Close

Strona 26 z 29 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 290

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Scythe Quiet Drive z HDD w środku (jaki?) stoi na żelowych nóżkach wewnątrz budy (nie jest zamontowany w prowadnicach)?
    Absolutnie. Prowadnice przenoszą drgania. Dysk albo na żelowych podstawkach albo na gumach od gaci. serio

Czyli szukać czegoś innego, bo GB piszczy? Mi przed wymianą aktualnie posiadanej mobo Asus M4N78 też piszczało, okazało się, że to spęczniały kondensator. Jeszcze trochę i poszedłby dymek z obudowy.
    To już dość ekstremalna sytuacja spowodowana usterką kondziołka , pewnie wiekowy był lub spocił się po overclockingu Ja piszę o płytach nowych, najnowszych konstrukcjach, bez spęczniałych kondziołków.

Rozumiem, że chłodzenie procesora składa się z dwóch kupionych oddzielnie elementów. Cena dołuje.
    Powiem Tobie tak. Składam kompy od lat. Zmieniam dla zabawy - i dlatego, że nic mnie to prawie nie kosztuje - podzespoły dość często. Gdybym kiedyś był tak mądry jak teraz to nawet nie spojrzałbym na półśrodki. Ile ja się namęczyłem z trzęsącymi się budami, wyjącymi wiatrakami, buczącymi dyskami... a wszystko to dlatego, że wydawało mi się, że może być tanio i dobrze.
    Kup jeden zestaw chłodzenia , zapłać raz a dobrze a na lata masz spokój i codziennie w nocy banan na gębie patrząc na kompa a w ogóle go nie słysząc

Obecnie mam 4 x 512 dualowe Geile stareńkie i nigdy na nie nie narzekałem, więc pomyślałem, że moze warto iść dalej w tą markę. Widzę, że sporo osób proponuje kingstony, więc skoro są dobre, to po co przepłacać...
    Dokładnie, przy tej platformie i naszych wymaganiach fotograficznych liczy się ilość. Wyśrubowane kostki zostaw pryszczatym małolatom do podniecania się punktami w syntetykach.

Cena poraża. Można też nieco się zdziwić http://ocforum.pl/45-zasilacze-i-ups...o-robic-34100/ , poszukam innego rozwiązania (cena).
    430zł za tej klasy zasilacz z 5 letnią gwarancją to naprawdę nie jest dużo...

Jaka buda?
    Stary, poczciwy, serwerowy , ciężki Chieftec.

Wezmę, wezmę, tym bardziej że chciałbym, aby w miarę możliwości jedynym słyszalnym elementem zestawu (u Ciebie/u Was stoi na podłodze czy półce biurka komputerowego?) były kliknięcia myszką i klawiaturą.
    A to niestety kosztuje. Zapłacisz raz, będziesz zadowolony przez lata. Zapłacisz tanio, będziesz dostawał qrwii każdego wieczora, gdy to Twoich uszu będzie dobiegał irytujący pisk lub buczenie. Przerabiałem to wiele razy.
    Komp stoi we wnęce biurka. Oczywiście na filcowych podkładkach, żeby wytłumić resztki rezonansów przedostających się na biurko
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ...Chłodzenie na procku - Prolimatech Megahalems Rev. B z Noctua NF-S12B FLX 1200rpm skręconym do 600rpm. Do tego od razu za radioatorem druga taka Noctua robi za wiatrak wyciągający powietrze z budy - oczywiście skręcony do 600rpm ...
    Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    ...Kup NH-d14 w takim razie, wiatraki zkrec na minimalna predkosc, badz wyjmij jeden ( a moze i 2? :P ). Wydajnosc bedziesz mial znacznie lepsza, a jednoczesnie 2 dobre wiatraki w zestawie tez sa cos warte :P ( Pod mlotek na allegro? :P ) Tylko jak z glosnoscia w Twoim przypadku to nie wiem :P
    mam w budzie kilka NF-S12B i wiem jaka maja kulture pracy :P NF-F12 sa glosniejsze to fakt, ale roznica w wydajnosci to tlumaczy. Dla tego trzeba byc swiadomym co jest wazniejsze i w jakim stopniu :P
    Czy chodzi o taki system zamontowania chłodzenia procesora?

A może w przypadku zmniejszenia obrotów do 600, większość dobrych coolerów obniży poziom dB, nieprawdaż?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Nie wszystkie wiatraki moga chciec pracowac na 600rpm.
    Jezeli chcesz kupic dosc duza bude ( zakladajac ze lubisz cisze to ma to pewne znaczenie - airflow ) to moim zdaniem lepiej wydac troche wiecej i kupic za 300pln NH-D14 niz cooler proponowany przez nowarta. Dostajesz 2 dobre wiatraki, ktore sa dosc ciche i warte troche kasy, oraz radiator o ktorym mozna powiedziec duzo - ze jest ogromny, ze sie nie miesci do wiekszosci bud, ze na malych mobo moze zaslaniac sloty RAMu, ale nie to ze nie jest wydajny :P
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Tak, mniej więcej taki system. Tak działa wspomniana Noctua fabrycznie wyposażona w dwa wiatraki.
    Ja mam na radiatorze tylko jeden (ten z prawej na wykresie, który dmucha na niego) i na obudowie drugi co wystarcza w zupełności do moich zastosowań.
    Pamiętać też należy, że dobrych kilka stopni daje polerka powierzchni radiatora i procesora na lustro (kilkanaście minut pracy) i zastosowanie najlepszej pasty.

Zmniejszenie do 600rpm zawsze obniży jego głośność ale każdy cooler też startuje z innych poziomów - jak np wcześniejsze porównanie wiatraków Noctua. Dla mnie priorytet to cisza - stąd wybór.

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie wszystkie wiatraki moga chciec pracowac na 600rpm.
    Jezeli chcesz kupic dosc duza bude ( zakladajac ze lubisz cisze to ma to pewne znaczenie - airflow ) to moim zdaniem lepiej wydac troche wiecej i kupic za 300pln NH-D14 niz cooler proponowany przez nowarta. Dostajesz 2 dobre wiatraki, ktore sa dosc ciche
    Zasadnicza różnica - ciche lub "dość" ciche. Wiatraki coolera D14 na 900rpm są głośniejsze niż moje na 1200rpm. Dodatkowo na 600rpm możesz ich nie skręcić a ja różnicę między 600 a 900 rpm słyszę SPORĄ. Zatem dla mnie wybór między wiatrakami 900rpm z D14 i 13dB a moje z możliwością 600rpm i 7dB nie pozostawia nawet chwili zastanowienia
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 25-04-2012 o 11:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ... Zapłacisz raz, będziesz zadowolony przez lata. Zapłacisz tanio, będziesz dostawał qrwii każdego wieczora, gdy to Twoich uszu będzie dobiegał irytujący pisk lub buczenie. Przerabiałem to wiele razy.
    Komp stoi we wnęce biurka. Oczywiście na filcowych podkładkach, żeby wytłumić resztki rezonansów przedostających się na biurko
    Rozsądnie trzeba do zakupu (na lata) podchodzić, ja nie zmieniam często komputera. Poprawienie komfortu pracy i minimalizacja hałasu wiązać się w takim układzie będzie z rezygnacją w SSD. Szkoda, bo chciałem mieć też szybko... Ale ważniejsze jest dla mnie jednak zniwelowanie buczenia (dysk SSD to umożliwia), bo nie ma praktycznie wieczoru, żebym nie uświadamiał go sobie, tym bardziej z jednym z samsungów (zawieszonym na gumach, co niestety niewiele dało). Ten dysk twardy leży na spodzie obudowy (zasilacz masz montowany tradycyjnie u góry)? Bez tego "ubranka" był na prawdę głośniejszy?

Domyślnie

Dobre chlodzenie na processor to inwestycja na lata, szczegolnie jezeli pojdzeisz w noctue, gdzie mocowanie do nowszych podstawek mozesz dokupic.
    Pamiętać też należy, że dobrych kilka stopni daje polerka powierzchni radiatora i procesora na lustro (kilkanaście minut pracy) i zastosowanie najlepszej pasty.
    Z tym sie nie zgodze. Roznice po polerowaniu powierzchni sa w granicach bledu pomiaru, ktory nota bene jest dosc spory ( ulozenie pasty, dokladnosc pomiaru, zmienne warunki ).
    Pasta - jak najbardziej, ale widoczne roznice sa tylko miedzy dobrymi a tanimi. Znacznie bardziej liczy sie sposob nalozenia pasty.

Wiatraki coolera D14 na 900rpm są głośniejsze niż moje na 1200rpm.
    Jak mierzone? Najwiecej halasu generuje powietrze przeplywajace przez lopatki wirnika. Jeszcze gorzej jak tlocza powietrze pzrez obudowe czy cooler. To wlasnie kwestia tego do czego sa przeznaczone. NF-S12B FLX jest bezkonkurencyjna jezeli chodzi o cisze, kosztem innych rzeczy - to kwestia bezdyskusyjna.
    Ale i tak wole kupic nh-d14, puscic na allegro obydwa te wiatraki i kupic 1 czy 2 flx - wydaje mi sie ze to lepsza inwestycja.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-04-2012 o 12:03
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Zarówno rozwiązanie zaproponowane przez nowarta jak i Kurtza wiąże się z kupieniem odpowiednio szerokiej/ wysokiej/ ciężkiej obudowy, która te ustrojstwa pomieści, bo jak patrze na to zdjęcie http://www.guru3d.com/imageview.php?image=21163 , to mnie ciarki przechodzą.
    ---
    Nie skupiajmy się proszę na polerowaniu procesora i sposobie ułożenia pasty. Poradźcie proszę rozsądnie co robić.

Domyślnie

Dzięki! Czyli lepiej budę golasa kupić i dobrać do tego ciche 2-3 coolery? Ja już mam dość tych zakupów! (żart!)
    W budzie jaką podałem masz standardowo 2 wentylatory tylko bez PWM. Jak ci za głośno to wymienisz na PWM tylko sprawdź najpierw jak wygląda sprawa płyty głównej. W tej budzie są też standardowo filtry przeciwkurzowe i masz możliwość montażu maks 4 wiatraków 120mm. IMVHO jeśli chodzi o stosunek jakość/cena to jest to bardzo dobry produkt - http://www.silentiumpc.com/brutus-41...-black-bt-410/

Jak źle dobierzesz komponenty to będziesz się bujał z kombinacjami w stylu skręcania wentylatorów i podobnych hec. Jeszcze raz napiszę - najważniejsze to płyta główna z jak największą ilością wyjść wspierających PWM (4 piny) i takie wentylatory. A wentylatory oprócz PWM muszą być względnie duże i o jak najmniejszych obrotach. Ja u siebie bez tej kombinatoryki w idle dla I5-2500k mam około 36st.C a wentylatory na CPU i w obudowie chodzą na 500-800rpm - wszystko ustawia BIOS płyty głównej. Jak trzeba to też kręci nimi do 1500rpm. Procesor przy zwykłej pracy 1600MHz, a jak trzeba poweru to 4800MHz w automacie z BIOSU - zero ingerencji.
    Zresztą można oczywiście chłodzić cieczą i dać sobie spokój z kombinowaniem.

A z dysku SSD to ty lepiej nie rezygnuj.
    Ostatnio edytowane przez lazik_s ; 25-04-2012 o 12:09

Domyślnie

Nie musza miec PWM jezeli plyta obsluguje regulacje po voltage, badz mozna dokupic panel przedni do regulacji obrotow. Wentylatory w obudowie nie potrzebuja super wydajnosci. 4x NF-S12B na minimalnych obrotach calkowicie wystarczaja zeby zapewnic dobry rpzeplyw powietrza ( 2 tloczace, 2 wyciagajace ). Do tego nie potrzeba wyjsc z PWM.

Prawdziwe chldozenie ciecza to chyba nie ta liga, zarowno cenowa, jak i wzgledem poziomu komplikacji.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-04-2012 o 12:06
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Rozsądnie trzeba do zakupu (na lata) podchodzić, ja nie zmieniam często komputera. Poprawienie komfortu pracy i minimalizacja hałasu wiązać się w takim układzie będzie z rezygnacją w SSD. Szkoda, bo chciałem mieć też szybko... Ale ważniejsze jest dla mnie jednak zniwelowanie buczenia (dysk SSD to umożliwia)
    Skoro nie zmieniasz często kompa to tym bardziej rozsądny zakup staje się zasadny.
    Nie musisz rezygnować z HDD. Na czym trzymasz terabajty zdjęć? Ja też mam tego Samsunga na system i wszystkie podręczne biblioteki, kesze itd a na dane zamknięte w w.w. obudowach Samsungi F3 bodajże (nie pamiętam, dawno do nich nie zaglądałem ).

bo nie ma praktycznie wieczoru, żebym nie uświadamiał go sobie, tym bardziej z jednym z samsungów (zawieszonym na gumach, co niestety niewiele dało). Ten dysk twardy leży na spodzie obudowy (zasilacz masz montowany tradycyjnie u góry)? Bez tego "ubranka" był na prawdę głośniejszy?
    Wieszanie na gumach redukuje rezonanse przenoszone na budę. Bardzo skuteczne rozwiązanie. Nie tłumi jednak dźwięków samego dysku - buczenia czy pisków, co skutecznie załatwia Quite Drive. Bez ubranka jest po prostu słyszalny, jak każdy dysk, mimo, że należy do najcichszych na rynku.
    Zasilacz mam na górze.

Strona 26 z 29 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów