Szukaj
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
witam. jestem tu nowy, więc mam już pewne pytanie w poruszonej tu sprawie dotyczącej darków. na optycznych jest to pokazane. z ciekawości sprawdziłem jak mój d80 się w takich momentach zachowuje. więc na iso 800 raw naświetlanie trochę więcej niż 2 minuty rzeczywiście takie ciapki mam( szum termiczny) są rozłożone równomiernie na całym kadrze. Było wspomniene ze niektóre d80 miały jakis grzjący się element w pobliżu matrycy czy może być to wina tego własnie problemu???? czy może te matryce tak mają??? albo jest to wada fabryczna d80???? Jeśli ktoś wie o co w tym chodzi to prosze od odpowiedź. pozdrawiam
A ja mam pytanko do użytkowników D80 czy żeczywiście jest z tym aparatem tak jak w teście że przy długich czasach naświetlenia twożą się różne kolorowe żeczy i różowieje ,dajmy na to fotografia nocna gwieżdzistego nieba przy iso 100- 200 i czas naświetlenia rzędu 20 - 30 min czy ten aparat potrafi zrobić takie zdięcie dobrze? czy to zależy od iso im wyżej tym gorzej?
Zauważyłem że na tych testach optyczne że nie tylko D80 ma z tym problemy ale także D200 i D50 tylko u konkurencji Canona to nie występuje,dziwne poprostu nikon tak ma czy jednak da się zrobić poprawne zdięcie nocne,jak to właściwie jest z tymi nikonami a konkretnie z D80?
Najważniejsze w Fotografi jest światło - D80 + T17-50 2.8 + N50 1.8 + N70-300 4.5-5.6 VR ! oraz SB-800 i pare drobiazgów
20-30 minut naswietlania?Wyjdzie chyba cos w stylu wybuchu supernovej..
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
U Canona (CMOS) prąd ciemny jest odejmowany (kompensowany) cały czas, więc nie ma takiego efektu jak w CCD (nikon, Sony, Pentax itd). Stąd też takie różnice. Jednakże przy CCD można przecież użyć redukcji szumu z długich ekspozycji i odjąc tego wspaniałego darka i też będzie ok na zdjęciach nocnych o bardzo długich ekspozycjach.
Pozdrawiam
maruda
szkoda, że to już nie to samo forum...
Poprostu widziałem takie zdięcia w jednej z gazet jak przy ekspozycji 22minutowej naświetlane było niebo i gwiazdy miały taki tor jak by spadały,ale wogóle czy na czasie B 20-30min da się pracować przy niskim iso czy kiszka wyjdzie bo wiem że canon potrafi zrobić takie zdięcie a nikon d80?
Najważniejsze w Fotografi jest światło - D80 + T17-50 2.8 + N50 1.8 + N70-300 4.5-5.6 VR ! oraz SB-800 i pare drobiazgów
Erie, za mało wiem, aby debatować, ale w Canonie też jest redukcja przy długich czasach, tak więc nie jestem pewien, czy działa tak ciągle. Moje obawy potwierdzają dodatkowo fotki, które robię, gdzie szumu jest więcej niż w przypadku Nikona (tym razem piszę o krótkich czasach, ale wysokich ISO). Być może jest tak dlatego, że nie ma opcji "odszumianie" przy wysokich ISO![]()
Skontaktuj się z nami