Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Domyślnie

Wybaczcie jeżeli przeoczyłem w postach czy też instrukcji. Czy D5100 ma możliwość zablokowania zmian pola AF ?
    Korpus tego Nikona jest mały i nawet moje małe dłonie przypadkowo zmieniają pole AF. Dokupiłem gripa i też nie wiele pomogło. "krzyżak" zmiany pola AF jest zwyczajnie, źle usytuowany i trzymając aparat niechcąco naciska się na prawy przycisk i zmienia pole AF. Mam również D90 i ma on taką "wajchę" do blokowania przełącznika, w D5100 tego nie ma, myślałem że może w menu da się to zablokować, nic nie znalazłem. Może ktoś zna jakąś "sztuczkę" żeby to zablokować ( gwoździem i "kropelką" - odpada)
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Raczej nie ma takiej opcji,ewentualnie wciskając przycisk ok ustawia się punkt centralny
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 01-04-2012 o 08:11

Domyślnie

oo, kolejny powód dla którego warto kupić D90
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Witam,
    Pare dni temu kupiłem szkło AF-S 50mm 1.4 G, z myślą o zmianie w przyszłości puszki na jakąś pełną klatkę, bo podobno ten obiektyw współpracuje też z matrycami FX (według pana w FJ). Pierwsze testy mnie lekko zaniepokoiły gdyż ustawiając ostrość na oczy (jednopolowy AF) - ostrzył uszy przy portrecie z odl. ok 1m
    Najgorsze jest to, że następnego dnia byłem umówiony z modelką więc poprzestawiałem AF na auto z nadzieją, że część fotek wyjdzie. Efekt taki, że z 600 fotek jakieś 150 wyszło względnie ostrych a te, które robiłem przez live view były ok. Szkoda że nie trafiłem na to forum wcześniej bo zaoszczędziłoby mi to sporo nerwów. Całe szczęście że udało się wybrać z tego kilkanaście fotek bo bym się chyba pochlastał (jakby ktoś był ciekawy to efekt może zobaczyć tutaj https://picasaweb.google.com/1182367...66541/Patrycja ).
    Po świętach planuję kolejną sesję, ale nie sądzę żeby serwis uporał się z tym do tego czasu. Mam więc pytanie czy da się to jakoś szybko skalibrować w okolicach Opola/Wrocławia? Z kitowym szkłem 18-105 działa bardzo dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkon Zobacz posta
    Witam,
    Pare dni temu kupiłem szkło AF-S 50mm 1.4 G, z myślą o zmianie w przyszłości puszki na jakąś pełną klatkę, bo podobno ten obiektyw współpracuje też z matrycami FX (według pana w FJ). Pierwsze testy mnie lekko zaniepokoiły gdyż ustawiając ostrość na oczy (jednopolowy AF) - ostrzył uszy przy portrecie z odl. ok 1m
    Najgorsze jest to, że następnego dnia byłem umówiony z modelką więc poprzestawiałem AF na auto z nadzieją, że część fotek wyjdzie. Efekt taki, że z 600 fotek jakieś 150 wyszło względnie ostrych a te, które robiłem przez live view były ok. Szkoda że nie trafiłem na to forum wcześniej bo zaoszczędziłoby mi to sporo nerwów. Całe szczęście że udało się wybrać z tego kilkanaście fotek bo bym się chyba pochlastał (jakby ktoś był ciekawy to efekt może zobaczyć tutaj https://picasaweb.google.com/1182367...66541/Patrycja ).
    Po świętach planuję kolejną sesję, ale nie sądzę żeby serwis uporał się z tym do tego czasu. Mam więc pytanie czy da się to jakoś szybko skalibrować w okolicach Opola/Wrocławia? Z kitowym szkłem 18-105 działa bardzo dobrze.
    jak byś przymknął bardziej przysłonę to ostrość była by zdecydowanie lepsza
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    Chyba raczej nie przymknął przysłonę ale dobrał szkło dobrze współpracujące z body. Kolega ma ewidentny BF i powinien wymienić szkło lub wysłać razem z body na kalibracje żeby stwierdzili czy to wina body czy obiektywu i skalibrowali odpowiednio.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    Nie było takiej możliwości - warunki oświetleniowe były spartańskie i nic z tyłu nie byłoby widać, poza tym zależało mi na dużej głębi.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Mam więc pytanie czy da się to jakoś szybko skalibrować w okolicach Opola/Wrocławia? Z kitowym szkłem 18-105 działa bardzo dobrze.
    Kalibrację może zrobić jedynie serwis Nikona w Warszawie na łopuszańskiej, kalibracja auto fokusa jest robiona programowo, nie sądzę aby jakikolwiek inny serwis miał dostęp do takiego oprogramowania.
    Moja puszka jest po kalibracji w serwisie, nie do końca jestem zadowolony z efektu, przed kalibracją był BF, po kalibracji mam FF, oczywiście z N35/1.8.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Kalibrację może zrobić jedynie serwis Nikona w Warszawie na łopuszańskiej, kalibracja auto fokusa jest robiona programowo, nie sądzę aby jakikolwiek inny serwis miał dostęp do takiego oprogramowania.
    Moja puszka jest po kalibracji w serwisie, nie do końca jestem zadowolony z efektu, przed kalibracją był BF, po kalibracji mam FF, oczywiście z N35/1.8.
    Dzięki za odpowiedź.
    A jak długo serwis kisi sprzęt u siebie? Podejrzewam że w pierwszej kolejności prosów załatwiają.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

A jak długo serwis kisi sprzęt u siebie? Podejrzewam że w pierwszej kolejności prosów załatwiają.
    W poniedziałek wysyłka kurierem DHL na koszt serwisu.
    We wtorek o 10,30 aparat jest w serwisie.
    W środę napisałem e-maila z prośbą o numer zlecenia do śledzenia statusu naprawy, po godzinie otrzymałem dane, sprawdziłem status: ( oczekuje na naprawę)
    Czwartek, sprawdzam status: ( naprawa zakończona)
    Wysyłka do mnie kurierem DHL na koszt serwisu w wtorek następnego tygodnia, w środę aparat u mnie.
    Łącznie 9 dni od wysyłki do powrotu, czyli całkiem nieźle.
    Gdyby jeszcze dobrze skalibrowali to byłby sukces, myślałem o ponownej wysyłce, tylko nie wiem czy się polepszy, czy pogorszy.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów