Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 101

Domyślnie

Raczo -> patrząc na tablicę to okej. Ale testy tego typu nie mają za bardzo sensu. Szkoda sobie głowę zawracać. Raz, że różne światło, dwa precyzja nie taka jak trzeba. Rób zdjęcia normalnie, jeśli zauważysz jakieś niecelne strzały coraz częściej się powtarzające, pstryknij na tablicy tej co robiłeś ale, 2 czy max 5 fotek, żebyś się nie katował po nocach . Problem przeważnie pojawia się w przedziale 1000-3000 fotek. Z tego co ktoś tutaj na forum raz tłumaczył, że jest to czas w którym coś tam się dosuwa do czegoś ... i zaczyna się kuku. Cały środek jest identyczny jak D7000, oprocz braku śrubokręta... zatem to co czytasz o D7000 to samo Cię czeka.
    Ja miałem D7000 to po ok 1300 fotek zaczęła się jazda ;/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Basso Zobacz posta
    Cały środek jest identyczny jak D7000, oprocz braku śrubokręta...
    Bzdura.

4\/3!!
    -= nihil verum nisi mors =-

:: distortos - C++11 RTOS :: distortec.com :: freddiechopin.info ::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Bzdura.
    Popieram, bzdura. Moduł AF choćby całkiem inny.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podKraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raczo Zobacz posta
    Ja też chciałbym zasięgnąć porady czy z moim body jest wszystko ok. Wydaje mi się, że nie jest najgorzej.
    zabij frajdę z fotografowania testowaniem celności AF co 30 zdjęć
    Skoro widzisz, że nie jest źle to po co się doszukiwać?

Cytat Zamieszczone przez Freddie Chopin Zobacz posta
    Bzdura
    i ja się zgodzę z tymże Wystarczy poczytać specyfikację i kilka postów/tematów na forum.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Płock/Warszawa

Domyślnie

Macie rację, nie należy szukać dziury w całym. Nie zamierzam nabawić się koszmarów z BF w roli głównej. Po prostu chciałem się upewnić Już mam koło 1500 zdjęć więc może nie będzie tragedii... przynajmniej mam taka nadzieję .

To, że matryca w tych dwóch modelach jest taka sama, nawet minimalnie nie zbliża D5100 do poziomu D7k
    D5100 :: N18-55 VR :: N35 f/1.8 :: N55-300 VR :: Di622 MkII :: Velbon CX-560 :: inne

Domyślnie

Jednak coś na rzeczy jest z AF w D5100 choć w moim przypadku może to być problem szkła (Tamron 17-50 2.
    W dobrych warunkach oświetleniowych w trybie AF-S + jednopolowy AF właściwie 100 % zdjęć jest należycie wyostrzone już od F2.8
    Jednak przy słabym świetle ledowym lub żarowym bardzo często otrzymuję w seriach zdjęć mydełko a później jedno dwa dobrze, następnie znowu nieostre i tak na przemian, coś jak w opisanym przypadku D7000 choć ten przecież ma całkiem inny moduł AF.

Właściwie można było się poddać i zrzucić to na barki słabego szkła lub puszki, w końcu to entry-level, możliwe, że zbyt wiele oczekuję od sprzętu tej klasy Jednak puszka po przestawieniu w tryb AF-C + śledzenie 3D staje się demonem celności nawet w bardzo złych warunkach oświetleniowych. Wyniki w tym trybie są bardzo powtarzalne i bardzo mały procent zdjęć jest niecelnych. Co ciekawe nawet gdy ustawię punkt AF na któryś ze skrajnych nie krzyżowych ostrzenie wtedy jest także precyzyjne.

No cóż, ja lubię ten tryb więc przy nim zostałem. Od czasu tego "odkrycia" wszystkie zdjęcia jakie wykonuję robię używając śledzenia 3D, problem mam właściwie rozwiązany, puszką zrobiłem od tamtej pory ponad 20000 zdjęć. Sprawdźcie u siebie czy macie podobnie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez alprospero ; 16-03-2012 o 10:43

Domyślnie

Koledzy ja mam takie pytanko czy jest sens wysłać do serwisu puszkę z powodu nietrafiającego AF z nikkor 35mm/1.8
    bo problem jest taki że tylko z 35mm powtarzalność af jest znikoma z resztą obiektywów nie mam problemów wszystkie fotki są ostre tylko ze stałką mydło na przysłonie 1.8-3.2 później już w miarę ok, sprawdzałem na obiektywach które mam czyli te co w stopce,jestem ciekaw czy da się z tym coś zrobić czy to wina stałki.
    Oczywiście chodzi o puszkę D5100
    Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 24-03-2012 o 15:32
    Nikon

Domyślnie

Witam!

Od początku mojej przygody z foto należałem do ekipy "czerwonych" i czy to był model trzycyfrowy, na końcu był dwucyfrowy 40D to nie wiedziałem co to BF/FF po prostu chodziło się robić zdjęcia a dopełnieniem szczęscia beztroskiego focenia było zrzucanie wieczorem zdjęć z karty pamięci i przegądanie ich. Nigdy nie traciłem czasu na jakieś testy bateryjkowo-linijkowe, czasu czyli ok 1000 zdjęć....No i mam....zachciało mi się żółtego...no i się zaczęła jazda. Oprócz tego że podejrzewam w swoim BF to jeszcze uwaliła mi się migawka przy przebiegu ok 100 zdjęć. Szczerze mówiąc wiedziałem że kiedyś przejde do żółtych ale jednym z powodów które mnie powstrzymywały to matryce w technologii CCD, także to była kwestia czasu kiedy żółty wejdzie w CMOS.
    Na razie jeszcze nie żałuje, dam mu szanse, jutro wraca z serwisu...

Pozdrawiam!
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    Koledzy ja mam takie pytanko czy jest sens wysłać do serwisu puszkę z powodu nietrafiającego AF z nikkor 35mm/1.8
    bo problem jest taki że tylko z 35mm powtarzalność af jest znikoma z resztą obiektywów nie mam problemów wszystkie fotki są ostre tylko ze stałką mydło na przysłonie 1.8-3.2 później już w miarę ok, sprawdzałem na obiektywach które mam czyli te co w stopce,jestem ciekaw czy da się z tym coś zrobić czy to wina stałki.
    Oczywiście chodzi o puszkę D5100
    Wszystko ok wymieniłem szkiełko na nowe i ostrość powróciła
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    Wszystko ok wymieniłem szkiełko na nowe i ostrość powróciła
    Powiem Wam że byłem w FJ i poprosiłem o 50 f1.4 i to co zobaczyłem po wykonaniu zdjęcia przeraziło mnie na maksa...
    Pierwsza fotka od razu f1.8 ,bo pomyslałem że f1.4 to szału nie będzie, fotka wykonana podgląd, powiększenie, i co? mydło!!! No to moja odpowiedz dla szkiełka, f2.2. Fotka, podgląd, powiększenie, i co? Mydło!!! Szybko odkręciłem szkiełko poszedłem robić zdjęcia bo szkoda mi było czasu na taką masakre.
    Nasunęło się tylko pytanie: Jak to możliwe że takie egzemplarze przechodzą kontrole końcową fabryki i trafiają do potencjalnego klienta....

P.s Swojego czasu mój plastikowy Canon 50 f1.8 za 350 PLN, na f2.2 to była żyleta...

Sory że pisałem tu o szkle, ale w jakimś sensie to część zespołu z d5100
    Ostatnio edytowane przez woit ; 31-03-2012 o 09:43
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów