będę zniżał się do Twojego poziomu). To że zarzucam błędy Twoim ukochanym idolom z optycznego portalu nie oznacza że jestem ślepo wierzącym bezmózgiem i że mam miec wszystko podane na tacy... przez innych bo samemu nie łaska wykorzystać galarety między uszami. Pewnie że D80 wygra o co najmniej dwie długości... sam ze sobą mądralo. Test porownawczy będzie programów do wołania RAWów, a nie aparatów. Weź pigułki z suszonej żaby (jak nie wiesz o co chodzi poczytaj Pratchetta) i przeczytaj ponownie mój post.

Nie pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Nie bede zakładał nowego tematu, opisze tu...

Otóż dzisiaj dopiero zauwazylem dziwną rzecz. Otóż wyglada na to ( i potwierdza to pomoc w menu aparatu), ze D80 ostrzega takze migającym piorunkiem lampy w wizjerze, gdy zdjecie robione jest pod mocne światło... Mam sprzet od kilku miesiecy, ale dopiero dzis to odkryłem i na poczatku spanikowałem czy aby wszystko w porządku z puszką...
    Czemu to służy ? Przeciez info o przeswietleniu jest wyswietlane na skali +/- w wizjerze...
    Mozna sie troche zakreic czy aparat sugeruje uzycie lampy czy wlasnie owe robienie zdjecia pod słonce...

Co ciekawe działa to dosc dziwnie, np. kadrując i ostrząc na samo jasne niebo nie jest wyswietlany mrugający piorunek w wizjerze:

Natomiast w ponizszym przypadku (ostrzenie na srodek zaznaczone kółkiem) miga piorunek w wizjerze... Oczywiscie nie jest potrzebna lampa bo i po co, przeciez kadr jest jasny...

Moze przez ten nerw, ze bałem sie ze z puszką jest cos nie tak straciłem zdolnosc logicznego myslenia, albo to naprawde jest dziwne :-/

Oba zdjecia robione w trybie P, pomiar matrycowy.
    Przemo aparat "uważa" (w cudzysłowie bo aparat to tylko kupa bezmyślnej elektroniki i mechaniki), że temat zdjęcia jest oświetlony z tyłu (backlight) i chce doświetlić lampą temat zdjęcia. Ustaw sobie modela na tle jasnego nieba (pod Słońce) i też zamruga ta lampka sugerując zastosowanie lampy błyskowej. W trybie AUTO w kompaktach ( i w D80 pewnie też) lampa otworzy się nawet sama.

Pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

Erie, znowu się zdenerwowałeś - niepotrzebnie. Ja od czasu, gdy zmieniłem sprzęt na puszkę, o której myślałem, że nigdy nie będę chciał jej mieć, stwierdziłem, że wszystkie dyskusje foto powinny nas łączyć. Jestem tak pozytywnie do tego nastawiony, że chyba zacznę powtarzać sobie jakąś mantrę. Peace

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Erie, znowu się zdenerwowałeś - niepotrzebnie. Ja od czasu, gdy zmieniłem sprzęt na puszkę, o której myślałem, że nigdy nie będę chciał jej mieć, stwierdziłem, że wszystkie dyskusje foto powinny nas łączyć. Jestem tak pozytywnie do tego nastawiony, że chyba zacznę powtarzać sobie jakąś mantrę. Peace
    Zbyszku ja się nie denerwuję (ciekawi mnie czemu ludzie wmawiają mi zdenerwowanie ). Po porstu nie znoszę bezmyślnego przyjmowania jakiegokolwiek przekazu, obojętnie od kogo ten przekaz pochodzi. Optyczni redaktorzy też są ludźmi, nie bogami i też sie mylą... a skoro w jakimś małym zakresie posiadam wiedzę na ten temat i mogę zweryfikować ich wypowiedzi to mam prawo (sami je dają udostęniając możsliwość dyskusji) oraz obowiązek starać sie aby zostały błędy poprawione.

Pozdrawiam
    Erie

PS A z Tobą to foto łączyć nie będzie , już trzy razy się umawialiśmy i nic z tego nie wyszło, a zimne piwo wypił teść

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów