Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Zakup D40...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marusek Zobacz posta
    Jesli kiedys nikon da stalke z silniczkiem, nie bedzie chyba tansza od sigmy 30/1.4 HSM.
    I to jest właśnie poważny argument za D50, nie trzeba wydawać 1500zł na taką stałkę tylko można za 500zł kupić tą nikona... W sumie nikt nie mówił, że to tanie hobby ale DLA MNIE to tylko hobby i wydawanie 2000 na sam obiektyw jest na chwilę obecną (bo może z czasem mi się zmieni ) zbyt dużym wydatkiem...

Domyślnie

IMO zastanawianie się nad tym czy D40 czy D50 jest pozbawione sensu. A to ze względuna to, że żaden nie ma dwóch kółek. Osobiście mimo, że robie zdjęcia jedynie hobbystycznie, ja tak w D70 się do nich przyzwyczaiłem, że bez nich jak bez ręki. Więc jeśli już to D40 czy D70s to jest nad czym myśleć. A co do 50 jako portretówki to bym też nie przesadzał, taki kąt widzenia na cropie ni pies ni wydra.

Pozdrawiam
    D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jak nie przeszkadza ci mały wizjer a małe wymiary to zaleta to może kup canona 400D. Stałka 50 canona kosztuje poniżej 400zł. Problem zgodności obiektywów nie istnieje bo wszystkie mają własny silnik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barjab Zobacz posta
    IMO zastanawianie się nad tym czy D40 czy D50 jest pozbawione sensu. A to ze względuna to, że żaden nie ma dwóch kółek. Osobiście mimo, że robie zdjęcia jedynie hobbystycznie, ja tak w D70 się do nich przyzwyczaiłem, że bez nich jak bez ręki
    No i właśnie o to chodzi, że Ty się przyzwyczaiłeś bo je masz Jeśli byś ich nie miał to nie byłoby się do czego przyzwyczajać Więc nie będzie tego problemu przy zakupie D40/50. Podobnie jest z górnym wyświetlaczem. Każdy pisze że jego brak to minus... Hmm, może jest to wygodne, ale jeśli ktoś od samego początku będzie pracował bez niego to naturalne dla niego będzie posługiwanie się jednym (ja jakoś nie widzę różnicy w tym czy bym patrzył na jeden czy na drugi skoro oba pokazują takie same info)...

Cytat Zamieszczone przez barjab Zobacz posta
    A co do 50 jako portretówki to bym też nie przesadzał, taki kąt widzenia na cropie ni pies ni wydra.
    JAkie więc szkło polecisz do D40 jako portretówkę???

Cytat Zamieszczone przez rdm Zobacz posta
    Jak nie przeszkadza ci mały wizjer a małe wymiary to zaleta to może kup canona 400D. Stałka 50 canona kosztuje poniżej 400zł. Problem zgodności obiektywów nie istnieje bo wszystkie mają własny silnik.
    Małe wymiary to zaleta, ale zaletą jest też jakość wykonania... Jak trzymałem w rękach 400D to jakiś taki mocno plastikowy, zabawkowy w porównaniu nawet do D40... pomijam tu możliwości sprzętu chodzi mi tylko o ergonomię...
    Dodatkowym atutem jest to że nikon ma lepsze (w porównaniu do Canona) amatorskie szkła we w miarę przystępnych cenach... przynajmniej takie wrażenie odniosłem czytając trochę o tych systemach w internecie...
    Ostatnio edytowane przez fireboy ; 20-04-2007 o 17:43

puchbeary
    Gość

Domyślnie

jak czytam o przewadze dwóch kółek nad jednym to mnie pusty smiech zbiera. Osobiście dla mnie D40 ma jeden poważny feler - tylko jeden ! - brak silnika AF. Poza tym to całkiem sympatyczny aparat - szczegolnie dla osób z mniejszą dlonią i kobiet. Właściwie wszystko robi za Ciebie i robi calkiem niezle. Mankamentem tego aparatu jest właśnie fakt braku AF bo zmusza do zakupu wściekle drogich szkieł z AF-S. Bo tak na zdrowy rozsądek ile jest TANICH szkieł AF-s? 2 x kit i raz tele. Pozostałe szkiełka wychodza już poza kwote 1k zł więc tanie nie są. poza tym powiedzcie mi czy serio nie dostrzegacie różnicy w obrazach wygenerowanych przy pomocy 55-200/f4-5,6 Af-s a tych ze szkiełka 70-210/f4 ??? Oba mają zbliżona cenę. Nowy AF-s okolo 700 zlotych a używany - bo o nowego byłoby trudno - 70-210/f4 około 800 - 900 zł. Dla tych co nie widzieli - różnica jest olbrzymia. Poza tym sprawa stałek - ani 50mm/f1,8/f1,4 ani 85/f1,8/f1,4 czyli dwa najpopularniejsze szkiełka do portretu nie będą działać z d40 inaczej niż w MF. Ubawiliście mnie po pachy czasem reakcji migawki - serio ma dla was znaczenie jakaś tam setna czy dziesiąta część sekundy ?? Nie rozśmieszajcie mnie. Kolejna sprawa - wizjer. Żaden z aparatów Nikona serii dxx nie ma wizjera odpowiedniej wielkości żeby pozwolić na swobodne i przyjemne osrzenie ręczne . Nie powiem że się nie da - bo sie da. Oddaje tez uczciwie pierwszeńswto d40 przed d50 czy d70 w tych zawodach ale to nie znaczy że jest to wygodne. (Przy okazji - Potwirdzenie ostrości to taki punkcik w wizjerze wyswietlany obok informacji o aktywnym polu AF który przy prawidlowym ustawieniu ostrości ręcznie zapala się i świeci). I na koniec co mi sie jeszcze rzuciło w oczy w argumentacji jednego z kolegów - również ruchome cele fotografuje na przyslonie f1,8 - 2 jak warunki tego wymagają. Są takie miejsca gdzie ludzie się ruszają a jest ciemno jak w pewnym przyslowiowym miejscu u pewnej przysłowiowej nacji. Nie wszędzie użyjesz lampy nawet tej wbudowanej bo nie wszędzie wolno to zrobic. Wtedy tylko ISO1600 i przysłona f2 pozwala ci cokolwiek osiągnąć. Ale o ostrzeniu ręcznym w takich warunkach możesz śmiało zapomnieć
    Ostatnio edytowane przez puchbeary ; 20-04-2007 o 08:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    jak czytam o przewadze dwóch kółek nad jednym to mnie pusty smiech zbiera. Osobiście dla mnie D40 ma jeden poważny feler - tylko jeden ! - brak silnika AF.
    To właśnie jest to co mnie do niego zniechęca... i w sumie tylko to...

Poza tym to całkiem sympatyczny aparat - szczegolnie dla osób z mniejszą dlonią i kobiet. Właściwie wszystko robi za Ciebie i robi calkiem niezle.
    I tu właśnie moja ukochana żona się ucieszy Szczególnie z drugiego zdania...

Mankamentem tego aparatu jest właśnie fakt braku AF bo zmusza do zakupu wściekle drogich szkieł z AF-S.
    A to właśnie boli, szczególnie jeśli to tylko hobby i nie chce się na tym zarabiać...

poza tym powiedzcie mi czy serio nie dostrzegacie różnicy w obrazach wygenerowanych przy pomocy 55-200/f4-5,6 Af-s a tych ze szkiełka 70-210/f4 ??? Oba mają zbliżona cenę. Nowy AF-s okolo 700 zlotych a używany - bo o nowego byłoby trudno - 70-210/f4 około 800 - 900 zł. Dla tych co nie widzieli - różnica jest olbrzymia.
    Szczerze mówiąc nie widziałem ale chętnie bym zobaczył... może jakiś link do przykładów...

Przy okazji - Potwirdzenie ostrości to taki punkcik w wizjerze wyswietlany obok informacji o aktywnym polu AF który przy prawidlowym ustawieniu ostrości ręcznie zapala się i świeci
    Tego się właśnie spodziewałem... Czyli jak jest AF to na czerwono zapala się aktywne pole AF, a przy manualu zapala się punkcik obok aktywnego pola AF... Ma się więc jakieś szanse że zdjęcie wyjdzie ostre... Już się bałem że trzeba to będzie robić na oko (z sumie tu też trzeba na oko bo inaczej się nie zobaczy tego punkcika ) Pozostaje jedynie kwestia szybkości nastawiania przy MF... Szczególne zbnaczenie będzie to miało przy dzieciakach, które do wolnych nie należą

Domyślnie

Jakub, uzywaj moze automatycznych kolorow czcionek, bo na jasnoszarym tle bialej czcionki nie widze - a tam chyba do mnie pijesz.
    Krotki czas reakcji to moze byc dosc istotna sprawa. Stracilem kilka milych scen rodzajowych. Choc reakcja byla poprawna, jednak moj aparat reaguje ze zbyt duzym opoznieniem. Chociaz to ulamki sekund - jak piszesz.

Druga sprawa z tym f 1.8-2 - tak tak, masz racje. Czasami tak sie robi. Odpadow jest masa, no ale jak trzeba jakis zdjecie zrobic koniecznie... Zwlaszcza przy portretowaniu wlasnego dziecka dziecka, no nie?
    Wybacz, ja nie pisze o kosmosie, tylko o realiach pytajacego.

Ale to wszystko niepotrzebne dywagacje w tym watku. Zgadzamy sie, ze D40 jest dobrym (lepszym) aparatem.
    Ino ten brak srubokreta! I dlatego jedynym jasnym szklem pozostaje sigma 30/1.4 HSM a potem nikon 105macro VR.
    No albo wlasnie ostrzenie manualne. Widzisz inna mozliwosc?
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

Znalazłem fajny teścik D40 na
    http://www.cameralabs.com/reviews/NikonD40/index.shtml
    Jest też 8 minutowy filmik pokazujący menu itp... a nawet jak wyświetlić histogram RGB
    Zdjęcia zamieszczone w teście robione KITem zdecydowanie lepiej (moim zdaniem) wypadły niż te robione 400D (przynajmniej te zamieszczone)

D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

No no ... sporo tego

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów