Close

Strona 25 z 29 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 290

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazik_s Zobacz posta
    Zasilacz cichy to jakiś na 135mm np. XFX Core 450W 135mm 80+ SLI PSU
    Najlepiej wybrać model, który ma sprawność Gold/Platinum - wtedy jest szansa na "bardzo cichy" i do tego bez gotowania.

Domyślnie

Zasilacz cichy to jakiś na 135mm np. XFX Core 450W 135mm 80+ SLI PSU
    Tak się zastanawiam po co ładujecie tyle w budę wystarczyłaby np. SilentiumPC Brutus 410 i najwyżej wymiana wentylatorów na Noiseblockery jakby standardowe nie pasowały.
    Zamiast Zalmana Performy dobry jest też SilentiumPC Fortis HE1225 - cena podobna. Najważniejsze to właściwie prócz wydajności chłodzenia przy jakich obrotach wentylatora to osiąga - wiadomo czym mniej tym ciszej...
    Może wydać się Wam to śmieszne, ale przy wyborze podzespołów "kręcących się" głównym kryterium będzie dla mnie poziom maksymalny dB, bo stacja robocza ma stać w sypialni. Wolę dołożyć kilkaset zł więcej do zestawu, który nie będzie mocno słyszalny nawet w szczytowych obciążeniach (nie sądzę też by takie były). Zapewne wiatraki uaktywnią się przy pracy w LR3 (potem LR4), obsłudze technologii HD (montaż filmików z kompakta), więc chciałbym, żeby było cicho, ale w granicach jakiś rozsądnych cen (stąd decyzja o coolerze na procku poniżej 20 dB za cenę max 250 zł). Zwrócę więc uwagę na podane przez lazik_s modele. Nie wiem jak Wy, ale ja sugeruję się na wyjściu w poszukiwaniach benchmark.pl, upatruję sobie 2-3 rozwiązania i potem czytam o nich, rewidując nieraz poglądy (i odrzucając te wybory na rzecz innych).

...Aha jeszcze jeśli chodzi o wentylatory w budzie to dobrze by było gdyby płyta obsługiwała płynną ich regulację w zależności od temp. procka. Wymieniany wyżej Asrock Z68 Extreme3 Gen3 ma dla przykładu płynną regulacje 2 wentylatorów (jednego na radiatorze CPU) i jednego do obudowy. 2 dodatkowe są ustawiane manualnie (1 na 4 poziomy, a drugi na 10 poziomów prędkości).
    Tu kompletnie nie znam się więc zapytam- jak zabezpieczyć bebechy komputera przed ugotowaniem wpływając na obroty coolerów procesora i obudowy? Czy nie lepiej zdać się na system? Czy mam sprawdzać paranoicznie co jakiś czas temperatury jakimś softem, albo co gorsza montować na przodzie panel lcd, kiedy mój zestaw nie będzie podkręcony?

EDIT: dodatkowe pytanie do posiadaczy SSD- jak zabezpieczyć je przed przegrzaniem- czy montujecie dodatkowy cooler w części napędowej/hdd, czy tam nie ma takiej wysokiej temperatury?
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 25-04-2012 o 09:31
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Jezeli chcesz cisze w budzie, znajdz taka ze sporymi otworami na wiatraki ( conajmniej 4-5 dla OC, 1-3 dla normalnego zestawu ), ktore pozwola zapewnic logiczny airflow - powietrze wciagane daleko od processora i wypychane w jego okolicach. Do tego dolozyc ciche wiatraki ( ja polecam noctuy NF-S12B do obudowy ) zmniejszyc im predkosc orbrotow ( w przypadku noctuy podpiac na stale przelaczke ULNA, w przypadku innych regulacje podpiac pod mobo badz osobny panel ). Problemem tutaj moze byc jedynie przechodzenie powietrza przez obudowe - nie wszystkie "typy" otworow w obudowie zachowuja sie tak samo. Polecam rowniez dodac filtry rpzeciw kurzowe - zmniejszy to problem z czyszczeniem komputera.
    Dobry airflow zapewnia szybsza wymiane powietrza w obudowie i wplywa pozytywnie na temeprature wszystkich podezespolow. i5-2500 nie grzeja sie ponad przecietnie, wiec jezeli zalozysz dobry cooler na processor nie powinienes miec problemow z predkosciami obrotowymi wiatrakow.
    Jezeli chodzi o samodzielne sterowanie predkosciami - przy dobrze przemyslanym zestawie nie powinno byc takiej potrzeby. Dobra buda, 2-3 wiatraki generujace airflow ustawione na standardowych predkosciach i cooler processora sterowany przez system. Wiecej nie potrzeba. Chyba ze robisz OC do niesamowicie wysokich poziomow i masz kilka kart graficznych, a jenczesnie nie chcesz helikoptera 24/7.

Cena max 250PLN za cooler nie jest rozsadna. Za 300 PLN masz nh-c14 czy nh-d14, ktore na pewno nie sa rozsadnymi coolerami dla rozsadnych ludzi.

Na benchmark.pl trzeba uwazac. Przyklad to test nh-c14. Z mojego doswiadczenia, ma on zblizona wydajnosc do nh-d14, a w ciasnej budzie potrafi poradzic sobie lepiej. NA benchmark.pl uzyskali za to rezultaty bardzo kiepskie. ( dokladniej to gorsze niz ja widzialem, z tylko 1 wiatrakiem na kreconym x6 )
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-04-2012 o 09:51
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Poproszę o opinię nt. poniższej konfiguracji, czy można na czymś odchudzić ten zestaw bez utraty mocy i bezpieczeństwa?
    Obok podzespołu przedział cenowy z ceneo (stan na 20.04.2012). Zależy mi na ciszy i nagrywarce bluray

1) Gigabyte GA-Z68AP-D3 - 344-454
    2) Intel Core i5 2500 3,30 GHz BOX wersja BEZ COOLERA - 762-1040
    3) SilentiumPC Regnum L50 Pure Black (RG-L50) - 297-332
    4) Zalman CNPS10X Performa - 120-160 lub coś podobnego z be quiet!
    5) SSD Samsung SSD830 128 GB - 632-746
    6) be quiet! Straight Power E9-450W - 292-392 lub tańszy OCz StealthXStream 500W SLI - 193-309
    7) Geil 8GB PC3-10660 (GEC38GB1333C9DC) - 168-267
    lub Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz Non-ECC CL9 DIMM (KVR1333D3N9K2/8G) - 159-256
    8 ) LG Blu-Ray BH10LS38 Light Scribe (nagrywanie Bluray) - 348-360
    9) Win 7 64 HE - aktualizacja z XP HE- ok. 480?

Do tego podepnę pod SATA obecnie posiadanego Samsunga F3 lub F4 (na nefy), tego, który nie wibruje, bo jeden z nich nie pamiętam który chamsko wibruje od nowości, mimo, że zawieszony na gumach (posłuży jako dysk zewnętrzny do archiwizacji).
    Mam podobny zestaw. Nie wiem czy rozważasz dyski HDD bo w rozpisce ich nie widzę ale ja mam swoje popakowane w Scythe Quiet Drive, jest genialnie. Oczywiście stoi na dodatek na żelowych nóżkach, żeby nie przenosiła na budę jakichkolwiek drgań - jak buda buczy od drgań dysku to dostaję szału
    Płytę też mam GB na Z68 , to już druga płyta tego producenta pod tym prockiem i5 i już nie kupię kolejnej - piszczy coś na płycie głównej w okolicach procka , gdy nie jest on obciążony. Na obu to samo. Jeśli podwyższę trochę napięcie manualnie w biosie to piski ustają.
    Chłodzenie na procku - Prolimatech Megahalems Rev. B z Noctua NF-S12B FLX 1200rpm skręconym do 600rpm. Do tego od razu za radioatorem druga taka Noctua robi za wiatrak wyciągający powietrze z budy - oczywiście skręcony do 600rpm
    Do tego miałem 8GB Geile z wyśrubowanymi parametrami ale zmieniłem na 16GB Kingston DDR3 2x 4GB 1333MHz CL9 - tańsze a różnicy nie zobaczysz i za 1 komplet Geili kupisz niemal 2 Kingstona.
    Zasilacz zmieniłem sobie na Enermaxa Pro 87+ 500W - cisza jak makiem zasiał i doskonałe parametry w testach. Bodaj jedyna firma, na którą nie znajdziesz narzekań na piszczące podzespoły. U mnie się sprawdziło.
    Jako filtry kurzowe w budzie Chiefteca robią pończochy, które zakosiłem kobicie i na taśmę z rzepami pozaklejałem wszystkie otwory. Nie tamują tak ruchu powietrza jak filtry przeciwkurzowe a zatrzymują niemal całośc kurzu.

Wszelkie opisy o piskach, szumach w moim przypadku trzeba dzielić przez 2 bo słuch mam jak nietoperz - drażnią mnie najbardziej wysokie, piskliwe dźwięki. Słyszę jak piszczy mi plazma, słyszę cewki na płycie głównej, słyszę szum wiatraków na 600rpm, gdzie normalni ludzie pukają sie w czoło na widok mojego kompa
    Zatem jeśli jesteś podobnym cicholubem to śmiało możesz brać moje opinie pod uwagę
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 25-04-2012 o 10:40
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Mowi sie ze gigabyte lubia piszczec - mialem kilka piszczacych ( np ga-ex58-ud5 ) ktore po pewnym czasie sie uspokoily, skladalem tez kilka kompow z takimi co nie piszczaly. Wydaje mi sie ze to po prostu kwestia peha/szczescia bardziej niz producenta.
    NF-S12B FLX to nie najlepszy wiatrak do chlodzenia processora - niskie static pressure ma spore znaczenie dla wydajnosci i jakosci przepychania powietrza przez zeberka radiatora. Lepiej kupic nf-f12 czy p12. Chociaz dla osoby ktora siedzi z uchem przy budzie beda one glosniejsze.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Może wydać się Wam to śmieszne, ale przy wyborze podzespołów "kręcących się" głównym kryterium będzie dla mnie poziom maksymalny dB, bo stacja robocza ma stać w sypialni. Wolę dołożyć kilkaset zł więcej do zestawu, który nie będzie mocno słyszalny nawet w szczytowych obciążeniach (nie sądzę też by takie były). Zapewne wiatraki uaktywnią się przy pracy w LR3 (potem LR4), obsłudze technologii HD (montaż filmików z kompakta), więc chciałbym, żeby było cicho, ale w granicach jakiś rozsądnych cen (stąd decyzja o coolerze na procku poniżej 20 dB za cenę max 250 zł). Zwrócę więc uwagę na podane przez lazik_s modele. Nie wiem jak Wy, ale ja sugeruję się na wyjściu w poszukiwaniach benchmark.pl, upatruję sobie 2-3 rozwiązania i potem czytam o nich, rewidując nieraz poglądy (i odrzucając te wybory na rzecz innych).
    Radiatory jak się sprawdzają są np. tutaj: http://chlodzenie.net/reviews/podkre...hlodzacych/10/
    Testy głośności wentylatorów:
    http://chlodzenie.net/reviews/wielki...-wentylatorow/
    http://chlodzenie.net/reviews/wielki...latorow-cz-ii/
    Wydajności wentylatorów:
    http://chlodzenie.net/reviews/wydajn...-i-fakty-cz-i/
    http://chlodzenie.net/reviews/wydajn...i-fakty-cz-ii/
    http://chlodzenie.net/reviews/wydajn...-fakty-cz-iii/
    http://chlodzenie.net/reviews/wydajn...i-fakty-cz-iv/

Popatrzysz to dojdziesz do jakichś wniosków.

Tu kompletnie nie znam się więc zapytam- jak zabezpieczyć bebechy komputera przed ugotowaniem wpływając na obroty coolerów procesora i obudowy? Czy nie lepiej zdać się na system? Czy mam sprawdzać paranoicznie co jakiś czas temperatury jakimś softem, albo co gorsza montować na przodzie panel lcd, kiedy mój zestaw nie będzie podkręcony?
    To co mówiłem o płynnej regulacji (PWM w wentylatorach i na płycie) daje ci rozwiązanie na poziomie biosu. Płyta główna sama dba o to by zwiększać obroty wentylatora jak wymaga tego wyższa temperatura CPU i przeciwnie gdy temperatura jest niska to wentylator się bardzo powoli obraca. Dlatego jak już to najlepszym rozwiązaniem są płyty z tym rozwiązaniem i wentylatorki to obsługujące.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Mam podobny zestaw. Nie wiem czy rozważasz dyski HDD bo w rozpisce ich nie widzę ale ja mam swoje popakowane w Scythe Quiet Drive, jest genialnie. Oczywiście stoi na dodatek na żelowych nóżkach, żeby nie przenosiła na budę jakichkolwiek drgań - jak buda buczy od drgań dysku to dostaję szału
    Scythe Quiet Drive z HDD w środku (jaki?) stoi na żelowych nóżkach wewnątrz budy (nie jest zamontowany w prowadnicach)?

Płytę też mam GB na Z68 , to już druga płyta tego producenta pod tym prockiem i5 i już nie kupię kolejnej - piszczy coś na płycie głównej w okolicach procka , gdy nie jest on obciążony. Na obu to samo. Jeśli podwyższę trochę napięcie manualnie w biosie to piski ustają.
    Czyli szukać czegoś innego, bo GB piszczy? Mi przed wymianą aktualnie posiadanej mobo Asus M4N78 też piszczało, okazało się, że to spęczniały kondensator. Jeszcze trochę i poszedłby dymek z obudowy.

Chłodzenie na procku - Prolimatech Megahalems Rev. B z Noctua NF-S12B FLX 1200rpm skręconym do 600rpm. Do tego od razu za radioatorem druga taka Noctua robi za wiatrak wyciągający powietrze z budy - oczywiście skręcony do 600rpm
    Rozumiem, że chłodzenie procesora składa się z dwóch kupionych oddzielnie elementów. Cena dołuje.

Do tego miałem 8GB Geile z wyśrubowanymi parametrami ale zmieniłem na 16GB Kingston DDR3 2x 4GB 1333MHz CL9 - tańsze a różnicy nie zobaczysz i za 1 komplet Geili kupisz niemal 2 Kingstona.

Obecnie mam 4 x 512 dualowe Geile stareńkie i nigdy na nie nie narzekałem, więc pomyślałem, że moze warto iść dalej w tą markę. Widzę, że sporo osób proponuje kingstony, więc skoro są dobre, to po co przepłacać...

Zasilacz zmieniłem sobie na Enermaxa Pro 87+ 500W - cisza jak makiem zasiał i doskonałe parametry w testach. Bodaj jedyna firma, na którą nie znajdziesz narzekań na piszczące podzespoły. U mnie się sprawdziło.
    Cena poraża. Można też nieco się zdziwić http://ocforum.pl/45-zasilacze-i-ups...o-robic-34100/ , poszukam innego rozwiązania (cena).

Jako filtry kurzowe w budzie Chiefteca robią pończochy, które zakosiłem kobicie i na taśmę z rzepami pozaklejałem wszystkie otwory. Nie tamują tak ruchu powietrza jak filtry przeciwkurzowe a zatrzymują niemal całośc kurzu.
    Jaka buda?

Wszelkie opisy o piskach, szumach w moim przypadku trzeba dzielić przez 2 bo słuch mam jak nietoperz - drażnią mnie najbardziej wysokie, piskliwe dźwięki. Słyszę jak piszczy mi plazma, słyszę cewki na płycie głównej, słyszę szum wiatraków na 600rpm, gdzie normalni ludzie pukają sie w czoło na widok mojego kompa
    Zatem jeśli jesteś podobnym cicholubem to śmiało możesz brać moje opinie pod uwagę
    Wezmę, wezmę, tym bardziej że chciałbym, aby w miarę możliwości jedynym słyszalnym elementem zestawu (u Ciebie/u Was stoi na podłodze czy półce biurka komputerowego?) były kliknięcia myszką i klawiaturą.

Domyślnie

...To co mówiłem o płynnej regulacji (PWM w wentylatorach i na płycie) daje ci rozwiązanie na poziomie biosu. Płyta główna sama dba o to by zwiększać obroty wentylatora jak wymaga tego wyższa temperatura CPU i przeciwnie gdy temperatura jest niska to wentylator się bardzo powoli obraca. Dlatego jak już to najlepszym rozwiązaniem są płyty z tym rozwiązaniem i wentylatorki to obsługujące.
    Dzięki! Czyli lepiej budę golasa kupić i dobrać do tego ciche 2-3 coolery? Ja już mam dość tych zakupów! (żart!)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Mowi sie ze gigabyte lubia piszczec - mialem kilka piszczacych ( np ga-ex58-ud5 ) ktore po pewnym czasie sie uspokoily, skladalem tez kilka kompow z takimi co nie piszczaly. Wydaje mi sie ze to po prostu kwestia peha/szczescia bardziej niz producenta.
    NF-S12B FLX to nie najlepszy wiatrak do chlodzenia processora - niskie static pressure ma spore znaczenie dla wydajnosci i jakosci przepychania powietrza przez zeberka radiatora. Lepiej kupic nf-f12 czy p12. Chociaz dla osoby ktora siedzi z uchem przy budzie beda one glosniejsze.

Może i pcha trochę powietrza więcej ale jak wspomniałem dla mnie priorytet to cisza. A tu nie ma wybacz - Twój f12 przy 1200rpm 18,6dB, mój 10,6dB. I to niestety słychać...
    Poza tym radiator Megahalem jest tak skuteczny, że może odbierać ciepło z procka bez użycia wiatraka (oczywiście w rozsądnych granicach , jednak mnie daleko do dzieciaka z forum komputerowego ekscytującego się słupkami w testach podczas katowania sprzętu). Zatem użycie dwóch takich wolnoobrotowych wiatraków - jeden przed prockiem, który go chłodzi, drugi od razu za nim, który odbiera to ciepłe powietrze i wywala je z budy - jest nad wyraz wystarczające aby cieszyć się niskimi temperaturami procka nawet podczas ciężkiej pracy mielenia setki rawów z zegarem podkręconym do 4GHz. Co najważniejsze - w całkowitej ciszy
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Coolery montowane w tanszych budach zazwyczaj sa po prostu kiepskie, dosc glosne i szybko zaczynaja robic sie jeszcze gorsze. Lepiej czysta bude i dokupic do tego kilka wentylatorow dobrej klasy. Jezeli ktos lubi bezwzgledna cisze, to trzeba sie szarpnac na cos lepszego jak np nf-s12b flx.

Rozumiem, że chłodzenie procesora składa się z dwóch kupionych oddzielnie elementów. Cena dołuje.
    Kup NH-d14 w takim razie, wiatraki zkrec na minimalna predkosc, badz wyjmij jeden ( a moze i 2? :P ). Wydajnosc bedziesz mial znacznie lepsza, a jednoczesnie 2 dobre wiatraki w zestawie tez sa cos warte :P ( Pod mlotek na allegro? :P ) Tylko jak z glosnoscia w Twoim przypadku to nie wiem :P
    mam w budzie kilka NF-S12B i wiem jaka maja kulture pracy :P NF-F12 sa glosniejsze to fakt, ale roznica w wydajnosci to tlumaczy. Dla tego trzeba byc swiadomym co jest wazniejsze i w jakim stopniu :P
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-04-2012 o 11:27
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 25 z 29 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów